reklama

pomóc, topí sa mi marcipán


reklama

dnes som robila tortu s marcipanom /2x v zivote/. bolo to take ako makka plastelina, podarilo sa mi tortu potiahnut, no zrazu zacala z jedneho miesta vytekat biela hmota /chuti ako salko/, takze som dosla k zaveru, ze sa mi topi marcipan. Najprv som si myslela, ze to vyteka jogurtove vnutro. dala som ju do chladnicky, dufam, ze do zajtrajsej oslavy vydrzi...

Pozrite si aj


reklama


reklama

mirocka, So, 19. 04. 2008 - 20:40

tortu som obtiahla rano a topit sa zacala az poobede zhruba o 16 hod

Ahoj!To sa už aj mne stalo že sa mi roztopil marcipán na torte a potom som prišla na to, že som dala veľa vody do marcipánovej hmoty.A aj od toho to veľmi závisí aký máš recept.

mirocka marcipán sa nesmie dávať na jogurtovú ani šľahačkovú plnku. Dokonca aj mne tiekol keď som dávala plnku robenú z tuku s cukrom s pridaním pudingovej kašičky. Tiež marcipán je náchylný naťahovať vlhkosť z chladničky. Preto je dorbé chladničku nastaviť na najvyšší stupeň chladenie a tortu dávam do krabice, cez ňu prehodím utierku a prekryjem do mikroténom. Teraz keď robím tortu tak do vnútra plnku dávam podľa potreby ale vrch a boky potieram len čistým tukom vymiešaným s cukrom. A nič netečie.Slnko

mirocka, Ne, 20. 04. 2008 - 09:04

aha, no ale my nemame radi maslo - tuk na torte a kolacoch. bolo by vhodne natriet celu tortu lekvarom?

ketrin, Ne, 20. 04. 2008 - 09:12

miročka, ja robievam väčšinou šľahačkovú plnku /prevarená šľahačka s čokoládou, to každému chutí/ a ňou potieram aj tortu a netečie mi...nemám skúsenosť, ako sa deží marcipán na džeme...ale už viem že sa topí, ak je torta vlhká, mne sa tak topil na punčovej hmote, z ktorej som robila maca pu...

mirocka ja torty väčšinou potieram lekvárom a poťahujem falošným marcipánom, K2 alebo Roll decor icingom a ešte mi netiekli.Potom dávam poťahovú hmotu trošku hrubšiu, aby to bolo rovné.Úsmev Úsmev

mirocka - malo by sa to dať aj lekvárom len ten ti nevyrovná tak nerovnsti korpusu ako plnka. Neviem oskúšaj ja som zatiaľ s lekvárom nerobila.

mirocka, Ne, 20. 04. 2008 - 09:34

ketrin, prvu tortu som robila so slahackou a bolo to ok. presne ako ty, prevarila som s cokoladou /a vela som odpila-tak mi to chutilo...Váľam sa od smiechu po podlahe /

JankaT, Ne, 20. 04. 2008 - 13:03

...ak tortu pod marcipán poleješ čokoládou, tak môžeš použiť akúkoľvek plnku... Mrkám

JankaT, Ne, 20. 04. 2008 - 22:23

...už sa to tu niekde písalo: ak chceš biely marcipán, tak musíš použiť odtučnené mlieko, ale aj tak nebude úplne biely. Potom ešte musíš použiť bielidlo, ale potom sa marcipán drobí. Takže najlepšie je použiť MMF, alebo hotové poťahovavie hmoty. Slnko

tak ako hovoria baby, treba použiť odtučnené mlieko a takisto aj tuk, ktorý nie je taký žltý (napr. cera). ale stále nebude biely, len keď použiješ to bielidlo. ale pozor, vybiel si iba potrebné množstvo, lebo potom, keď ho budeš farbiť inou farbou, nedosiahneš taký odtieň.

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama