reklama

Recept na Karamelove oydoby.


reklama

K výrobe karamelových ozdob potrebujete:vysokú dávku kreativity,rýchlu a precíznu zručnosť. Na prácu:silikónový podklad-alebo mramorovú platňu,výhrevné teleso,rukavice najlepšie z jelenej koze alebo aj chirurgické. Čo je karamel:je to cukrový roztok zlatožltej farby pripravený z cukru a nepatrného množstva vody/zaleží od druhu/ uvarený na teplotu 141-158c. Tento roztok nazvaný Karamel sa dá využit na rôzne účel pričom na každí účel sa požadované množstvo vody a teplota roztoku meny v zaviazanosti od hustoty roztoku,a pridávajú sa doplnkové suroviny. Zamerajme sa na ozdoby, pre tento druh sa nože použivať modelovaný alebo fúkaní karamel, ktorý sa v domácom prostredí pripraví z nasledujúcich surovín:Cukor 1 kg,Voda 0,500 kg,škrobový sirup 0,200 kg, kyselina vinná 8-10 kvapiek/roztok vody a kryštalicky kyseliny 1:1/-roztok pripravíme rozpustením kyseliny v horúcej vode. Postup: Odvážené množstvo cukru a vody privedieme k varu, potom pridáme škrobový sirup. Rozvar varime na teplotu 140c,pričom zbierame pripadne nečistoty a omývame steny nádoby. Pri tejto teplote pridáme kyselinu. Dovaríme na teplotu 156-158c.Po dosiahnutí teploty nádobu ihneď ponorime do studenej vody a necháme jemne zachladnúť,následne karamel vylejeme na silikónový podklad,pred spracovaním si nasadíme rukavice,hmotu začneme postupne od kraju prekladal do vnútra,následne to začneme natankovať a vháňať do toho vzduch prekladaným, aby to získalo perleťový vzhľad,ak nechceme prelet nepreťahujeme. Hmota je pripravená na modelovanie. Pod výhrevným telesom modelujeme do požadovaného tvaru jedine ručne alebo za pomoci silikónový foriem. Ak vám za tu dobu karamel moc stuhne môžete ho zahriať na 1 min v mikro-vlnke. Fúkaný karamel sa modeluje ako sklo za pomoci nejakej pomôcky rúrky alebo balónika. Prijemne modelovanie,veľkú trpezlivosť a slabo popálené ruky vám praje Ježiško Tlieskam

Pozrite si aj


reklama


reklama

evkaba, Št, 09. 12. 2010 - 08:19

no super, to sa teda podarilo..... super navod gratulujem Áno Áno Áno Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Chichocem sa

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama