
Výborný zákusok na blížiace sa sviatky alebo oslavy. Pre milovníkov medových, zákuskov.
Cesto: | ||
480 | gramov | hladká múka |
190 | gramov | práškový cukor |
2 | kusy | vajce |
100 | gramov | maslo |
2 | polievkové lyžice | med |
1 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
Karamelová šľahačka: | ||
400 | millilitrov | smotana na šľahanie 33% |
3 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
2 | balíky | Smeta-fix |
Plnka: | ||
650 | millilitrov | mlieko |
3 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
2 | balíky | Zlatý klas |
2 | kusy | žĺtok |
deciliter | vaječný likér | |
200 | gramov | maslo |
práškový cukor |
Deň predtým som si uvarila karamelovu šľahačku a upiekla medové kolieska. Cukor skaramelizujeme vlejeme smotanu miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí dáme vychladnúť.
Cesto:
múku dáme do misy pridáme zbytok surovín med, sódu, cukor, vajička+žĺtky, maslo nastrúhane. Vypracujeme hladké cesto ktoré dáme na chvíľu stuhnúť do chladničky, aby sa nám dobré robilo. Schladené cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku rozvaľkáme na hrúbku asi 0,3 cm pomocou formičiek alebo pohára vykrojíme kolieska. Plech vyložíme papierom na pečenie poukladáme kolieska. Rúru predhrejeme na 200 stupňov pečieme 8-10minut do zlatista viď nižšie, foto. Rúru sledujeme, aby nám cesto neprihorelo.
Náplň:
Trochu mlieka 0,2 dcl odoberieme rozšľahame v ňom žĺtky a zlatý klas. Zbytok mlieka, cukor dáme variť po zovretí pridáme zlatý klas, uvaríme hustý puding do ktorého za horúca vmiešame vaječný likér. Zakryjeme fóliou na potraviny necháme vychladnúť. Maslo vymiešame do hladka spojíme s vychladnutým pudingom. Plnku dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Kolieska si rozložíme nanesieme plnku viď, foto.
Šľahačku, smetafix vyšľaháme do tuha. Dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou nanesieme na plnku. Zakryjeme druhým kolieskom zľahka pritlačíme dáme do chladničky stuhnúť pred podávaním posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.









Ďalšie recepty
Biele špice
Bejč
Biele špice
Lahodné biele špice , ktoré sú veľkou konkurenciou tým klasickým tmavým.
Karamelový veterník
Bejč
Karamelový veterník
Ďalší z výborných zákuskov z odpaľovaného cesta. Venčeky s výborným pudingovo vanilkovým krémom, karamelovou šľahačkou a čokoládovou polevou na vrchu.