reklama

koľko vajec a šľahačky na 10kg tortu?????


reklama

prvýkrát idem piecť pre mňa obrovskú tortu - má mať 10 kg.... s tvarom problém nie je, má to byť čo najväčší obdĺžnik a má byť parížska krém s čoko korpusom.... a fakt neviem, z koľkých vajec má byť korpus a z koľkých šľahačiek krém do nej????? bežne robím korpus zo 4 vajec a k tomu krém z 3 šľahačiek, vtedy má torta necelého 2,5kg, čiže vychádza mi, že by to malo byť aspoň z 18 vajec a 13 šľahačiek, len sa mi to takto od oka zdá málo...
Neviete mi niekto poradiť?????

Pozrite si aj


reklama


reklama

aramana, Št, 12. 05. 2011 - 19:19

Ja robím jeden plát z 3-4 vajec a do jednej torty dám 3-4 pláty.Takže do ob. malej torty dám okolo 9-12 vajec.
Ty ozaj spravíš tortu zo 4? Prekvapenie

zeronka, Št, 12. 05. 2011 - 21:35

..ja robím štandartne zo 4 vajec a keď do torty šupnem plus krém z troch šľahačiek, pričom korpus potriem jemne marhuľovým džemom, tak torta aj s poťahom má cca 2,5 kg, to mám odskúšané, väčšinou robím len takéto malé... veľakrát som tu pozerala, koľko vajec dávate do korpusov a mne sa to zdá veľa dáko, neviem, možno ja dávam viac krému alebo čo....pravda je, že v mojich tortách je viac plnky ako korpusu, my to tak máme radi, aj keď to je na úkor tvaru, lebo taká krémová torta nedrží tak pekne, ako ked je tam viac korpusu...ale zas chutí skveeeelooooo....

aramana, Št, 12. 05. 2011 - 23:01

Ja stále nemôžem pochopiť ako dokážeš to potom rozkrojiť na 3 časti.hm

zeronka, Pi, 13. 05. 2011 - 01:15

akurát som taký korpus dopiekla, tak som ho zmerala - pri priemere 18 cm je vysoký niečo cez 7 cm....ja teda neviem aké krájaš jednotlivé korpusy ty, ale mne tých cca 2 plus dačo cm na jeden plát torty stačí, nie?????? ty mávaš aké vysoké korpusy????? ja už neviem, či to robím divne alebo čo, ja nie som cukrár a robím tak, ako nám to doma chutí, ale mne sa to zdá vcelku primerané veľkosť...či????

aramana, Pi, 13. 05. 2011 - 07:13

Tak v tom to bude.Ja robím najmenší kruh 23cm.A hej, robím vysoké, majú od 12 do 14cm, to ma už aj Alioška upozornila. Hambím sa
Ani ja nie som cukrár Úsmev ešte pred pár rokmi som nevedela zapnúť trúbu.
Doteraz sa s kamoškou smejeme, ako som išla piecť koláč s jahodami na vrchu, a na to sneh.Ono sa tam spravilo veľa šťavy či čo a potom sme koláč jedli z plechu slamkami.Normálne bolo treba vychlípať tú šťavu bo sa utopil. Váľam sa od smiechu po podlahe

zlatat, Pi, 13. 05. 2011 - 10:50

Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe
ináč ani ja som nevedela pochopiť, ako je možné zo 4 vajec upiecť tortu, ale keď si napísala priemer korpusu, pochopila som. Ja tiež nepečiem menší ako 23 cm a mávam ich vysoké 10-11 cm - dávam 3 alebo 4 korpusy, podľa toho, či do torty ide ovocie alebo nie.

Ja som robila poslednú ovalnu... 5x 4 vajcia a vážila 6 kg... ale ja nedávam veľa plnky, lebo nám veľmi plnkové nechutia... tak to bude asi tým... Úsmev

Ja sa tiez stale cudujem, ze davate tak vela vajec, ja mam tiez jednu davku na 4 vajcia a ked robim oval, tak davam 1 a pol davky, ale sesthran stredny v pohode z jednej a je super vysoky... Prekvapenie Chichocem sa Slnko Torta

aramana, Št, 12. 05. 2011 - 21:23

Jaaaj, tak to potom nemyslíte piškótu ale ten hrnčekový? Úsmev

zeronka, Št, 12. 05. 2011 - 21:39

to čo som písala, je parížsky korpus, aspoň ja ho mám takto označený vo svojich receptoch Mrkám a keď robím nadstatvovaný piškót, tak robím ešte z menej vajec, tam mi stačia len tri, on totiž veľmi vybehne a je krásne nadýchaný, čo ten parížsky až tak nie je, ale zas, chutí skvelo a je proste iný ako piškóta.....

