reklama

zrazeny krem?


reklama

Možem poprosiť o radu? Už nejaky čas robim vaječny krem, ale pri vanilkovom sa mi stava, že ked zatuhne, je akoby bol zrazeny, ked ale zmakne je hladky. Neviem , či je normalne, pri čokoladovom sa mi to nerobi. Dakujem


reklama


reklama

napíš presne množstvo surovín a postup, ako si ho robila. Neviem, aký vaječný krém myslíš - je to šľahaný nad parou?

aramana, Pi, 14. 02. 2014 - 08:44

A nemyslíš to, že z masy niečo vyteká?To vyteká vtedy, keď je šľahaný nad parou krátko šľahaný Úsmev

je to krem nad parou,podla Bohuša, 6 vajec , 350g, cukru, 500g masla. Slaham 20 minut...Bol uplne horuci a husty ako pikotove cesto. Može to byť tym, že je kratko slahany????

aramana, Pi, 14. 02. 2014 - 10:21

áno, na 6 vajec je 20 minút málo.ja viem, dievčatá píšu že to stačí...no neee......na to aby prípadné nákazy z vajec odišli treba istú teplotu po istý čas.Pod 35 minút som ešte nešľahala.
a ak vyteká potom, môže to byť tým, že je krátko šľahaný Áno

ale šľaháš len vajcia s cukrom nad parou, hej?až potom dáš maslo Úsmev

A prečo sa to nerobi pri čokoladovej? Ako zistím, že je to dosť vyšlahane?

aramana, So, 15. 02. 2014 - 17:20

Dosť vyšľahané je to vtedy, keď si už necítiš obe ruky, obanuješ že si sa na ten krém dala, z odchádzajúcej pary máš už mokrú zásteru, šatka na čele sa ti už lepí a keď niekto vstúpi do kuchyne, vieš zabiť pohľadom ÁnoÁnoÁno
Husté, biele, horúce Úsmev

Dakujem, je pravda, že niekedy som šlahala 40 minut, ale od kedy som čitala, že ine dievčata to robia 20 min., tak som si povedal, že je to aasi zbytočne...

ja šľahám 40 minút, teda šľahám...zo začiatku vyšľahám, potom sem-tam prešľahám, určite nešľahám 40 minút v kuse Vyplazený jazyk Na 6 vajec dávam 300g cukru, ale množstvo závisí samozrejme aj od veľkosti vajec. Keď dám dolu z pary, je hustý, po chvíli znovu prešľahám a keď troška vychladne, pridám časť masla, zase prešľahám a nechám vychladnúť úplne. Až potom pridám ostatné maslo a vyšľahám do nadýchaného krému. Robím to tak vyše dvadsať rokov, aj teraz ho robievam často, nie všetkým chutia krémy šľahačkové, jogurtové.

a z toho sa potom neurobi praženica, ked sa to stale nešlaha?

nie, praženica sa mi nikdy neurobila, Váľam sa od smiechu po podlahe vlastne som s týmto krémom mala problém iba raz a to bol v recepte na zákusok zlý pomer - na 4 vajíčka až 300g cukru, keď som znížila na 200g, všetko OK. Zo začiatku šľahaj, asi desať minút (neviem presne) a potom len sem-tam. Ale určite je to aj tým, že za tých sto rokov, čo ho robím, už viem, aký má byť hustý, kedy doň šupnúť maslo a pod. Chce to len skúšať, nech sa ti darí.

ja davam maslo do mierne vlažných vajec a chvilu necham aby mali rovnaku teplotu a vyšlaham, problem som nemala kym som miešala 40 min, všimla som si to až teraz ...Ale dakujem, to že sa to nemusi miešať stale som ozaj nevedela, ja som sa bala tam aj niečo primiešavať bez toho aby sa to nemixovalo, tak som to vždy z pary skladala.Dakujem

ja tam neprimiešavam, keď je to nad parou nič, dám všetko naraz - vajíčka, cukor, vanilínový cukor a šľahám. Maslo pridám, až keď to je dolu z pary a chvíľu to vychladá - pár minút, počas nich masu tiež sem- tam premiešam. Ostatné maslo pridám až po úplnom vychladnutí.

melisa, Ne, 16. 02. 2014 - 22:22

Ja šľahám všetko spolu, kým nie je z peny polovica a musí zhustnúť, potom ho nechám vychladnúť bez miešania a pridám do vyšľahaného masla. Všetko musí mať rovnakú izbovú teplotu. Ešte sa mi krém nezrazil.

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama