reklama

Piskotove cesto - je to spravne?


reklama

Ahojte dievcata, nevedela som dat nejaky konkretnejsi nazov diskusnemu prispevku, chcem sa spytat, robite niektora piskotove cesto takto?:

- aky pocet vajec, taky isty pocet lyzic krys. cukru a taky isty pocet muky (resp. pridat kakao, kavu a pod. podla chuti).
Ja robim stale takto a ak mam napr. tortu okruhlu s priemerom cca. 30 cm, tak na jeden korpus miniem 9 vajec....to je dost, ci? nepeciem profesionalne, len amatersky, vid. moje fotky...piskotove cesta su sice fajne, nadychane, ale rada by som si nejak znizila naklady ak by to slo...Vdaka moc za kazdu reakciu... Prekvapenie

Pozrite si aj


reklama


reklama

Ja som robievala kedysi na 1 vajce 30g cukru a 30g hl. múky...ale potom som prešla na recept na 1 vajce 40g cukru,60g polohrubej múky a 2PL horúcej vody a ten sa mi páči omnoho viac korpusy sa mi zdaju lepšie a pri pečení sa mi ani raz nestalo, že by sa mi "prepadol" stred. Úsmev

sintias, St, 01. 08. 2012 - 22:10

Robím rovnako ako Stanka 4 ten druhy postup a osvedcil sa mi.

ja robím na 28cm formu dve cestá po 6 vajec, a recept takýto:
6vajec, 6PL pr. cukru, 6 PL vody, 6PL oleja, 3PL hl. múka, 2PL. polh. múka, 1 kypriaci prášok do pečiva.
Bielka vyšľahať, pridať cukor, potom žltka, olej a vodu, a nakoniec len vareškou múku a kypriaci.

ja to robim az na tu vodu podobne, plus nemiesam 2 druhy muky, len jeden druh a pomerovo takisto... a este nedelim bielka a zltka...vyslaham vajicka s cukrom a ked vidim, ze to vyzera byt vyslahame, tak pri nizsich otackach zaslaham muku premiesanu s praskom do peciva, prip. s kakaom a pod. ....
Maxellka10 viete mi povedat, na co je tam dobre pridat tu vodu? Hambím sa

ja mám tento recept od svojej starej mamy, ktorá už nežije, nikdy ma to nezaujímalo prečo tá voda tam je, ale myslím že je vláčnejšie cesto, nevysche tak... samozrejme aj olej preto....
Ja ked upečiem dve cestá po 6 vajec, tak ich prekrojím na polovicu, a mám teda 4 cestá, ktoré naplním, Ostane mi minimálna výška torty 10-12cm... Úsmev

aha, takze 4Stanka4 si to normalne vazite? ja si to neviem nejak predstavit vazit kazdu davku Hambím sa ... ja mam tento recept od jednej cukrarky, uz nezije ta pani, ona robievala piskotove cesto tak ako som popisala...mne sa stred neprepadol este nikdy, ale spekulujem stale nad tym mnozstvom vajec... hihi Hambím sa Hambím sa ...moje su bez vody...mozno to je to, cim sa daju vajcia nahradit, fakt neviem....kazda rada je pre mna nad zlato Váľam sa od smiechu po podlahe

Ty si to myslela tak, že každé jedno vajce??? Ale to asi nie Veľký úsmev
Do každej formy dávam iné množstvo vajec napr. na taký stred. kruh (neviem aký ma priemer) 7 vajec, upečiem a potom si narežem korpus na toľko častí koľko potrebujem...

aby som to upresnila, robim svadobnu tortu akurat, prizemie okruhle z 3 korpusov, poschodie okruhle mensie korupsy, asi 3, kupila som 50 vajec, asi vsetky pojdu, ja len ci aj vy mate taku spotrebu vajec....ak hej, potom ok... Pohoda Pohoda Áno

pumpel, St, 01. 08. 2012 - 21:49

ja robím koľko vajec,toľko lyžíc vody,aj cukru a aj hladkej múky.prášok do pečiva nedávam a formu vytriem maslom len spodok.na 30cm-ový priemer potrebujem aj ja 8-9vajec.

okej, pumpel, dakujem velmi pekne za Vas nazor, az na tu vodu a prasok do peciva to robime podobne Tlieskam Áno

salenka, St, 01. 08. 2012 - 21:53

no tak to je dost ja na dvojposchodovu spodna 32 cm a na to 24 cm miniem max. 25-27 vajec plus plnka asi 8 vajec davam na 1 vajce 30gr. cukor a 40gr. muka a 1PL voda plus 1pdp na 15 vajec Mrkám

salenka dakujem, skusim spravit nejaky korpus s vodou...chcem sa Vas spytat, na ten 32 cm priemer, kolko vajec davate? 15? nejak mi to nedochadza Váľam sa od smiechu po podlahe

ja davam na priemer 24cm kruh 6 vajec a na 5uholnik 30cm 8 vajec, vsetko ostatne prisposobujem uz podla pribliznej velkosti, to len tak na prirovnanie a recept mam takyto:
(na klasicku kruhovu 24cm priemer)
300g praskoveho cukru
6 zltok
1 vanilkovy cukor
1 prasok do peciva
kora z jedneho citrona/pomaranca
9 lyzic horucej vody
- to dobre vymiesam (ja vsetko mixerom)
potom:
postupne pridavam a zaslahavam 300g polohrubej muky a sneh zo 6 bielkov

ked chcem kakaovy pridam lyzicku kakaa, moja babka robieva orechovy a to da namiesto 300g muky len 150 a 150g da mletych orechov a pod...

