Ovocný koláč s jablkovými ružičkami

Pridal/a sedita321321

Recept na trochu netradičný jablkový koláč, tentokrát s jablkovými ružičkami a drobným ovocím.

Ovocný koláč s jablkovými ružičkami - recept
Výnos
Porcie
Čas prípravy
1 hod, 20 minút
Čas varenia / pečenia
45 minút
Celkový čas
2 hod, 5 minút

Ingrediencie

250gramov múka hladká
125gramov vychladené maslo
1polievková lyžicacukor práškový
2polievkové lyžiceľadová voda
  soľ
500gramovtvaroh mäkký jemný
6kusyjablká  
  cukor práškový podľa chuti do tvarohu
  ostružiny
  šťava citrónová  
  vajce  na potretie cesta
  džem marhuľový na potretie ružičiek

Inštrukcie

Najprv si pripravíme krehké maslové cesto. Studené maslo pokrájame na menšie kocky. Pridáme k nemu múku, cukor, štipku soli a rukami vypracujeme mrveničku. Potom postupne pridávame ľadovú vodu a vymiesime bochník. Pracujeme rýchlo, aby sa cesto vplyvom teploty rúk nezačalo rozpadávať. Hotové zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme do chladničky na cca 2 hodiny.

Tvaroh vymiešame s cukrom podľa chuti a dužinou z vanilkového struku a odložíme do chladu.

Jablká umyjeme, vyberieme jadrovník a prekrojíme na polovice. Nakrájame na cca 2 mm tenké plátky a vložíme na 2-4 min. do hrnca s trochou vriacej vody s pár kvapkami citrónovej šťavy. Budú sa lepšie formovať a nezhnednú. Potom ich scedíme, osušíme a odložíme nabok.

Vychladnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 5 mm na veľkosť okrúhlej formy s vlnitým okrajom o priemere cca 28 cm. Pridáme asi 2 cm na okraje. Malú časť si odložíme na pletenec.

Cesto prenesieme na dno formy, presahujúce okraje odrežeme, boky zľahka popritláčame a dno popicháme vidličkou. Z odloženej časti urobíme pletenec. Na cesto rozotrieme tvarohovú náplň. Po obvode koláča uložíme pletenec, ktorý potrieme rozšľahaným vajcom.

Osušené jablkové plátky rukami opatrne stočíme a vyformujeme ružičky, ktoré poukladáme na tvarohovú náplň. Začíname po vonkajšom obvode. Pred pečením ich natrieme marhuľovým džemom, aby mali zlatistú farbu. Pridáme aj ostružiny a brusnice, alebo iné drobné ovocie.

Pečieme pri teplote 180 °C asi 45 minút. Potom necháme vychladnúť na mriežke a nakoniec koláč posypeme práškovým cukrom. Môžeme servírovať. Dobrú chuť!

 

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)

Sezónne recepty

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.