Prepáčte mi , ja tomu nerozumiem.Skúste mi to vysvetliť , aký hrnčekový....
Ja keď robím tortu cca 26-28 tak robím minim. 3 korpusy, zo 4 resp. 5 vajec.
1vajce , 1PL kr.cukor, 1Pl múka hl., príp. trošku vody.
Ako dosiahnem tortu zo 4 vajec na 2,5 kg? Ďakujem.

zeronka, Št, 12. 05. 2011 - 21:46

monika, a koľko dávaš plnky???? bo už začínam mať pocit, že to fakt závisí od plnky a nie od korpusu, ved ten je najľahší na váhu, nie????? ja robím tak ako som písala, parížsky korpus zo 4 vajec, väčšinou robím len 18 cm, max 20 cm priemer a do toho ide parížska plnka zo 3 šľahačiek, plus džem na potretie a plním na dvakrát... a je z toho cca 2,5 kg, závisí od ozdôb...ozaj, a poťahujem K2, ozdoby WI....možno ak niekto robí z MMF, tak ten je možno ľahší alebo čo...ja už fakt neviem...

hm tak toto zas ja nechápem...ak dávaš 2,5 dcl šlahačky tak to máš 7,5 dcl šľahačky a to dáš do 18 cm tortičky??? to máš teda tej plnky požehnane,lebo ak prirátam ešte čokoládu...

zeronka, Pi, 13. 05. 2011 - 01:17

...no, to je to, čo som tu už písala - moje torty sú viac plnka ako korpus...môj muž by bol rád, keby tam žiaden korpus nebol a on by to jedol ako puding Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe lenže je to na úkor tvaru ale nech, aspoň nám chutia....

monika proste nadstavíš vajcia vodou a pridáš olej a kypriaci prášok a samozrejme viac múky...

mokilko, Št, 12. 05. 2011 - 21:51

tak ja davam na 28cm. tortu 6 vajec. a vazi 4 kg Prekvapenie Prekvapenie
ja robim taky korpus ako cesto na bublaninu, zltky s cukrom, olej, voda, hruba muka s PDP, a sneh s bielkov. robim z neho aj mramorovy a vzdy mi vyskoci aj na 7 cm do vysky Váľam sa od smiechu po podlahe a velke + je, ze si ludia ani iny nepytaju, taky je super!!!!! Zlomené srdce Zlomené srdce Zlomené srdce

mokilko, Št, 12. 05. 2011 - 21:51

tak ja davam na 28cm. tortu 6 vajec. a vazi aj s naplnenim a potiahnutim 4 kg Prekvapenie Prekvapenie
ja robim taky korpus ako cesto na bublaninu, zltky s cukrom, olej, voda, hruba muka s PDP, a sneh s bielkov. robim z neho aj mramorovy a vzdy mi vyskoci aj na 7 cm do vysky Váľam sa od smiechu po podlahe a velke + je, ze si ludia ani iny nepytaju, taky je super!!!!! Zlomené srdce Zlomené srdce Zlomené srdce

No ja veľmi vodou nemôžem... ak robím piškótu zo 4 vajíčok, tak dávam iba 1 PL vody... ak dám viac, tak sa mi urobí zakalec a mám po piškóte... Smútok Ale ja pracujem iba s bezlepkovou múkou... .. Zeronka a ako plníš dvakrát? to ten korpus zo 4 vajec dvakrát prerežeš? Alebo urobíš 3 x 4 vajcia?

JANAAB, Št, 12. 05. 2011 - 22:45

ked šľaháš žltky s cukrom pomaly pridávaj aj teplú vodu, zmes musí byť penistá nie riedka, múka s tým nič nemá, tú pridaj potom s olejom a kypriacim práškom, na jedno vajíčko dávam vždy 50g p.cukru, 50g p.múky 2lyžice vody a 1 oleja do viac ako 5 vajíčok dám prašok do pečiva celý inak polovicu. Narastie mi parádny krájam ho na 2-3x z 5 vajíčok. Torta váži do 3kíl.

zeronka, Pi, 13. 05. 2011 - 01:19

áno,. plním na dvakrát...vyššie som akurát písala, že ten korpus pri priemere 18 cm je vysoký cca 7 cm, tak v pohode to ide... a v celej torte sú len 4 vajcia, čiže na tri pláty korpusu idú 4 vajcia....

pri nadstavovanom Bohušovom piškóte by som na 10 kilovú tortu potrebovala upiecť korpusy z 24 vajec a vážila by cca 9744g...to sú moje prepočty (vrátane šľahačkovej plnky a džemu), bez veľkých ozdôb, len klasicky potiahnutá Pohoda Pohoda Pohoda

Ali 80, Št, 12. 05. 2011 - 23:28

Ahoj ja to mám odskúšané, na 9,5 kg tortu dávam 30 vajec.

