Malý, chutný, kakaový zákusok zo snehového cesta s lieskovcami alebo mandľami a vareným kakaovým krémom si budete určite pamätať z čias dávnych cukrární.

Výnos | |
---|---|
Zdroj | knika Múčniky 1979 |
Čas prípravy | 45 minút |
Čas varenia / pečenia | 15 minút |
Celkový čas | 1 hod |
Ingrediencie
Cesto: | ||
9 | kusy | bielok |
180 | gramov | práškový cukor |
90 | gramov | lieskové orechy |
100 | gramov | čokoláda |
1⁄2 | balík | vanilkový cukor |
1⁄4 | čajová lyžička | prášok do pečiva |
1 | polievková lyžica | strúhanka |
Plnka: | ||
4 | kusy | žĺtok |
1⁄2 | balík | vanilkový cukor |
3 | polievkové lyžice | kakao |
2 | decilitre | mlieko |
2 | čajové lyžičky | hladká múka |
250 | gramov | maslo |
180 | gramov | práškový cukor |
čokoládová poleva |
Inštrukcie
V originál recepte môžete použiť do cesta lieskovce aj mandle. Lieskovce aj mandle treba zbaviť šupky a pomlieť. Lieskovce môžete nasucho opražiť a ošúpať. Mandle zaliať vriacou vodou na 3 minútky, potom ide z nich šupka ľahko dole.
Taktiež môžete miesto 100 gramov nastrúhanej čokolády použiť 2-3 polievkové lyžice kakaa.
Cesto:
Bielka vyšľaháme a do tuhého snehu zašľaháme cukor. Potom zľahka varechou zamiešame zmiešanú strúhanku s kakaom alebo čokoládou, kypriacim práškom a pomletými orechmi.
Celé cesto nám musí vyjsť na tri pláty. Je to asi na 2/3 veľkého plechu. Rozotrieme ho na papier na pečenie na tri plechy a pečieme na ventilátore všetky tri plechy spolu na 150 stupňov, 15-20 minút. Ak pečiete bez ventilátora tak 170 stupňov asi 20 minút.
Pláty ostanú tuhé, pevné, tvrdé.
Plnka:
Mlieko uvaríme so žĺtkami, vanilkovým cukrom, kakaom a múkou. Najlepšie je hneď začať miešať metličkou, aby sa všetko dobre rozmiešalo. Keď začne vrieť, úplne stiahneme teplotu a varíme a miešame aspoň 3-4 minúty. Múka sa musí uvariť. Necháme vychladiť.
Maslo vyšľaháme s cukrom skoro do biela a po kúskoch zašľahávame uvarenú, vychladenú hmotu.
Z krému si odoberieme za dve lyžice na potretie vrchu. Na spodný plát dáme polovicu plnky, dáme druhý plát a dáme druhú polovicu plnky. Priložíme niečím rovným a necháme do druhého dňa zaťažené. Na druhý deň potrieme vrch odloženým krémom a polejeme čokoládovou polevou.
Po stuhnutí krájame teplým nožom.

Recepty:
Základné ingrediencie:
- prečítané 3465x
- Pridať nový komentár