
Výborný koláč s ovocnou náplňou, pudingovo-smotanovým krémom a čokoládovou polevou.
Cesto: | ||
6 | kusy | vajce |
6 | polievkové lyžice | práškový cukor |
6 | polievkové lyžice | hladká múka |
1 | deciliter | olej |
1 | deciliter | voda |
1⁄2 | balík | prášok do pečiva |
1 | balík | vanilkový cukor |
Ovocná vrstva: | ||
750 | gramov | drobné ovocie |
2 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
2 | balíky | jahodový puding |
Pudingová vrstva: | ||
1 | liter | mlieko |
3 | balíky | Zlatý klas |
2 | balíky | vanilkový cukor |
4 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
100 | gramov | maslo |
400 | gramov | kyslá smotana |
Poleva: | ||
250 | millilitrov | smotana na šľahanie |
200 | gramov | horká čokoláda |
Recept je na plech 45x35, takže na dosť veľký plech.Ak máte menší plech, nemusíte meniť ingrediencie, budete mať len vyšší koláčik.
Ovocia môžete dať kľudne menej.
Piškóta:
Celé vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom vyšľaháme do peny. Pomaly zašľahávame olej s horúcou vodu. Nie vrelú vodu ale viac ako teplú. Múku zmiešame s práškom do pečiva a do zmesy ju zamiešame už bez šľahania, len opatrne metličkou alebo varechou.
Pečieme na plechu s papierom na pečenie na 200 stupňoch asi 15-18 minút.
Ak máte menší plech a cesto bude vyššie, pečte na 180 stupňov 20-22 minút.
Ovocná vrstva:
Ja som mala mrazené ovocie, kľudne použite aké máte. Kľudne môže byť ovocia menej, potom však pridáte viac vody. Ovocie dáme do hrnca, pridáme asi 3 deci vody a rozvaríme. Ak máte menej ovocia, pridajte 4 deci vody. Trvá to asi 20 minút varenia na miernom ohni. Pridáme cukor podľa toho ako moc kyslé ovocie máme, ja som mala ríbezle dosť kyslé, pridala som 2 lyžice cukru. Za tých 20 minút varenia sa dosť vody odparí, bude to husté ako sirup. Ak chcete, môžete to ponorným mixérom rozmixovať. Nám kusky nevadia, nemixujem. V dvoch deci vody rozmiešam pudingy (môžu byť jahodové, malinové, vanilkové) a vlejem do zmesi a varím ako puding.(Najlepšie je to s jahodovým alebo malinovým pudingom ale výborné aj s vanilkovým.)
Dovarený ovocný puding vylejem na upečenú piškótu. Kľudne aj horúce, nič sa tomu nestane. Necháme vychladnúť na piškóte.
Pudingová vrstva:
Uvaríme puding z mlieka, cukru, vanilkového cukru a zlatého klasu. Bude to dosť husté, ja to nemiešame varechou ale metličkou. Je dobré stopnúť si tri minúty, aby sa ten puding naozaj varil tri minúty, aby prášok neostal surový. Ešte do horúceho zamiešame maslo. Nemusíte ho vážiť, nemusí to byť sto gramov, stačí od oka plátok masla. Necháme puding uplne vychladnúť. Ja to robím tak, že to dám do robota a sem tam zapnem, tým sa mi zaručí že sa nespraví žiadna šupka na pudingu. Do vychladnutého pudingu zašľaháme kyslú smotanu. Ochutnáme, ak treba, pridáme lyžicu práškového cukru. Ja som pridala. Pudingovú vrstvu dáme na ovocnú vrstvu.
Poleva:
Ak máte omnoho menší plech, stačí vám 100ml smotany a 100 gram čokolády.
250ml smotany a 200gram čokolády - z tohoto vám vznikne poleva makkä ako puding. My to máme tak radi - netečie to ale je to naozaj mäkké.
Ak chcete tuhšiu polevu, dajte len 200ml smotany a 200gram čokolády.
Smotanu zahrejeme s nalámanou čokoládou a dobre rozmiešame čokoládu aby neostali kúsky. Ešte teplé, nie však horúce, vylejeme opatrne na koláč.
Teraz sa zvyčajne píše že koláč necháme stuhnúť...ešte sa nám to nestalomy tento koláč nakrájame a jeme

- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Biele špice
Bejč | Recept na biele špice
Biele špice
Lahodné biele špice, ktoré sú veľkou konkurenciou tým klasickým tmavým.
Karamelový veterník
Bejč | Karamelový veterník
Karamelový veterník
Ďalší z výborných zákuskov z odpaľovaného cesta. Venčeky s výborným pudingovo-vanilkovým krémom, karamelovou šľahačkou a čokoládovou polevou na vrchu.