Letná súťaž: Vyhrajte balíčky Dr. Oekter

Podeľte sa s nami o recept s fotografiou so svojim upečeným zákuskom, koláčom alebo tortou, pridajte ho medzi recepty na Tortyodmamy.sk a budete zaradení do súťaže, v ktorej na vás čaká 10 sladkých cien.

Letná súťaž na Tortyodmamy.sk

Pridajte do 15. 7. 2021  na Tortyodmamy.sk aspoň jeden ľubovoľný recept  s fotografiou a máte šancu na výhru. Svoje recepty vkladajte do príslušnej kategórie v závislosti od toho o aký recept pôjde. Pri pridávaní receptu, ktorý chcete prihlásiť do súťaže, je potrebné udeliť súhlas so spracovaním osobných údajov. Organizátor súťaže doručí výhry len na územie Slovenskej republiky. Prečítajte si podrobné pravidlá súťaže.

Čo môžete vyhrať

1. - 5. miesto: balíček produktov Dr. Oetker v hodnote 30 €

Ceny do letnej súťaže s Dr.Oetker

6. - 10. miesto: Šesť vydaní časopisu Torty od mamy v hodnote 15 €

Časopisy Torty od mamy 2020 a 2021

Časopis pre všetkých milovníkov tort plný originálnych receptov a podrobných fotopostupov.

Ako vyberieme výhercov

Výhercov vyžrebujeme z pomedzi autorov pridaných receptov. Čím viac receptov pridáte, tým máte väčšiu šancu na výhru. Mená víťazov uverejníme najneskôr 20. júla 2021. 
Víťazov budeme kontaktovať prostredníctvom e-mailovej adresy uvedenej pri registrácii na Tortyodmamy.sk. Na základe výzvy nám výherca pošle svoje meno, adresu a telefónne číslo. Údaje budú použité výhradne na doručenie výhry. V prípade, že výherca do 10 pracovných dní nezareaguje na výzvu, jeho cena prepadne náhodne vyžrebovanému súťažiacemu. Prečítajte si podrobné pravidlá súťaže.

Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne. 

Chcete pripraviť z pohodlia domova chutné a na pohľad krásne zákusky ako z cukrárne? Vďaka našim jednoduchým radám, ako správne pracovať so želé či želatínou, to hravo zvládnete. Odteraz vaše dezerty budú nielen chuťovým, ale aj vizuálnym zážitkom, ktorému nikto neodolá!

Moderné svadobné koláče Dr.Oetker

Želé a želatína, aký je rozdiel? 

Predtým, ako si povieme viac o želé a želatíne, je potrebné ujasniť si základné rozdiely medzi na prvý pohľad veľmi podobnými prísadami, ktorých zloženie, vlastnosti a použitie sa výrazne líšia. Želatína je živočíšneho pôvodu a pri príprave krému či aspiku sa nesmie variť, iba zohrievať. Naopak, želé je rastlinného pôvodu a pri jeho príprave musí prejsť varom minimálne po dobu 1 minúty.  

Želatína je prírodná rozpustná bielkovina, ktorá je živočíšneho pôvodu. Má vynikajúce vlastnosti a perfektne drží tvar. Rozpúšťa sa vo vode pri miernom prihrievaní a chladením tuhne. Využíva sa predovšetkým pri príprave rôznych krémov a náplní, dezertov, slaných aspikov či tlačeniek. 
Na trhu môžete nájsť viac druhov želatíny, z ktorých si môžete vybrať podľa vašich preferencií: 

Želatina Dr.oetker

  • Želatína v plátkoch Dr. Oetker je v kuchyni všestranným pomocníkom, ktorá je vhodná na sladké aj slané variácie jedál. Balenie obsahuje 6 plátkov, ktoré vystačia na 0,5 l tekutiny. Príprava je jednoduchá, plátky nechajte „napučať“ vo vode, potom vyžmýkajte. Za stáleho miešania zohrievajte (pozor nevarte), až do úplného  rozpustenia želatíny. K takto rozpustenej plátkovej želatíne okamžite pridajte 2 polievkové lyžice krému alebo šťavy. Následne zapracujte do zvyšného krému.  
  • Želatína na stuženie krémov Dr. Oetker je číra, jemne mletá želatína, ktorá sa používa na prípravu smotanových, tvarohových, jogurtových krémov a náplní  alebo na prípravu dezertov z ovocných štiav. Perfektne drží tvar. Pripravíte si ju zmiešaním obsahu vrecka so 4 polievkovými lyžicami vody a necháte asi 10 minút „napučať“. Za stáleho miešania mierne zohrievajte, kým sa želatína nerozpustí. Pozor, nesmie sa variť! Aby želatína správne fungovala, nesmie prejsť varom. Pridáte pár lyžíc náplne a následne zapracujte do zvyšného krému.   
  • Želatína na vaječnú tlačenku a aspiky Dr. Oetker je špeciálne vyvinutá na prípravu rôznych slaných aspikov, tlačeniek a rôsolov. Vyznačuje sa mimoriadnou tuhosťou, vďaka čomu výborne drží tvar. Príprava je jednoduchá, stačí rozpustiť v horúcej vode, náleve či vývare a použijete podľa vášho obľúbeného receptu.  
  •  Želatínový stužovač Dr. Oetker je ideálny na prípravu šľahačkových, jogurtových, tvarohových a smotanových tort a dezertov. Želatínový stužovač môžete používať namiesto klasickej želatíny. Príprava je rýchla a jednoduchá. Žiadne zahrievanie! Želatínový stužovač pripravíte za studena. Stačí zmiešať so 100 ml vody a pridať do krému alebo náplne. 

 Cenné rady ako si pripraviť správne želatínu

  • Pozor, želatína sa nesmie variť! Aby  vám správne fungovala, nesmie prejsť varom. 
  • Ak vám želatína nestuhla ani po niekoľkých hodinách v chladničke, je možné, že ste ju zohriali na vyššiu teplotu – viac ako 90 stupňov. 
  • Ak pripravujete dezert či tortu s viacerými vrstvami želatíny je dôležité nechať predchádzajúcu vrstvu poriadne vychladnúť a stuhnúť.
  • Pri ananáse, kiwi čí figách sú špecifické enzýmy, ktoré potláčajú želírovanie, čo znamená, že želatína nemusí správne stuhnúť. Pre lepší výsledok odporúčame toto ovocie mierne povariť. 
  • Ak chcete želatínu zafarbiť bez použitia farbiva, môžete namiesto vody použiť ovocnú šťavu, džús alebo rozmixované ovocie vo farbe, ktorú chcete dosiahnuť. 

Želé je naopak rastlinného pôvodu vyrobené na báze výťažku z morských rias alebo agaru. Vďaka svojmu zloženiu dokáže nadobudnúť hustejšiu konzistenciu a jednotný pevný tvar po stuhnutí. Aby želé fungovala správne, musí tekutina prejsť varom minimálne po dobu
1 minúty. Je ideálnou voľbou pri príprave krásne tuhých a priehľadných ovocných želé ako z cukrárne. 

Nie je želé ako želé

Áno, aj želé má svoje špecifické odlišnosti. Záleží na tom, aký dezert sa chystáte pripraviť. Chcete získať tortu s tenkou alebo silnou vrstvou želé? Podľa toho rozlišujeme použitie cukrárenského a tortového želé. Okrem toho sa odlišujú zložením, farebnosťou a vlastnosťami. Poďme sa na to teda pozrieť bližšie: 