ale pri tomto je tiez vysoka spotreba vajec, torty sa snad bez toho ani robit nedaju Chichocem sa

daanaa, St, 01. 08. 2012 - 22:56

Ja som na prevrátenú tortu minula 15 vajíčok a bola dosť vysoká, dve cestá zo 6 a jedno z 3. Na 1 vajíčko dávam 50 g kryštálového cukru, 50 g polohrubej múky, do 4 vajíčok pol prášku do pečiva, na 5-8 vajíčok celý prášok do pečiva, šľahám celé vajíčka s cukrom, na najnižších obrátkach primiešam múku s práškom, ak vyšľahané cesto hustejšie pridám vody, na kakaové alebo orechové odoberiem z múky a pridám kakao alebo orechy. Stred sa mi neprepadáva, skôr vydúva, ale myslím si, že prepadne sa vtedy, ak sa otvorí skoro rúra.

nyka, Št, 02. 08. 2012 - 11:53

ja robim presne takyto isty ako pise daanaa akurat ze na 4 vjicka dam aj cely presok do peciva a bielka si vyslaham osobitne a az nakoniec ich vmiesam do ostatneho cesta....

ja robím tento:
4 vajcia, 1 hrnček (200 ml) cukor vymiešať, pridať pol hrnčeka mlieko, pol hrnčeka olej a 2 hrnčeky polohr.múky a 1 PDP
na priemer 26 mi treba 6 vajec-1 a pol dávka. korpus je krásny vláčny a pekne narastie Vyplazený jazyk Áno

tu je moj:
na 26cm kruh- 4tensie alebo 3hrubsie platy.......
8 vajec , 15Pl oleja, 15Pl vody, 0,5kg cukru, 0,5kg polohr. muky /kakao/ a kypriaci.postup klasicky.
nikdy nesklamalo.....

Alena R, Št, 02. 08. 2012 - 06:17

ja dávam na priemer 31cm 4-5 vajec podľa veľkosti a takto si urobím tri pláty, každý samostatne. Na trojposchodovú tortu nemôžeš minúť 50 vajec. Maximálne 30 stými priemermi ako uvádzaš. Kvietok Slnko

ja na 3-posch. okrúhlu - váha 9 - 10 kg priemer 30 - 24 - 18 miniem max. 30 vajec, každá má 4 korpusy - 3 x plnka Úsmev

anusa, Št, 02. 08. 2012 - 08:54

ja robím Bohuškov z desiatich vajec a robím ho pol dávky na dvakrát a mám ho na 28 cm formu.Robím jedno orechové alebo kakaové a mám 4 cestá ked prekrojím a je to vysoké bárskolko ked sa dá plnka a ovocie,pod 12cm nikdy nemám tortu .Ked chcem väčšiu tak pridám o dve vajíčka viac ,ja nikdy nevážim torty lebo to nerobím na zárobok ,len pre známych ale teraz som vážila a torta mala podla tohto receptu skoro 6 kilov Áno

Ja tiež ako anusa robím Bohušov piškót, je tu v receptoch. Môžem ho odporučiť je fakt výborný. Je to vlastne tzv. "vodová torta", ale už som to počula aj pod názvom "vata torta" - vata podľa toho, že korpus je vláčny mäkkučký. Množstvo vajec si upravujem podľa veľkosti formy v ktorej pečiem. Do okrúhlej 35cm formy robím z 10 vajec a je to akurát. Do 24 cm z 5-6 vajec, podľa toho akú vysokú chcem mať tortu, do 26 cm formy robím zo 7 vajec.

Vesna, Št, 02. 08. 2012 - 09:56

4 vajcia, 120 g kryštálového cukru, 120 g hladkej múky, 0,5 prášku do pečiva. Vajcia oddeliť, cukor približne rovnomerne rozdeliť do bielkov a žĺkov a každé vyšľahať do peny. Potom si do žĺtkov odoberiem trošku vyšľahaných bielkov, aby boli trošku redšie, pridám preosiatú múku s práškom do pečiva, vyšľahám, a nakoniec opatrne _vareškou , vmiešam bielkovú penu.( ak robíš kakaový, namiešaš muku a kakao tak aby ti to dokopy dávalo výslednú váhu.) Po upečení ešte teplý korpus, zabaľ do potravinárskej fólie a nechaj odstať do druhého dňa, bude sa dobre krájať.
Ja viem všetcí sa chytajú za hlavu, že : hladká múka do piškotového cesta????? Ja to mám odskúšané a je super.
Toto je dávka na jeden plát, na formu 25 priemer dávam 2 dávky.....

...preco chytaju za hlavu??? Ja robim tortovu piskotu tiez z hladkej muky, je lepsia, nedroli sa, pekne sa kraja... polohruba muka sa mi viacej hodi do bublanin, baboviek a inych kolacov...

ja robím dva druhy a osvedčili sa, nikdy sa neprepadnú ani nič iné

1/ na 1 vajce 30 g kr.cukru a 30 g polohrubej múky
2/ na 1 vajce 30 g kr.cukru a 40 g polohr. múky, ak dám napr. 6 vajec tak 3 PL vody a 3PL oleja a PDP po troške do 5 vajec od 6 vajec dávam 0,5 PDP

bielka vždy vyšlahám zvlášť s cukrom a trošičkou soli do toho postupne žltka, vodu, olej alebo bez nej podla toho na čo potrebujem a na najmenších otáčkach múku s pdp.
rozdiel v tom po upečení je.

dám do formy a prebehnem zopár krát vareškou a trochu pobúcham a vždy je krásny rovný

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama