Dobošová torta - rada
Pozrite si aj
Volam sa Irma a roky rada peciem pre rodinu. v poslednych rokoch aj znamym a ich znamym. Doboska patri medzi najoblubenejsie. ja dobosku peciem podla osvedceneho receptu. 6 ks vajec, 3PL horucej vody, 180g krystalovy cukor, 113g polohrubej muky, 112g skrobovej mucky/maizena, stipka soli. Postup : Zltky oddelim od bielkov. K bielkom pridam sol a zacnem slahat ked su vyslahane tak pridam 1/3 cukru a doslaham. K zltkom pridam horucu vodu a postupne prisypem 2/3 cukru. Slaham tak dlho, kym nevznikne husta kremova konzistacia. 1/3 snehu opatrne vmiesam do zltkoveho kremu, pridam zmiesanu preosiatu muku so skrobovou muckou. Opatrne vmiesavam do kremu a nakoniec pridam ostatny sneh. Upeciem 6 ks piskotovych plat pri 155 stupnoch s 26 cm priemerom. Krem: 3 ks vajec zmiesam s 350g cukru ktore slaham 10 min. potom ich polozim nad paru a pridam 150g cokolady na varenie a slaham dalej cca 25 min. Zlozim dole a doslaham este 5 min. Necham vychladit. Mozeme to uvarit den predtym. Na krem vyslaham 250g Heru s postupnym pridanim uvareneho cokoladovej masy.Najkrajsi piskotovy plat potiahnem karamelom a rozrezem na 16 ks. 150g krystalovy cukor rozpustim na teflonovej panvici, polejem plat a rychlo naolejovanym velkym nozom rozrezem na trojuholniky. Necham ich vychladit. Ostatne platy natriem mierne vychladenym kremom,dam aj okolo torty. Na piatej kremom vyznacim kde dam karamelove trojuholniky. Okolo zdobim mandlovymi lupienkami a do stredu torty dam taktiez nejaku ozdobu podla potreby. U nas sa tomu hovori manifik.
fotku dobosky poslem len co ju dcera zmensi.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Prosím Ťa Irma skús ma naučiť cez internet poliat plát karamelom. Pokušala som sa o to niekoľkokrát, ale výsledok bol slabý. Našťastie to nebolo na dobošku, len na vnútorné pláty v torte takže to nebolo vidieť. Ja to nestihnem ani poriadne rozotrieť nie to ešte pokrájať.Ďakujem za akukoľvek radu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem veľmi pekne.Ja karamel nerozkrojím celkom len naznačím kde sa bude krájať a keď doboška postojí tak karamel povolí a dá sa dobre krájať.Monika
P.S. Ináč nôž prejdem cez maslo za každým ťahom cez marcipán aby sa nelepil na nôž.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No ten karamel je tak isto ako ine prace vo vareni a peceni - praxou. Vies kolko krat sa aj mne nepodarilo a to hlavne ked som najviac potrebovala. Takze pre istotu mam jeden az dva platy pri peceni napecene navyse a mam po strese. Vyberiem si ten najkrajsi a oblejem, ked sa nedajboze nepodari tak mam dalsi este pred tym ako zacnem plnit. Ja mam taku pomocku na tortove diely, kupila som to asi pred 10 rokmi vo Viedni. Je z umelej hmoty a je na nej 16 dielov. Ja si ju jednoducho otlacim na tortu, respektivne na karamel a nemusim vymeriavat presnost dielov. Pri karamely je najdolezitejsie pracovat rychlo, hned to tvrdne a potom karamel praska. Takze karamel sa snazim rozliat co najpresnejsie po celej ploche a pomaham si lyzicou.Dolezite je aby bolo rovnomerne rozliate. Umelu hmotu este predtym pretriem Herou aby sa neprilepila. Otlacim ju s velkym citom, lebo sa tam moze skaredo prilepit. Pretrety dlhy velky noz mam pripraveny a zacinam po dieloch od stredu po kraj kazdy diel oddelovat dookola vsetky. Niekedy musim cez niektore prejst viac krat kym ich vyrezem. Ja som taky samorast, ja to robim takto.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Veľmi pekne ďakujem za rady, budem skúšať ďalej .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Akurát som si napísala o dobošku a tu hned recept,no to je telepatia,určite ju vyskúšam a teším sa na foto,diky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dakujem, fotka jednej z dobosiek je tu uverejnena
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dobrý večer, rada by som sa spýtala, či ten plát poliaty karamelom má byť tvrdý, veď karamel je tvrdý. Dobošku som urobila, chuťovo super, len som od maminy ostala okritizovaná, že plát s karamelom je tvrdý. Tak neviem..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Chcela by som Vás poprosiť , či nemáte niekto recept na cesto na dobošovú tortu. Ja síce mám, ale nie som s ním spokojná. Počula som , že dávajú do neho aj pudingový prášok a podobne. Veľmi pekne prosím o radu. Ináč chodím na túto stránku len krátko, ale sú tu majstrovské diela tak len ticho závidim Vaše šikovné ručičky.Monika