
Fantastické smotanové kocky s jahodovým krémom a ovocným stredom.
Cesto: | ||
5 | kusy | vajce |
5 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
5 | polievkové lyžice | polohrubá múka |
1⁄2 | deciliter | olej |
1⁄2 | deciliter | voda horúca |
1⁄2 | balík | prášok do pečiva |
Ovocná zmes: | ||
1 | kilogram | jahody mrazené |
2 | decilitre | voda |
2 | balíky | želatína jemne mletá |
cukor | ||
citrónová šťava | ||
Ružová zmes: | ||
1 | liter | šľahačková smotana |
400 | gramov | kyslá smotana 18% |
cukor | ||
Na poliatie: | ||
2 | balíky | tortové želé žlté |
2 | balíky | tortové želé červené |
džem |
Plech má 45x35.Keď robíte na menšom plechu, spravte piškótu len zo štyroch vajec, tak isto dajte menej smotany do náplne, kľudne aj menej ovocia.
Cesto:
Kľudne si urobte piškótu na akú ste zvyknutí, ja robím túto:
Vajcia vyšľahám s cukrom do bledej peny, zašľahám horúcu vodu a olej, ak dávate prášok dopečiva, najprvho rozmiešame v múke a primiešame do vaječnej zmesy - už nešľaháme lebo nám pena/vaječná zmes, padne.
Plech vytriem olejom a vysypem polohrubou múkou, dám piecť na 200 stupňov asi na 15-20 minút.Nechám vychladnúť. Potriem džemom.
Ovocná zmes:
Ovocie zalejem vodou a nechám rozvariť, ja som mala jahody a černice.Keď je ovocie rozvarené, rozmixujeme ho, ak nechcete žiadne zrniečka, zmes precedte cez huste sito.Dochutíme cukrom a citrónovou šťavou.Odoberieme asi dva deci na ružovú zmes a necháme chladnúť. Želatínu pripravíme podľa návodu (nechať napučať vo vode, zahriať), potom do hotovej želatíny dáme naberačku už rozvareného ovocia, zamiešame a prilejeme k zvyšku ovocia.Necháme v hrnci tuhnúť.
Smotanovo ovocná náplň:
Zo smotany na šľahanie odoberieme necelé jedno deci na neskôr.
Smotanu na šľahanie (9deci) vyšľaháme do polotuha, prišľahávame dva deci vychladenej ovocnej zmesy a na koniec pridáme kyslú smotanu. Dochutíme cukrom ak treba. Ja som dala zarovnanú polievkovú lyžicu.
Na poliatie:
Keby som mala cukrárenské želé extra silné, použijem toho dva balíky.Ale som nemala...
Tak som si pripravila tortové želé podľa návodu (jedno je na 250ml tekutiny, preto až 4)Vďaka tomu že som robila ryhy, bolo treba až liter želatíny.
Vychladnutú piškótu natrieme džemom, dáme polovičku ružovej zmesy, necháme asi hodinku v chlade zavädnúť, vylejeme na to ovocnú zmes vychladnutú a necháme zatuhnúť.
To necelé jedno deci smotany čo sme si odložili, teraz nelejeme do ružovej zmesy a prešľaháme jemne aby nám zredla.Keď dlhšie stojí rastlinná šľahačka, veľmi stuhne, takto ju znova napravíme aby sa nám dala zmes pekne natrieť."Oživenú" druhú polku ružovej zmesy dáme na zatuhnutú ovocnú zmes a zahladíme.Necháme zatuhnúť.
Alebo je riešenie vyšľahať ružovú zmes na dvakrát ale ja sa s tým nepáram
Ak chceme taký povrch ako na obrázku, spravíme si na zákusku ryhy (nemám to zubadlo na to, takže som to robila vidličkou veľkou na obracenie rezňov), môžete si vyrobiť ryhovadlo aj z kartonu z mlieka, stačí povystrihovať zuby.
Želatínu pripravíme podľa návodu, a som dávala najprv červenú striekačkou do rýh a potom tenulinká vrstva vyšla na celý povrch a zaliala som žltouale to len preto že som nemala 4 červené želé
keby som mala, dáme všetky červené.
Po stuhnutí krájame.
Dobrú chuť!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Slané zemiakové slimáky so syrom
gabikasel
Slané zemiakové slimáky so syrom
Slané pečivo je vhodné na každú príležitosť alebo len tak k vinku, dá sa spravit aj v bezlepkovej verzii, a najnovsie bezlaktozove 🙂, takže vhodné pre všetkých, a najlepšie je že z tohoto cesta viete urobit 2 veci, pagáče aj slimaky .
Orechové fúkané rožky
LiViera | Orechové fúkané rožky
Orechové fúkané rožky
Ľahučké orechové fúkané rožky s dutým vnútrom, upečené do chrumkava a poliate čokoládou. Ideálne na Vianoce či Veľkú noc.