Fruktóza
Pozrite si aj
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nahradte cukor napriklad kokosovym cukrom, steviou, agave sirupom alebo trstinovou melasou :) kokosovy cukor, steviou mavaju aj v Bi..e, mozno aj agave sirup, ten som si este nevsimla :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak aj ja napíšem moje skúsenosti s cukrovkou v skratke, možno pomôže. Človek potrebuje k životu prijímať stravu. Keď sa však u neho vytvorí porucha v produkcii vlastného inzulínu, glukoza vytvorená z jedla sa hromadí v krvi, stúpa, a človek sa stáva diabetikom.
Niekomu stačí úprava stravy, niekomu je potrebná liečba buď s tabletkami na vyrovnanie hladiny krvného cukru, alebo inzulínom.
Každý diabetik musí mať individuálne prispôsobený jedálny plán v závislosti od jeho hmotnosti, fyzickej aktivity, a typu liečby.
Glukoza sa vytvára z jedla, ktoré obsahuje SACHARIDY. Patria k nim múka, cestoviny, zemiaky, strukoviny ovocie a samozrejme cukry.
Liečba nie je nastavená na nekonzumovaní cukru, ale na primeranom príjme všetkých sacharidových potravín.
Diabetik by mal jesť potraviny s nízkym glykemickým indexom, a keď má hladinu cukru v krvi pod kontrolou, nemá zakázanú ani sacharózu.
Ako náhradu môže používať nízkokalorické sladidlá, ktoré majú nízky glykemický index.
Fruktoza je energetická náhrada cukru, takže treba ju započítavať do počtu sacharidových jednotiek.
Ja keď varím/pečiem pre diabetika, viem, akú má liečbu, či berie tabletky, alebo či pichá inzulín, koľko množstva sacharidových jednotiek (CUKOR+MÚKA) môže konzumovať.
Keď navarím/napečiem viem vypočítať, koľko 1 porcia obsahuje sacharidových jednotiek SJ.
Napr. osoba s výškou 190 cm, váhou 90 kíl pri sedavom zamestnaní potrebuje cca 30 SJ na celý deň čo v praxi znamená, túto hodnotu treba rozložiť na tzv. hlavné jedlá [raňajky/obed/večera = 3x6 SJ] a medzijedlá (desiata, olovrant, druhá večera = 3x4 SJ).
Z toho vyplýva že viem, kedy a akú porciu si môže dovoliť diabetik zjesť.
Pre diabetika sú ideálne torty/zákusky, ktoré sú s minimálným množstvom múky a cukru, alebo sú bez múky a bez cukru. / ideálne klobáskové :))))))/.
Najlepšie je, keď je múka celozrnná, špaldová alebo nahradená orechmi, kokosom.
Pre diabetika sú ideálne plnky z mliečných výrobkov, ktoré sa vôbec nezapočítavajú do SJ (napríklad tvaroh, mascarpone), šlahačka a biely jogurt sú po 1 SJ.
Ja väčšinou robím pre diabetikov nepečené torty:
KORPUS: maslové keksíky+orechy+ maslo, kde presne viem, že:
<70g orechov (alebo 40g kokosu) je 1 SJ,
<maslo sa nezapočítava,
<100g keksíkov ma 62 sacharidov = 6,2 SJ,
PLNKA:
<šlahačka (1 SJ) + mascarpone (0 SJ)+ rozmixované jahody napr, 115 g=1 SJ
<nechám stuhnúť v chladničke, a potom ozdobím s šlahačkou (1 SJ)
<spočítam množstvá sacharidovích jednotiek, [podľa množstva použitých surovín], vydelím množstvom porcie(16), a presne viem, že 1 porcia pre diabetika obsahuje 1,5 Sacharidových jednotiek, a on už vie, kolko porcií môže naraz zjesť, resp. po každých ďalších 2 hodinách.
Diabetik môže jesť všetko, ale musí vypočítať koľko môže naraz zjesť sacharidových jednotiek.
Moja osobná skúsenosť je, že rozdieľ medzi tzv. "dia" výrobkami je minimálna.
Napr. MILA keksík 50g - 2,35 SJ, Delty - diabetické čajové pečivo 50g- 2 SJ.
Stéviový cukor síce obsahuje polovičnú dávku kalorií, ale obsah sacharidov, čo je pre diabetika najdôležitejšie je rovnaký ako biely cukor. Ani hnedý cukor neobsahuje menej sacharidov.
Keby boli ešte nejaké otázočky, rada odpoviem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
presne tak,keby všetci takto piekli pre diabetikov
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
bohužiaľ, ten diabetik je môj manžel
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
u mňa mamina,ale tá nemusí dodržiavať SJ, klobúk dolu,že sa oňho takto staráš
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
prečo nemusí dodržiavať SJ?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Výborný príspevok
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aby boli informácie pokope, tak doplním ten môj starý komentár ohľadom cukrovky
https://www.facebook.com/groups/2330276313928828/permalink/2410495199240272/
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dobrý dievčatá, chcela by som sa spýtať kto ma skúsenosť s pečením z fruktózy mala by to byť torta pre cukrovkára. A ako je to pri pečení korpusu pridaním fruktózy namiesto cukru.Ďakujem