Želé Dr.Oetker

  • Cukrárenské želé Dr. Oetker je rastlinného pôvodu na báze agaru. Profesionálny výrobok na domácu prípravu extra vysokej a pevnej vrstvy želé na torty a zákusky, ktoré budú vyzerať ako z cukrárne. Je extra silné a číre!  Príprava je jednoduchá – stačí zmiešať s 0,5 l tekutiny a 1 minútu povariť. Použiť môžete vodu alebo ovocnú šťavu. Z jedného vrecúška pripravíte    0,5 l červeného alebo žltého želé.
  • Tortové želé Dr. Oetker je rastlinného pôvodu, vyrobené na báze výťažkov z morských rias. Vďaka Tortovému želé Dr. Oetker máte úspech zaručený! Je ideálnym zakončením na všetky ovocné torty. Vďaka nemu ovocie získa pod tenkou vrstvou želé nádherný lesk a zároveň zostane krásne čerstvé, ako práve odtrhnuté. Podčiarkuje farbu ovocia a je ideálnym zakončením každej ovocnej torty či dezertu. Príprava je veľmi jednoduchá, stačí zmiešať s 250 ml vody alebo ovocnej šťavy, 1 minútu povariť a naliať na ovocie. K dispozícii je číre, červené a žlté tortové želé.  
    Na zvýraznenie farby a lesku jahôd, malín, višní či iných červených plodov siahnite po Tortovom želé červenom Dr. Oetker.
    Ak chcete podčiarknuť farbu a lesk žltého ovocia ako napr. marhule, broskyne, nektárinky, ananás či banány, ideálnou voľbou pre vás bude  Tortové želé žlté Dr. Oetker
    Iné zafarbenie môžete dosiahnuť napr. pomocou zahustenia šťavy z kompótu alebo prepasírovanej ovocnej šťavy v kombinácii s čírim želé. Nezabúdajte, že pri pečení sa kreativite medze nekladú! Buďte odvážni a vyskúšajte aj jedinečné farebné kontrasty. Zaujímavé je napríklad Tortové želé žlté v kombinácii s jahodami alebo Tortové želé červené v kombinácii s ananásom, či kiwi. 

 Cenné rady ako si pripraviť správne želé

  • Tortu je nutné pred nanesením želé potrieť tenkou vrstvou krému alebo džemu 
  • Pokiaľ želé pred použitím príliš stuhne, môžete ho ešte raz krátko rozohriať.
  • Po uvarení želé podľa návodu na obale ho nechajte chvíľu odpočinúť.
  • Na plnku ho nalievajte vlažné, ináč sa náplň môže vplyvom vysokej teploty rozpustiť.
  • Po stuhnutí želé stačí zákusky pekne nakrájať. Na to potrebujete ostrý tenký nôž a rezať rovnomerne. 

Ak dodržíte naše jednoduché rady, želé budete mať nielen chutné, ale aj výsledný dezert bude vyzerať famózne. Prajeme Vám množstvo zábavy v kuchyni a dobrú chuť! 
Skvelé receptové inšpirácie nájdete na www.oetker.sk

Skvelý tip na záver nielen pre vegánov 

Vega gel VEGA Gél Dr. Oetker je prvý certifikovaný neželatínový stužovač, ktorý slúži ako 100 % alternatíva k živočíšnej želatíne s vysokou želírovacou schopnosťou vďaka trom zložkám rastlinného pôvodu: agar, karubín a konjaková guma. VEGA Gél je bez chuti, spoľahlivo tuhne a výborne drží svoj tvar. Vďaka jedinečnej receptúre má univerzálne použitie a je ideálny nielen na prípravu sladkých dezertov, krémov a náplní, ale tiež na prípravu zeleninových a pikantných aspikov. Jeho výhodou je aj skvelé fungovanie s rastlinnými alternatívami mliečnych výrobkov, čím sa stáva skvelou voľbou aj pre vegánov. Jedno balenie vystačí na prípravu 500 ml krému alebo 250 ml aspiku. 

PrílohaVeľkosť
PDF icon Štatút letnej súťaže na Tortyodmamy.sk134.09 KB

Kategória: 

Super produkty, rada ich všetky používam 

Srdečne ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do našej letnej súťaže a podelili sa o svoj recept s fotografiou. Tu sú vyžrebované výherkyne:

1. - 5 miesto: Balíčky produktov Dr. Oetker získavajú - Oľga Birošová, melisa, Vikulda, Valika475, Vlasta Dorisa

6. - 10. miesto: Časopisy Torty od mamy získavajú: Dada2608, babina 555, Jarmila B, toriya a cookerka

Výherkyniam srdečne blahoželáme, pošlite nám, prosím, cez Kontakt svoja adresu a telefónne číslo, aby sme vám mohli doručiť ceny. Ďakujeme.

Veľmi pekne ďakujem za výhru a blahoželám aj ostatným výherkyniamÁno

Ďakujem veľmi pekne za výhru, blahoželám aj ostatným výherkyniam. Recepty boli super

 

Gratulujem a za seba ďakujem

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.