No ja teda neviem, asi som nie 100, ale 1000 rokov za opicami, lebo teda ja na 2,5 kilovú tortu spotrebujem 15 vajec s tým, že robím nad parou šľahanú plnku. Teda na korpusy nejakých 10-11. Čo už môže byť za korpus zo 4 vajec a mať torta 2.5 kila? To musí byť hádam kysnutá. Chichocem sa Chichocem sa Upiekla som toho za svoj život už neskutočne veľa, aj bublaniny, aj olejové cestá, aj maslové, aj s jedným vajcom, ale teda, ak pečiem tortu pre niekoho a chcem, aby som nevyšla na posmech, tak zásada je, čím viac vajec, tým fajnejšie cesto. A v prvom rade by malo ísť o to, čo je pod tým poťahom a pod tým našašúrením. To už potom môžme rovno piecť perníkové cesto a poťahovať ho, tak ako to robia niekde v Oriente. Berte to, ako môj súkromný názor a neodsudzujte ma zaň.

zeronka, Pi, 13. 05. 2011 - 01:25

helldana, inak ja si naozaj už myslím, že to bude asi plnkou, ja jej tam dávam veľmi veľa, aspoň čo mi ostatné baby napísali, atá je ťažšia ako korpus, tak asi tým...ja už fakt neviem... inak, akurát som dorobila tortu z nadstatvovaného piškótu zo 4 vajec (ale vrch je skrojený), plus tam sú dve šľahačky, zeesan a maliny plus poťah a torta má 3kg...ja neviem, keby som robila z toľkých vajec ako ty, tak by tá torta mala aj 7 kg...

mokilko, Pi, 13. 05. 2011 - 09:19

nemyslim si, ze ty by si bola 100 rokov za opicami, ale mam pocit, ze ta zasada je 100 rokov za opicami. cim viac vajec tym lepsie cesto. podla toho o akych vajickach sa bavime. ak o domacich, v poriadku, lepsi piskot som nejedla a nerobila ako z domacich vajicok.ked si niekto prinesie domace, ja sa len potesim, ani jedno si nenecham, vsetky spotrebujem. ale myslim, ze dost z nas pouziva vajcia kupovane, ktore nieje ani citit tam, tak naco to prehanat, nie? ved chutny korpus sa da upiect aj z menej vajicok. tot moj nazor

Toto je korpus zo 4 vajec... 890g vazi..plnka, ovocie,potah a ozdoby...a vaha je v pohode 2,5 kg... tot moja skusenost, bez kvasnic!!! Prekvapenie

jarka22, Pi, 13. 05. 2011 - 07:51

neviem preco tie poznamky,ze co to moze byt za korpus zo 4 vajec....zeronka jasne pise,ze pecie v malych formach,tak jej ten korpus je dostatocne vysoky na to,aby ho prekrojila na 3krat...a ze ma tu vahu,ako pise,tak jasne ze ked dava plnky viac,tak vaha naskoci.....kazda mame svoje skusenosti a robime ako nam vyhovuje....ked niekto poziada o radu,tak treba poradit a nie pisat s vysmechom....ja peciem korpusy z 5-tich vajec na 23cm formu a tiez mi to staci....a to som si nasla recept tu,len uz neviem presne od koho....tak radme,pisme svoje skusenosti len sa neposmievajme... Bozkávam

katka63, Pi, 13. 05. 2011 - 08:04

no až sa mi z toh všetkého zatočila hlava. A fakt niektorým veciam nerozumiem, aj keď si o sebe nemyslím, že som blbá. Zo 4 vajec 2,5 kg tortu by som asi nedokázala urobiť ani keby som bola ozajstná čarodejnicaÚsmev Na 30 cm kruhovú formu dávam 10-11 vajec podľa toho aké sú veľké, no potom ešte vajíčka na krém a torta má od 4,5 do 5 kg. Tak ja už fakt neviem ako to vy niektoré robíte, či viete čarovať, či čo. Súhlasím s Helldanou, my sme asi zo starej dobrej školy. Úsmev A ešte jedna poznámka, keď tam ide menej materiálu tiež menej pýtaš za tortu?

zeronka, Pi, 13. 05. 2011 - 08:15

katka, ale keď tam ide menej korpusu, tak tam ide viac plnky...čiže materiálovo, t.z. cenovo to je možno ešte drahšie, ako urobiť korpus za viac vajec...ved napr. ja do 18 cm priemer torty dám dve šľahačky, pol zeesanu a cca pol kila malín...si to zrátaj, cenovo za materiál je to aj trikrát drahšie ako ked tam niekto dá šľahaný krém zo 4 vajec...
okrem toho, nie som cukrarka, takže robím len pre rodinu a kamarátky, čiže zadarmo alebo za náklady....

anibas, Pi, 13. 05. 2011 - 08:31

ak robíš mramorový korpus do 22 cm zo 4 vajec, tak vyrastie cca 6-7 cm

katka63, Pi, 13. 05. 2011 - 08:04

no až sa mi z toho všetkého zatočila hlava. A fakt niektorým veciam nerozumiem, aj keď si o sebe nemyslím, že som blbá. Zo 4 vajec 2,5 kg tortu by som asi nedokázala urobiť ani keby som bola ozajstná čarodejnicaÚsmev Na 30 cm kruhovú formu dávam 10-11 vajec podľa toho aké sú veľké, no potom ešte vajíčka na krém a torta má od 4,5 do 5 kg. Tak ja už fakt neviem ako to vy niektoré robíte, či viete čarovať, či čo. Súhlasím s Helldanou, my sme asi zo starej dobrej školy. Úsmev A ešte jedna poznámka, keď tam ide menej materiálu tiež menej pýtaš za tortu?

katka63, Pi, 13. 05. 2011 - 08:04

no až sa mi z toho všetkého zatočila hlava. A fakt niektorým veciam nerozumiem, aj keď si o sebe nemyslím, že som blbá. Zo 4 vajec 2,5 kg tortu by som asi nedokázala urobiť ani keby som bola ozajstná čarodejnicaÚsmev Na 30 cm kruhovú formu dávam 10-11 vajec podľa toho aké sú veľké, no potom ešte vajíčka na krém a torta má od 4,5 do 5 kg. Tak ja už fakt neviem ako to vy niektoré robíte, či viete čarovať, či čo. Súhlasím s Helldanou, my sme asi zo starej dobrej školy. Úsmev A ešte jedna poznámka, keď tam ide menej materiálu tiež menej pýtaš za tortu?

anibas, Pi, 13. 05. 2011 - 08:34

ja robím lyžicový - koľko vajec toľko lyžíc cukru a múky, olejové nadstavované veľmi nerobím, pretože ma môj manžel skritizoval, že chutia ako bábovka, občas robím len mramorový s tvarohovým krémom

Aj ja robím lyžicový... tak samozrejme ide viac vajec... a samozrejme domácich... Úsmev Keď pečiem iba pre rodinu... Úsmev a keďže nemám teplovzdušnú rúru, tak každý korpus pečiem osobitne, lebo sa mi to nedarí pekne prerezať... A nám chutia torty, kde nie je veľa krému..takže fakt ide o to aká torta komu chutí... Hlavné je, že nás to pečenie baví... Úsmev

mokilko, Pi, 13. 05. 2011 - 08:40

prepacte mi otazku:::: a nieje potom korpus z tak vela vajec ubity? naozaj mi staci 6 vajec na 28cm, spravim aj mramorovy, aj orechovy, aj kakaovy a torta sakumprask 4kg. carodejnica teda niesom ani najmenej Chichocem sa Chichocem sa Chichocem sa

Cesto "neubíjajú" vajcia, ale múka, poprípade tuk. Veď si predstav bezé, do ktorého vôbec múka nejde, poprípade za lyžičku solamylu a aké je ľahulinké.......na 28 cm korpus je 6 vajec akurát. Ale teda z jedného by som 4 kg tortu určite nespravila.

Bezé je hmota našľahaná z bielkov a cukru, dáva sa do nej len troška žltka, aby sa s ňou lepšie pracovalo a minimálne množstvo múky. Môžu sa do neho pridať mandle, orechy, kokos.

Pečiem 33 rokov a všetko mám odskúšané na vlastných chybách. Veľký úsmev Veľký úsmev

Mne tiez chvalia korpus za to, ze nie je husty, podla mna to je tiez vajcami,ale to len zo skusenosti, tiez sme s babkou a mamou piekli z veeela vajec a vzdy v tom lyzicka drzala, ja to nemam rada a ludia okolo mna tiez nie... Áno Tlieskam super debata... Bozkávam

ja pri priemere 23 robim z 9 vajec(cca 3kg), pri priemere 32 robim zo 17 vajec(cca 4,3 kg), stredny plech 3x6 vajec(cca 4 kg), velky plech 3x8 vajec (cca 5kg)

reklama

Súťaž

Súťaž na Tortyodmamy.sk

reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama