prepadávanie bezlepkového korpusu
Pozrite si aj
Ak robíš z 5 vajec do okrúhlej formy je to veľa - to ti vystačí na 2 formy. Bezlepkové korupusy už neprekrajujem.
Môj osvedčený recept je 4 bielka vyšľahať s 4PL kryštál cukor pridať žltka a l puding Dr Oetker (akákoľvek príchuť) a trošku prášku do pečiva. Tiež Dr Oetker, ten môžu. Z tejto dávky pečiem na veľkom obdĺžnikovom plech.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dobre som pochopila? Na 4 vajcia 1 Zlatý klas ? Nie je to málo? A koľko PDP dávaš?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zlatka, ja pečiem na 180 stupňov, keď je cesto na povrchu hnedé, tak ho zakryjem a pečiem cca 20 min, potom ho vyskúšam špáradlom, či je prepečené. Ten problém, čo máš Ty, mám pri orechovom, to je potvora, ťažko sa zisťuje, či je korpus prepečený. Asi som veľmi neporadila, ja miešam dve múky, je to lepšie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Bei, pri tejto teplote ale pečieš tenšie cestá, že?
Teraz som tiež piekla orechové a dokonca sa mi ani nelepilo na špajlu a aj tak bolo v strede vlhké - kraje boli super.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja používam na korpus zmes bezlep. muk Promix PK a Promix T a k tomu pridávam buď orechy alebo kakao a nikdy sa mi to nesplaslo ani sa mi nestalo že by bol korpus v strede neprepečený. JE AKO Z NORMÁLNEJ MÚKY.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Žiaľ, my tieto múky nemôžme - jedine Apromix a potom ešte tú Promix T ... malý je alergický aj na mlieko a sóju a skoro všetky Promix múky obsahujú aj sójovú múku.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dievčatá ďakujem, skúsim nabudúce prikryť.
Ináč piekla som vo forme srdce - v najširšej časti má 30 cm.
Nakoniec som to spravila tak, že som prekrojila, tú vrchnú ( v strede tenučkú, ba dokonca až deravú ) časť som použila na punčovinu a poskladala som nasledovným pôsobom: 1 plát, na to krém, ananás, punčovina ( namiesto ďalšieho plátu ), znova krém, ananás a ďalší korpus.
Bude to našťastie len pre nás ( zajtra oslavujeme 10.výročie sobáša ), tak sa to snáď bude dať jesť - strašne som zvedavá, aké to bude.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zlatka, zo štyroch vajec. Gratulujem k výročiu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem. Tuším odteraz budem piecť len tenké pláty a naviackrát.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zlatka, zo štyroch vajec. Gratulujem k výročiu. Teraz mám novú múku od jednej s.r.o. zo Slovenska, ktorá sa pečie na 150-160 stupňov cca 40 min. Cesto sa robí zo štyroch vajec do klasickej guľatej formy, po upečení je pekné vysoké, ale dosť suché - pripomína piškóty, čo sa dá vyriešiť pokropením - to by Vám vyhovovalo, má zloženie: kukuričný škrob, zemiakový škrob, ryžová múka, modifikovaný zemiakový škrob E1412, zahušťovadlo (celulózu). Ak chceš, pošlem Ti na mail názov firmy.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Noo, to by sme mohli. Pošli mi ho prosím. Dík. Sú aj na nete?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zajtra Ti zistím kontakt na dealerku, pošlem Ti ho spolu s adresou na mail - sídlo majú v BA, výrobňu na dedine.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som robila bezlepkové korpusy už viackrát a z rôznych múk aj hotových zmesí, ale naposledy som piekla len z hladkej ryžovej múky a zlatého klasu, v pomere 2:1. Piekla som ale pláty, nie vo forme, ale boli fantastické. Aj dobre chutili, aj sa mi s nimi dobre robilo. Boli vláčne a dala sa mi krásne stočiť aj roláda. Na 5 väčších vajec som dala 300g múky a zlatého klasu a kypriaci prášok samozrejme Dr. Oetker. Rozdelím na 2 plechy.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- kde si prosím Ťa, kúpila ryžovú múku? Mne chutí Promix a MixC - spolu miešam, je z nich dobrá aj piškótová roláda.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Bei, ja mám mylnček na obilie, tak ak by si chcela, mohla by som ti namleť ryžu a doniesla by som ti to na stretko.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zlatka, nerob si so mnou starosti, ale ak by si piekla ryžovú roládu a priniesla mi ochutnať na stretko, potešila by si ma.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vážne to pre mňa nie je problém - kilo ryže mám zomleté za pár minút.
S roládami nemám moc dobré skúsenosti, doteraz mi každa popraskala, ale asi som nemala ten správny recept.
Mám jeden na ryžovú bublaninu, aj som ju robila a bola celkom dobrá.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- ak môžem poprosiť, ryžu Ti dám na stretku, napíš akú používaš, doma mám Bask.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
prikladám ti link, tu si ju objednávam. skúsila som aj iné, ale táto je najjemnejšia :
http://www.bio-obchod.sk/produkt-3632/ryzova-muka-hladka-natural.htm
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Omelia, prosím ťa, napísala by si mi presný recept? Vyskúšam ho upiecť vo forme.
Dávaš aj nejaké tekutiny - napr. olej?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
5 väčších vajec
200 g hladkej ryžovej múky
100 g zlatého klasu
275 g cukru krupice
1 bal. kypriaceho prášku
1-2 pol. lyžice oleja
Ja robievam tak, že vyšľahám celé vajíčka s cukrom do penista, potom primiešam olej a potom len zľahka zmes múky a zlatého klasu s kypriacim práškom. dúfam, že sa dobre upečie aj vo forme, držím palce
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Si poklad, ďakujem veeeľmi pekne za synčeka - posiela pusinku.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem moooc ... rada sa podelím o skúsenosť, dúfam, že aspoň trošku pomôžem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aj ja ďakujem, vyskúšam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak dievčatá, dnes som piekla podľa tohto receptu - neviem, kde som spravila chybu, strašne sa mi to mrví, drobí.
Asi nabudúce skúsim zmeniť pomer Zlatého klasu a ryžovej múky a uvidím, čo to spraví.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Škoda, že sa Ti to nepodarilo, ale aj ja tak experimentujem, a potom vychytávam muchy - PS: donesiem Ti na stretko recept na pagáče - to môže Tvoj malý - čerstvé sú perfektné, určite Ti nezostanú do druhého dňa - robila som ich z múky Schär.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ďakujem.
Tuším aj ja mám niekde recept na zemiakové pagáče - musím ho pohľadať - ešte som ich nerobila.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dievčatá, ktoré máte skúsenosti s bezlepkovými korpusmi, prosím poraďte mi.
Keď ho vytiahnem z rúry ( alebo tesne pred vybratím ) je krásny rovný a potom ako chladne, tak klesne.
V poslednej dobe sa mi zakaždým bezlepkový korpus v strede prepadne.
Pritom cesto do formy lejem do stredu ( samo sa rozleje po krajoch ), ešte ho do stredu aj nahrniem, pečiem pri cca 165 st. ( ak mám 5 a viac vajec, tak pri 150 st. ) - statický horný a dolný ohrev, korpus vyberám, keď sa mi oddeľuje od krajov formy.
No a výsledok? Na krajoch je riadne prepečené, ba až suché a v strede sa mi zdá, že je trochu vlhké.
Ja už neviem, čo mám robiť, kde je chyba. Či treba ubrať tekutiny, resp. pridať blp.múku, už som aj PDP trochu ubrala, no nepomohlo to.
Neviem, či je to tým, že mám fungl novú rúru a musím su riadne odskúšať, vychytať ju, alebo treba zmeniť recept.
Z bezlepkových múk môžem použiť jedine MixC od scharu, no a potom Zlatý klas.