reklama

Ovocie v torte nemá čo robiť - čo vy na to?


reklama

Mala som debatu s pani čo pekávala trošku dávnejšie torty.Vraj ovocie v torte nemá robiť, pokiaľ to nie je fakt ovocná torta.Vraj to ovocie aj keď je torta v ľadničke začne po dvoch dňoch pracovať - kysnúť.Mám skúsenosť že jeme tortu aj týždeň a nič sa jej nestane.Ale vraj do svadobných toriet ovocie určite nedávať. ...hm? Prekvapenie Prekvapenie Prekvapenie
Skúsim ešte podotázku :Ako dlho šľahať vajcia nad parou aby bola plnka naozaj bezpečná?

Pozrite si aj


reklama


reklama

zaleží či dávaš ovocie čerstvé alebo zavárané ja davam zavarané jahody vačšinou a banany čerstvé a tortu sme zjedli do4 dni ale nič nekvasilo ani banany neboli čierne davam to mezdi tvarohovú plnku a v pohode

petaba, Ne, 16. 05. 2010 - 08:41

ja dávam tiež zavárané ovocie a nemala som ešte problém ani po pár dňoch...

Lubicek, Ne, 16. 05. 2010 - 09:12

Neviem si predstaviť, že by v ananásovej torte nebol ananás (dávam zaváraný -ja ho rozmixujem a dávam na piškótu) a nemala som žiadne reklamácie, že by skysol.

no do tých svadobných by som nemal odvahu dať ovocie. pretože svadobná torta je koľkokrát aj 12 hod. v sále vystavená pred mladomanželmi kde býva teplo a vtedy by sa to mohlo pokaziť.... do narodeninových v pohode....

ja so tiez neviem predstavit tortu bez ovocia ale je pravda ze som zazila nemile prekvapenie vo vysluzke zo svadby.Banany sa roztiekli a vsetko bolo pokazene.Mensie torty na oslavi ovocie urcite zvoladnu a aj by mi tam chybalo no svadobne su asi fakt lepsie bez

Vo veľkých, slávnostných tortách, teda skutočne ovocie a pudingová plnka nemá čo robiť.

Šľahanú nad parou. Dá sa rôzne ochutiť a určite sa nepokazí.

aramana, Ne, 16. 05. 2010 - 11:45

Je pravda že šľahať treba 45 minút aby tie vajcia riadne prešli teplotou a prípadná nákaza sa nekonala?

Aj ja sa pripajam ze do svadbnej torty je najlepsia slahana plnka nad parou ktora urcite vydrzi aj pri vysokych teplotach v lete Úsmev

lia51, Ne, 16. 05. 2010 - 11:35

helidana,nesuhlasim v tomto s tebouSlnko ta pudingova plnka je najbezpecnejsia zo vsetkych ,len do nej vediet dat spravny pomer masla ,alebo ineho tuku ,to znamena 1l=1kg Kvietok ale na svadbu by sa mal pouzivat viac tuk,ako maslo,ktore podlieha skorej skazu Áno my robievame iba tieto plnky, aj vo vyrobni sme robili iba pudingove a ziadne ineÁno

Pudingová plnka je nabezpečnejšia??? Tak skúste vo výrobne urobiť jednu tortu s pudingovou plnkou, ďalšiu so šľahanou nad parou, dajte ich na jedno miesto a uvidíte, ktorá skôr podľahne skaze. Mlieko a škrobová múčka určite skôr začne pracovať ako tepelne spracované vajcia s cukrom. Neuraz sa, ale o tortách a zákuskoch robených vo výrobniach si myslím svoje. Tam ide o kvantitu, nie o kvalitu.

Pudingová plnka je nabezpečnejšia??? Tak skúste vo výrobne urobiť jednu tortu s pudingovou plnkou, ďalšiu so šľahanou nad parou, dajte ich na jedno miesto a uvidíte, ktorá skôr podľahne skaze. Mlieko a škrobová múčka určite skôr začne pracovať ako tepelne spracované vajcia s cukrom. Neuraz sa, ale o tortách a zákuskoch robených vo výrobniach si myslím svoje. Tam ide o kvantitu, nie o kvalitu.

lia51, Ne, 16. 05. 2010 - 12:37

tak to mas moja velmi mylne predstavyPlačem Kvietok ja uz nerobim vo vyrobni ,ale doma a pouzivame to,co som sa volakeddy naucila a myslim ze dobre,aj teoriu aj dost dlhu praxZlomené srdce a slahane nad paru sa vo vyrobniach nerobia,lebo vajicka sa takto nepouzivajuSlnko krasny den

karmelka (bez overenia), Ne, 16. 05. 2010 - 13:49

no ja sa až tak nevyznm, som len amater, ale kedze som mala raz salmonelozu a viem, co je to za peklo, suhlasim s liou, ze pudingova je bezpecnejsia. salmonelu som totiz dostala z volskeho oka, ktore preslo myslim prudsou teplotou ako vajicka slahane nad parou a salmonelu ani ta vysoka teplota rozpalenej masti nezabila...ja už vajickam neverim, pokial nevreli aspon 20minut

aramana, Ne, 16. 05. 2010 - 15:14

Presne na tú salmonelu som chcela naraziť. Vraj sa majú preto tie vajcia šľahať nad parou až 40-45 minút lebo salmonela sa až po tak dlhej dobe tepelnej úpravy vajec dokáže zničiť. hm???????

v živote by som do svadobnej žiadnu inú ako nad parou šľahanú nedala!Je to však na zvážení každej cukrárky a zákazníkov.
Som aj proti všeliakým múčnym kašiam a pod.

Janka22, Ne, 16. 05. 2010 - 10:48

ja by som do svadobnej asi cerstve ovocie neodporucila. teda jedine ak by sa plnila v piatok ta torta a bola by tak priblizne na pocet hosti a v chladnicke nie v sale cely cas. a ked robim torty s cerstvym ovocim tak co najneskor ich plnim a vacsiou su bud mensie alebo pre straaaaaaasne vela ludi, ze urcite im po oslave neostane. takze ja s tym nazorom v podstate suhlasim.

jednoznačne svadobné bez ovocia!Svadobné sa dojedajú niekedy aj po týždni,je jedno či kompotové alebo čerstvé,aj kompot po čase začne kvasiť.Ja odhováram zákazníkov ak chcú ovocnú svadobnú,keď tak vrchné poschodie čo akko prvé rozkrájajú,alebo na ich zvážení vysvetlím im ,ak veľmi chcú prosím!!
Väčšinou pochopia a dajú mi za pravdu,veď kto by už chcel hlavne na dedine drby typu"pradstav si Mara mi doniesla zo svadby pokazenú tortu"

Zlomené srdceZlomené srdceObjímam Objímam Objímam Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Objímam Objímam Objímam a dievčence čo takto jedno východisko v lekváriku ovocie? Myslím si , že toto rýchlo neskysne Bozkávam

Torty s ovocim ,si myslim ,su skor urcene na narodeninove party,alebo ine mensie posedenia.Na svadby a oslavy kde sa predpoklada ze sa nezjedia na oslave su skor vhodne torty bez ovocia.Ovocie sa da nahradit dzemom a inymi dnes uz dostupnyni vyrobkami.Odhliadnuc od tohoto vsetkeho ich ja osobne mam vsak najradsej.Slnko

aramana, Ne, 16. 05. 2010 - 11:31

...no to to to ...mne s ovocím chutia najviac Veľký úsmev Veľký úsmev Veľký úsmev
Veľa žien má aj pri svadovných napísané že jogurtová, tvarohová ....plnka.
To je v pohode?? Prekvapenie

Ja si myslím, že ovocná torta je dobrá tak, že sa urobí a hneď zje. Vydrží samozrejme aj 4 dni, ale uskladnená v chladničke. Suseda dostala z dvoch svadieb ovocnú a obe boli skysnuté. Na svadbách sú torty vyložené v teple... a to je veľká pravdepodobnosť, že skysnú. Ja robím plnky väčšinou všetky šľahané nad parou a nikdy som nemala problém. Tiež šľahám 45min.

amka, Ne, 16. 05. 2010 - 12:15

Súhlasím s Gabikou SZ, má pravdu, aj helldana má pravdu, v svadobnej torte - plnka nad parou, nešetriť cukrom a určite bez ovocia, iba ak kandizované, ak pudingová plnka , tak bez mlieka a neriskujete, že krém skysne a torta bude nejedlá. Cukor konzervuje a tiež nešetriť rumom. To je moja filozofia overená rokmi.

neviem ako moze byt ovocna torta bez ovocia.zalezi na na tom kedy tu tortu upecies,ja davam tiez ovocie a nemam problem

Alena R, Ne, 16. 05. 2010 - 13:01

ja robím plnky iba z masla a pudingovej kaše a rum. Keď je torta dobrá, nemá dôvod aby sa dojedala po týždni. Plnku z vajec nad parou by som sa bála a hlavne v lete by som nerobila. Jedla som zo svadobnej torty plnenú ovocím a šľahačkovou plnkou a letela rovno do koša. Bol to des čo sa týka chuti. Škoda námahy a peňazí. Toť moja skúsenosť.

adika, Ne, 16. 05. 2010 - 13:18

....ja sa nebojim dať zavarane ovocie do plnk, obavať sa môžu tie ktore peču vela tort a zacinaju plnit uz v stredu!!!!Tie by nemali davať ovocie,,,,,ja mam menej pečenia tak slušne stiham plniť tortu v piatok takze sa nebojim ,že ak tortu niekto rozkraja v pondelok bude niečo pokazeneÚsmev Úsmev Úsmev Úsmev a po týžni jesť tortu???nie som pánska ale to by nebralo ani mne,myslim že dobra torta sa zje nadzvukovou rychlosťouChichocem sa

Baby v dnešnej dobe nie je problém urobiť aj svadobnú ovocnú...ja používam do plniek na svadobné torty parížsku šľahačku ( z trvanlivej smotany),jogurt, tiramusu zeesan a pridávam ovocie ku parížskej banány( tvrdšie,ale zrelé,nie zelené) a ku tým ostatným pridávam ovocie vo forme Frutafillov...všetky svadobné si ľudia chválili a musím povedať, že tieto torty sa zjedli ako prvé...Na potieranie používam maslo vyšľahané s cukrom a do toho pridávam čerstvý korpus,vychladnutý a rozmixujem to dokopy...vznikne super zmes na potieranie...videla som to u gabikynav a odvtedy robím iba tak a je to skvelé.
Takže toť môj názor...Súhlasím s Adikou, že po týždni by som tortu nejedla, lebo dobré skrátka nevydrží.Zlomené srdce Slnko

Jarka58, Ne, 16. 05. 2010 - 15:03

nedá mi to se nepřipojit, 34 roků peču dorty a tudíš i ovocne. Nikdy jsem neměla problém, kvalitní ovoce a ještě musím dodat, bez působení vzduchu na něj v náplní dortu, se mi nikdy nepokazilo. Dokonce v dnešní době je izolované různýma cukr. hmotama.Při správné výrobě a skladování v tom nevidím žádný problém. Jsem cukrářka a jak tu píše lia51, na ovocné řezy, dorty a jiné se používal puding, máslo a kompotované ovoce. Ve čtvrtek jsme naplnili,v pátek ráno potáhli, dali do chl.boxu ,následně krájeli a expedovali. Zákazníci tedy konzumovali možná až v neděli a nezažila jsem žádné reklamace. Na svatbách dcer v letním počasí byl vždy i ovocný dort a vydržel super chutný a bez následku na zdraví nás, i všech ostatních hostů. Ať se vám všem daří v pečení těch krásnýchTorta co jsou na této stránceSlnko

Ja robím tiež tak ako Aderiarleen aj do svadobných. Ešte sa nik nesťažoval, že by tortu jedli po týždni, skôr boli smutní, lebo sa zjedla prvá, pretože všetkým chutila. A mali ju aj na svadobnom stole celý deň a bola v pohodeSlnko Slnko Slnko

Rebeka7, Ne, 16. 05. 2010 - 16:08

Ja teda musím fakt súhlasiť s Liou51 (sa musím uštipnúť, že som to sem napísala Chichocem sa ) Používam jedine pudingovo maslovú a je pravda, že tam musí byť ten správny pomer...Minimálne 1:1 alebo väčší pomer masla k pudingu. A čo sa týka ovocia ja používam ovocné dezertné pasty a nie je problém...Ja teda mám väčší strach s tepelne upravovaných vajec nad parou, ako zo 100% prevareného mlieka.Hambím sa A takéto torty a zákusky bežne v pohode vydržia aj týždeň v chladničke.

Maya, Ne, 16. 05. 2010 - 17:14

Pripájam sa aj ja do debaty lebo mi to nedá. Ja tiež používam ovocie a nič sa torte nestalo a aj do svadobných. Ja by som napríklad do svadobnej torty vôbec nedávala krém šľahaný nad parou, prečo? No lebo ako náhle sú v kaši obsiahnuté vajcia, ide o žĺtkový krém a tie majú kratšiu trvanlivosť ako krémy tukové. Krém nad parou je v podstate rovnaký ako napríklad krém na veterníky a pod. a tie patria medzi náplne menej trvanlivé resp. náplne k rýchlej spotrebe. Takže ovocia by sme sa až tak nemali báť ako vajec. Sú náchylnejšie k skaze. Úsmev

No moment. O akej kaši píšeš?? Vajcia s cukrom šľahané nad parou, to nie je žiadna kaša, ale masa, ktorá sa tepelne upravuje nad parou, dosť hodnú chvíľu na to, aby sa zničili aj prípadné choroboplodné zárodky aj, aby sa masa krásne našľahala a získala potrebný objem. A táto masa sa po vychladnutí rovnako spája s maslom, ako pudingové, alebo múčne kaše. Namala som na mysli mlieko zahustené žĺtkami, ale niečo úplne iné. Plnky, na báze mlieka, teda pudingové, majú tendeciu skysnúť, kdežto šľahané nad parou neskysnú.

Ďakejem Alenka. Za tých 30 rokov pečenia som sa dosť naučila a hlavne na vlastných omyloch.Chichocem sa Chichocem sa Chichocem sa

karmelka (bez overenia), Ne, 16. 05. 2010 - 18:14

mne chutia obidva, len ako vravim, pred vajickami bez fakt prudkej tepelnej úpravy mam respekt..... torty peciem len kratko, ale zakusky uz dost dlho, ale este sa mi nikdy nestalo, aby mi pudigova plnka skysla. ani ked v nej bolo ovocie...

Pri plnke šľahanej nad parou sa salmonely báť nemusíš. Zárodky salmonely sa nenachádzajú vo vajciach, ale na povrchu, takže ak sú vsjcia čisté, prípadne ich umyješ a používaš samozrejme vajcia čerstvé, tak sa nemusíš báť. Na zničenie salmonely stačí vystaviť ich teplote 60 stupňov po dobu 12 minút. Plnka sa šľahá najmenej 20 minút, pretože inak by aj tak zostala riedka a teplota je možno aj vyššia, lebo ke´d to skúsiš, uvidíš, aké horúce budeš mať ešte aj metličky na mixeri.Úsmev

aramana, Ne, 16. 05. 2010 - 18:59

...ak sa mám priznať - ma ešte nenapadlo umývať vajcia .....iba keď máme od starkých od sliepočiek také zakakané Chichocem sa Chichocem sa .tie z obchodu som fakt neumývala nikdy....ma to nenapadlo...

karmelka (bez overenia), Ne, 16. 05. 2010 - 19:35

ked vies, to uz mam taky blok v hlave, ja som vtedy myslela, ze umieram, na kazdom kroku som od slabosti odpadavala.. Uvazujem tiez nad tym, ci dokaze voda a pripadne saponat zmyt z povrchu vajicka zarodky salmonely... no proste... mam to hlboko v hlave... preto nerada robim dobosku....Mlčím

Maya, Ne, 16. 05. 2010 - 18:17

Tou kašou som myslela ten puding čo sa varí a potom s tukom šľahá. A ja mlieko napríklad nahrádzam vodou a sušeným mliekom. Myslím si, že nič zlého som nenapísala.Mlčím

Rebeka7, Ne, 16. 05. 2010 - 20:14

Takže záver: My čo robíme pudingové s maslom a nikdy nám neskysli a nepokazili sa ani za týždeň ,ich robme ďalej... A tie čo robia šľahané nad parou a majú rovnaké skúsenosti s nimi ,nech tiež ďalej robia tieto a hotovo. Sme proste 2 tábory Váľam sa od smiechu po podlahe tak to bolo a asi aj tak zostane Zlomené srdce

pumpel, Po, 17. 05. 2010 - 11:55

dievčatá,nechcela som nič písať,lebo mám zatiaľ málo skúseností,ale veľmi dobre sa bavím na takýchto témach,kde sa toľké z vás zapájajú do diskisieChichocem sa -aspoň mi to spríjemní deň a vyčarí úsmev na tváriVáľam sa od smiechu po podlahe a popritom sa aj niečo naučím.ďakujem a prajem vám všetkým pekný deňZlomené srdce Zlomené srdce Zlomené srdce

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama