reklama

zaciatky pecenia POTAHOVKA... A CO ZNAMENAJU SKRATKY NA TEJTO STRANKE?


reklama

Zdravim vsetky sladke zenusky,

zacinam piect torty a chcem sa naucit v podstate VSETKO (v ramci moznosti toho, co tu v Anglicku dostat), na zaciatok chcem zvladnut vyrobit si hmotu, ktorou prikryjem tortu - doteraz som bud polievala cokoladou, alebo kupila hotovu cukrovu polevu, ktora vsak po case zacala tiect... Som umelec cize modelovat pre mna nebude problem, musim mat ale dobry (a jednoduchy) recept na fondant, na nete je toho strasne vela, vacsinou su to recepty s pouzitim marshmallows, alebo varenie s glukozou, ktoru ja nemam!

Mate niekto osvedceny tento recept - praskovy cukor, bielko a uz hotovy glukozovy sirup? Bude vysledna hmota hladka, leskla? Co sa stane ak pridam do hmoty maslo? (to som pouzila na predoslej torte na ozdoby).

Dakujem pekne za rady! Kvietok

Karolinka, juzne Anglicko

Pozrite si aj


reklama


reklama

Sausen, So, 12. 06. 2010 - 11:28

Maria tak ty co v tom anglicku robis,ked nevies ze glukozu maju vsade nam ju tu vozia z uk!!!Vsetko od dr.oetker!V kazdom supermarkete ju maju pri posypoch atd aj s s marcipanom a potahom od dr.oetkera!!len pohladaj,pohladaj a cez internet najdes milion perfektnych internetovych obchodov napriklad si zadaj wilton a vyskoci ti kde su predajne na vsetko co potrebujes od potahoviek az po tools..treba len trochu porozmyslat a pobzerat sa,vela zdaruKvietok

ale ja viem ze v obchode ju maju... to som sa asi zle vyjadrila, tu v UK nedostat polohrubu hrubu muku, ale teraz som z roznych dovodov odkazana len na to, co mam doma v skrini, cize musim improvizovat, potrebujem si vytvorit peknu bielu hmotu na macicku Kitty, pot. farby mam, no len ten fondant mi robi starosti, naposledy som sa riadne natrapila a aj tak mi poleva popraskala :o(( to je pre mna nove

henikav, So, 12. 06. 2010 - 12:25

Karolinka, polohrubu muku nemaju ani u nas v belgicku, peciem normalne z hladkej, alebo si nosim nejake zasoby zo slovenska ked idem na dovolenku domov, ale do fondanu muku nepotrebujes, jedine ak chces robit varnu. Ja pouzivam MMF, z marschmallow a tie cukriky maju vsade, je to dobra hmota, da sa aj potahovat, aj figurky robit, nikdy som s nou nemala problem, len sa treba naucit s nou robit. Ak chces potah snehovo biely, moze sa ti podarit z bielych cukrikov, ale z niektorych bielych je trosku taka kremova, vtedy pridam bielidlo Wilton. Recept na MMF fondan tu najdes, este rada, nerob presne podla receptu, ono to nie je tak ze si vsetko odvazit a zosypes dokopy, cukriky si roztop a praskovy cukor pridavas postupne, kolko sa ziada, niekedy viac a niekedy menej. Ak si si nie ista, tak sa daju kupit aj hotove hmoty, staci ak nabehnes do najblizsieho obchodu s cukrarskymi potrebami, ale fakt ta MMF je dobra. Robila som aj z mliecnej hmoty, chutila mi velmi, ale konzistenciou bola nejako menej "elasticka" by som povedala, ale kazda si pochvaluje tu svoju hmotu na ktoru si zvykla, takze ti radim len skusaj a uvidis, nemusis rovno torty, skus potiahnut a ozdobit hrniec, formu, krabicu, hocico, aby si sa naucila s potahovkou robit, alebo si len rob figurky a kvietky

takze z tej MMF hmoty vyrobim aj figurky? ako dlho vydrzia? chcem si pripravit potahovku a figurku a kvietocky vopred, lebo pri malom toho vela nestiham, a potom uz len piskotu naplnim kremom... a ako tu na tejto stranke vidim a citam, pod potahovku musim dat dzem? pomoze to vyhladit tortu? dakujeeeem Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam

Judit, So, 12. 06. 2010 - 13:36

MMF vydrzi dlho,ked si spracis ozdoby, tak si ich nechaj niekde v suchu ulozene v skatulkach a hmotu na potahovanie daj do potravinovej folie a do chladnicky, potom ju zohrejes v mikrovlnke !!! opatrne so zohrievanim, aby si t o nepresvihla!!! a rozpracujes. Pod potah daj krem, aby si to pkene vyhladila. Snad som pomohla Slnko a drzim palce

dakujem! no, to "niekde v suchu" bude tu v Anglicku problem, je tu velmi vlhka klima Veľký úsmev Váľam sa od smiechu po podlahe Veľký úsmev Váľam sa od smiechu po podlahe

Sausen, So, 12. 06. 2010 - 15:18

no polohrubu muku nemaju ani tu ani hrubu takze 10rokov peciem z hladkej pre nas z tmavej muky celozrnnej,kedze mate vlhko v uk treba dat pozor na topenie tych potahov,{ako baby pisu vyskusaj mmf alebo mliecny marcipan,je s tym ale zbytocne vela roboty ak mas dieta,je lepsie kupit,cenovo je to velmi podobne a usetris cas}vyskusaj si najprv a ak nie tak ako som pisala kup si potahovku na tropical climate,ako mam ja,ta sa topit nebude tiez ju nosia odvas,v spajzi je malokedy vsetko co potrebujes na potahovanu tortu,ak chces piect torty treba do toho aj troslu investovat,aby bol vysledok dobry inak to nejdeMrkám ,este tak normalnu kremovu,ci slahackovu...nech sa dariKvietok,hlavne nezabudni vlozit svoje vytvory,lebo aj ja mam umelecke zameranie,ale netrufam si velmi modelovat zatialHambím sa urobila som len jednoduchu zabku a rybkuChichocem sa

henikav, So, 12. 06. 2010 - 15:33

karolinka, pod potah daj krem ale POZOR! maslovy a nechaj to dobre stuhnut a az potom potiahni, nie nejaky slahackovy, lebo sa ti bude potah topit. A z ozdobami nebudes mat problem podla mna, aj ked je v anglicku vlhka klima, podobna je aj u nas a este som problem nemala

vyskusala som "falosny fondant" so sirupom... (450g prask. cukru, 50g glukozoveho sirupu, 1 vajecny bielok) na rolovanie je to super, ale postavicka mi po case splasla... takze asi zostanem pri marcipane? splasnutu hmotu (moj prvy neuspesny pokus o macicku Kitty) som nanovo vyvalkala a vykrojila hviezdicky, ktore pouzijem neskor. uz odpocivaju v krabicke...

Sausen, So, 12. 06. 2010 - 21:54

Áno Áno Áno karolka preco neskusis mmf alebo salkovy marcipan,alebo mliecny,ked nechces kupovat hotovy?je to lacne a velmi chutne a dobre sa s tym robi,drzim palce,pis pis budem mrkat ako sa ti dariMrkám hej a este jednu vec ja by som neriskovala s bielkom surovym,boli tu uz diskusie na tuto temu,ale ja surove vajcia by som nikdy nepouzila ani pre sebaHambím sa no ale kazdy nech si robi po svojom jasne,to len tak naokraj,Hambím sapeceniu zdarVáľam sa od smiechu po podlahe Objímam

dakujem Sausen, no tu v UK je susene mlieko drahsie ako hotovy marcipan, pouzivam ho len raz za rok na vianoce na rafaelky... skusim sa pozriet ci mame v dedine v obchode MM, a nevie mi niekto vysvetlit tie skratky co tu zeny pouzivaju? WI a PD cico... videla som ich casto a nemam sajnu co znamenaju! dakujeeeem Kvietok Kvietok Kvietok

sio, Ne, 13. 06. 2010 - 12:39

WI= White Icing,PDT=Pasta Dama Top,sú to poťahovky

henikav, Ne, 13. 06. 2010 - 15:10

karolinka, susene mlieko je drahe aj na slovensku a nepotrebujes ho az tak vela, ale fakt najlacnejsia potahovka podla mna je MMF z marschmallow cukrikov. A teraz napis ze nemate v UK marschmallow a budem si mysliet ze zijes niekde v Indii v anglickej kolonii Veľký úsmev

my tu mame v mestach VSETKO ale ja som na materskej v odlahlejsej dedinke, a do toho nasho predrazeneho obchodu velmi casto teraz chodit nemozem, no kupila som dnes MM tak urobime skusku. ta prva poleva s bielkom bola super, dobre sa s nou robilo, ale figurka sa mi splasla a vsetko som to nakoniec radsej (z hygienickych dovodov - surove vajce) vyhodila. SzilviaVarga - dakujem, konecne mi to niekto objasnil! WI som si uz uz aj tipovala ze bude White Icing, z kontextu ;o)) dnes som si zohnala prihlasku na sutaz o najlepsie ozdobenu piskotu, musi byt kavovo-orechova (tak pisu v prihlaske). uz viem ze to bude znovu konik lebo to ma naozaj bavi robit, ale potahovku budem robit hnedu. citala som diskusie ku farbam, skusala som kakao a ciernu gelovku ale vysledok bol taky nanic ako kakanica (hehehehe). tak mi drzte palce na tu sutaz!!! Objímam

ak bude cenovo pristupna... jasne ze skusim, ja sa fakt chcem naucit vsetko! dakujem henikav Kvietok

to mi napadlo, ale co obsahuje? viete? nech si to skusim zohnat popripade vyrobit... Kvietok Slnko

henikav, St, 16. 06. 2010 - 13:56

K2 nevyrobis, je to hotova cukrova hmota, je fajn, ale ked s nou dlhsie robis, ohreje sa od ruk, tak je dost makka napriklad na modelovanie, ale je chutna.
Cokoplastelinu si vyrobis doma bez problemov, ide tam len cokolada a psenicny sirup

ja som citala ze kukuricna muka?... mam corn flour, potato flour alebo glucose syrup (Golden Syrup) Smútok Smútok Smútok

Korona, St, 16. 06. 2010 - 16:09

...čokoplastelína je len z čokolády a sirup, žiadna múka tam nejde.Kvietok Slnko Kvietok

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama