reklama

vhodné recepty pre celiatikov ???

ErikaZ , 21. 02. 2011 - 22:00

reklama

Prosím Vás poradťe mi, aké zákusky mám upiecť pre celiatikov. Poznáte niekto nejaké recepty na bezlepkové zákusky. Čo miesto múky? A treba aj iné nahradiť?
poradťe na budúci týždeň by som chcela niečo upiecť, idem na stretávku zo školy a máme tam aj celiatikov. Mlčím

Pozrite si aj


reklama


reklama

aramana, Po, 21. 02. 2011 - 22:05

Príspevok ti prehodím tam kde má byť a ty zatiaľ kuk na tému bezlepkové diety. Úsmev

ahoj, no ja som už robila aj tortu pre celiatika, to len nahradíš našu normálnu múku za ich bezlepkovú (kúpiš v biopotravinách, napr.) a normálne som upiekla piškoty ako obyčajne, dokonca sa mi zdali také lepšie, jemnejšie. No a do zákuskov len skús tiež nahradiť normálnu múku bezlepkovou, alebo napr. parížske rožky, laskonky sú bezlepkové ( spodok: sneh s cukrom a orechami + plnka + čokoláda)...

ErikaZ, Po, 21. 02. 2011 - 22:11

a to stačí nahradiť len múku? prášok do pečiva tiež môže byť?
a laskonky je tiež dobrý nápad. Áno

aramana, Po, 21. 02. 2011 - 22:20

Prášok do pečiva len Dr.oetker.Múka sa dá nahradiť zlatým klasom.

macis, Po, 21. 02. 2011 - 22:18

staci vymenit muku, ja som si ju kupila v lekarni Promix uni na jemne pecivo.. a vsetky ostatne prisady som pouzivala od Oetkera, tie su bezlepkove.. takisto pozor na praskovy cukor.. treba si vsimat aj aky skrob obsahuje (ja pouzivam povazsky modry)

ErikaZ, Po, 21. 02. 2011 - 22:23

- na práškový cukor som ani nepomyslela,že aj to treba sledovať, ďakujem veľmi pekne Bozkávam

Treba ešte sledovať aj čokoládu. Celiatici vraj môžu len Nestlé mliečnu. Tak mi povedala zákazníčka, ktorej budem robiť tiež tortu pre celiatika.

Máme tu špecialistku na bezlepkové a nemliečne výrobky-Zlatat. Skús jej napísať Kvietok

zlatat, Ut, 22. 02. 2011 - 15:30

Nestačí !!! musíš sledovať zloženie každej jednej suroviny ktorú použiješ.
Dokonca aj Ečka, pretože aj medzi nimi sú také, ktoré môžu obsahovať lepok.

Cukor môže byť len taký, ktorý neobsahuje pšeničný škrob ( iba zemiakový alebo kukuričný ), nesmie obsahova AMYLÍN, čokoláda sa nemôže použiť hocijaká ( len Nestlé - aj to nie všetky a potom ešte tie čo majú 85-90% podiel kakaa a neobsahujú žiadne prídavné látky - tuším LINDT sa volá tá značka ), dokonca ani cukríky na výrobu MMF sa nemôžu použiť hocijaké ( len JOJO a Haribo Rubino umyté )
Všetko ostatné len Dr.Oetker ( PDP, VC )

Ja neviem, prečo si mnohé z vás myslia, že je to také jednoduché piecť bezlepkáčom. Plačem
Uvedomujete si, že mnohým celiatikom škodia aj stopy lepku? To nie je ako obyčajná alergia, pri ktorej sa "len vyhádžem", ale ide tu o omnoho väčšie poškodenie zdravia pri skonzumovaní čolen malinkého množstva lepku ( každý je ináč citlivý - niekto ani nezareaguje hneď keď dostane lepok, iný reaguje v momente ).
Stačí, že máte nie na 100% umytú formu, v ktorej ste predtým piekli lepkovú tortu, alebo iným spôsobom kontaminujete tortu lepkom ( aj keď veľakrát neúmyselne, ale človek, ktorý s tým nežije dennodenne si častokrát ani neuvedomí, že musí všetko poriadne poumývať, že nemôže použiť tú istú varešku alebo nožík, tu miniete omnoho viac vody a JARI... )- napr. ja mám zvlášť odloženú formu,v ktorej pečiem len bezlepkové korpusy - aby som ich nechtiac nekontaminovala lepkom. Mám zvlášť na to vyhradené varešky, dokonca aj metličky na mixéri a kopec iných drobností.

NO a ešte nehovorím o tom, že je strašne veľa celiatikov, ktorí majú pridružené aj iné alergie - to si treba vždy dopredu poriadne pozisťovať. Málokto je len čistý celiatik.

Pekne si to napísala.Niekto si nás predsa musí zastať.Ja som tiež celiatička a mám aj syna celiatika a môžem potvrdiť že to naozaj nemáme ľahké.

zlatat, Ut, 22. 02. 2011 - 15:43

Je to tak, ja by som napr. nikdy v živote nedala piecť zákusok alebo tortu cukrárke, ktorá nemá skúsenosti s bezlepkovou diétou ( mám syna celiatika ), lebo nikde nemám záruku, že spolu s mojou bezlepkovou tortou náhodou nepečie aj lepkovú ... ale to je zase vec zákazníkov
Ja som dokonca ani vlastnej svokre nedovolila, aby malému niečo upiekla

zlatat, Ut, 22. 02. 2011 - 15:37

neviem,či tu môžem prihodiť link na stránku s bezlepkovými receptami na zákusky - ak nie, tak to vymažte

www.ivako.cz

Zlatka ti napisala podrobnejsie, na co si treba davat pozor... ak maju tvoji byvali spoluziaci iba celiakiu a nie inu pridruzenu alergiu, tak by si to mohla zvladnut aj na zaklade rad od Zlatky :)
je od teba mile, ze myslis pri peceni prekvapenia pre tvojich byvalych spoluziakov aj na tych, ktori maju nejaky zdravotny problem :)

drzim palce, nech sa podari :)

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama