reklama

Fruktóza


reklama

Dobrý dievčatá, chcela by som sa spýtať kto ma skúsenosť s pečením z fruktózy mala by to byť torta pre cukrovkára. A ako je to pri pečení korpusu pridaním fruktózy namiesto cukru.Ďakujem

Pozrite si aj


reklama


reklama

Aliss, Ne, 08. 05. 2016 - 23:06
Fruktozu by mal diabetik konzumovať len ak má dobré hladiny glykemie, lebo to je ovocný cukor a z neho hladina cukru prudko stúpa a potom klesá, diabetici majú mať hladiny približne rovnaké aby sa im neposkodzovali nervy a cievy.To na vysvetlenie vo všeobecnosti sa so všetkými dia sladidlami pečie horšie, nie je to cukor a nedajú sa tak dobre vyslahat so žĺtkami , cesto je hutnejsie a menšie ako bežné, treba tiež vymeniť aj múku za celozrnnu, kombinovať s orechami mandľami alebo skrobom.

Nahradte cukor napriklad kokosovym cukrom, steviou, agave sirupom alebo trstinovou melasou :) kokosovy cukor, steviou mavaju aj v Bi..e, mozno aj agave sirup, ten som si este nevsimla :)

Tak aj ja napíšem moje skúsenosti s cukrovkou v skratke, možno pomôže. Človek potrebuje k životu prijímať stravu. Keď sa však u neho vytvorí porucha v produkcii vlastného inzulínu, glukoza vytvorená z jedla sa hromadí v krvi, stúpa, a človek sa stáva diabetikom.

Niekomu stačí úprava stravy, niekomu je potrebná liečba buď s tabletkami na vyrovnanie hladiny krvného cukru, alebo inzulínom.

Každý diabetik musí mať individuálne prispôsobený jedálny plán v závislosti od jeho hmotnosti, fyzickej aktivity, a typu liečby.

Glukoza sa vytvára z jedla, ktoré obsahuje SACHARIDY. Patria k nim múka, cestoviny, zemiaky, strukoviny ovocie a samozrejme cukry.

Liečba nie je nastavená na nekonzumovaní cukru, ale na primeranom príjme všetkých sacharidových potravín.

Diabetik by mal jesť potraviny s nízkym glykemickým indexom, a keď má hladinu cukru v krvi pod kontrolou, nemá zakázanú ani sacharózu.

Ako náhradu môže používať nízkokalorické sladidlá, ktoré majú nízky glykemický index.

Fruktoza je energetická náhrada cukru, takže treba ju započítavať do počtu sacharidových jednotiek.

Ja keď varím/pečiem pre diabetika, viem, akú má liečbu, či berie tabletky, alebo či pichá inzulín, koľko množstva sacharidových jednotiek (CUKOR+MÚKA) môže konzumovať.

Keď navarím/napečiem viem vypočítať, koľko 1 porcia obsahuje sacharidových jednotiek SJ.

Napr. osoba s výškou 190 cm, váhou  90 kíl pri sedavom zamestnaní potrebuje cca 30 SJ na celý deň čo v praxi znamená, túto hodnotu treba rozložiť na tzv. hlavné jedlá [raňajky/obed/večera = 3x6 SJ] a medzijedlá (desiata, olovrant, druhá večera = 3x4 SJ).

Z toho vyplýva že viem, kedy a akú porciu si môže dovoliť diabetik zjesť. 

Pre diabetika sú ideálne torty/zákusky, ktoré sú s minimálným množstvom múky a cukru, alebo sú bez múky a bez cukru.  / ideálne klobáskové :))))))Chichocem sa/.

Najlepšie je, keď je múka celozrnná, špaldová alebo nahradená orechmi, kokosom.

Pre diabetika sú ideálne plnky z mliečných výrobkov, ktoré sa vôbec nezapočítavajú do SJ (napríklad tvaroh, mascarpone), šlahačka a biely jogurt sú po 1 SJ.

Ja väčšinou robím pre diabetikov nepečené torty:

KORPUS: maslové keksíky+orechy+ maslo, kde presne viem, že:

<70g orechov (alebo 40g kokosu) je 1 SJ,

<maslo sa nezapočítava,

<100g keksíkov ma 62 sacharidov = 6,2 SJ,

PLNKA:

<šlahačka (1 SJ)  + mascarpone (0 SJ)+ rozmixované jahody napr, 115 g=1 SJ

<nechám stuhnúť v chladničke, a potom ozdobím s šlahačkou (1 SJ)

<spočítam množstvá sacharidovích jednotiek, [podľa množstva použitých surovín], vydelím množstvom porcie(16), a presne viem, že 1 porcia pre diabetika obsahuje 1,5 Sacharidových jednotiek, a on už vie, kolko porcií môže naraz zjesť, resp. po každých ďalších 2 hodinách.

Diabetik môže jesť všetko, ale musí vypočítať koľko môže naraz zjesť sacharidových jednotiek.

Moja osobná skúsenosť je, že rozdieľ medzi tzv. "dia" výrobkami je minimálna.

Napr. MILA keksík 50g - 2,35 SJ, Delty - diabetické čajové pečivo 50g- 2 SJ.

Stéviový cukor síce obsahuje polovičnú dávku kalorií, ale obsah sacharidov, čo je pre diabetika najdôležitejšie je rovnaký ako biely cukor. Ani hnedý cukor neobsahuje menej sacharidov.

Keby boli ešte nejaké otázočky, rada odpoviem.

 

Aliss, Po, 09. 05. 2016 - 17:19

presne takÁno,keby všetci takto piekli pre diabetikov

Aliss, Ut, 10. 05. 2016 - 12:02

u mňa mamina,ale tá nemusí dodržiavať SJ, klobúk dolu,že sa oňho takto starášTlieskam

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama