
Recept s foto postupom na veľmi jednoduchú osviežujúcu jahodovú tortičku bez múky, s ľahkým tvarohovým krémom a s minimom cukru. Odkedy som objavila makové korpusy stávam sa na nich závislá.
Korpus: | ||
4 | kusy | vajce |
120 | gramov | mletý mak |
4 | polievkové lyžice | trstinový cukor |
1 | čajová lyžička | vanilkový extrakt |
1⁄2 | kus | prášok do pečiva |
Tvarohový krém: | ||
250 | gramov | jemný tvaroh |
250 | millilitrov | šľahačková smotana |
1 | čajová lyžička | práškový cukor |
1 | čajová lyžička | vanilkový extrakt |
3 | plátky | želatína |
150 | gramov | jahody |
Jahodové želé: | ||
350 | gramov | jahody |
3 | plátky | želatína |
Korpus:
Z bielok vyšľaháme tuhý sneh s polovicou cukru. Žĺtka prešľaháme so zvyšným cukrom a vanilkou. Mak zomelieme a pridáme k nemu prášok do pečiva. (Mne sa tak nechcelo, tak som celé vajíčka šľahala s cukrom, ale korpus nebol stopercentný odporúčam šľahať samostatne žltka abielka)
Obe hmoty spojíme a zľahka k nim primiešame mak. Hmotu rozotrieme na okrúhlu formu vystlanú papierom na pečenie (moja mala priemer 28cm). Korpus pečieme pri teplote cca 190°C. cca 30 minút, alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou.
Tvarohová náplň:
Šľahačku vyšľaháme s lyžičkou práškového cukru do tuha. Jemný tvaroh krátko prešľaháme s vanilkou. Náplň zahustíme plátkami želatíny pripravenými podľa návodu na obale. Ide to aj bez želatíny, ale chce to viac času v chladničke aby náplň stuhla. Do náplne primiešame kúsky jahôd. Náplň rozotrieme na korpus, okolo ktorého sme dali ráfik a dáme stuhnúť do chladničky.
Dokončenie:
Jahody umyjeme, očistíme, rozmixujeme a zahustíme plátkami želatíny podľa návodu na obale. Jahodovú dreň vylejeme na vychladenú smotanovú náplň a necháme pár hodín stuhnúť v chladničke, najlepšie cez noc.
Ak chcete jemnejší korpus dajte len 100g mletého maku a pridajte 2PL múky. Tvaroh môžete nahradiť s mascarpone, vtedy odporúčam pridať 1PL citrónovej šťavy.












To sa stalo aj mne, ale bola som v tom, ze je to tym, ze som odflakla jeho pripravu a nemiesala zltka a bielka zvlast, bezne tak robim, ale tentoraz sa mi nechcelo. Ja som precnievajuce okraje orezala. Ako si pripravovala korpus ty? Asi pri torte bude treba priidat aj nejake dve lyzice muky ako som to robila tu http://tortyodmamy.sme.sk/torty/visnovo-makova-torta.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som poctivo slahala žĺtka a bielka zvlášť, takže tým to nebude. Možno tomu naozaj chyba trochu múky, ale mňa zaujalo, že korpus je bezlepkovy. My síce nie sme celiatici, ale chcela som to vyskúšať, čo keby som potrebovala bezlepkovy korpus. Ale chutovo je fakt výborný, celej rodine chutil aj bez plnky. Takže určite ho budem robiť častejšie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
veľmi výbornáá tortička,vyskúšala som aj sa vydarila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyskúšala som tvoj makový korpus, chuťovo bol vynikajúci, len neviem prečo mi ešte v trúbe pred dopečením trochu v strede padol, hoci som počas pečenia trúbu neotvarala. Vyzeral trochu ako miska. V konečnom dôsledku to nevadilo, lebo navrch som dávala zelatino-tvarohovy krém, takže sa to zarovnalo, ale aj tak ma to mrzelo, že korpus nie je pekný rovný. Som zvyknutá piest korpusy pri 175 stupňoch, tak možno preto. Nabudúce skúsim 190 stupňov - uv idim...