
Kamila | Fantastický mandľový zákusok
Recept s fotopostupom na mandľový zákusok inšpirovaný švédskymi tortami z Ikea. Koláčik je bez múky a vyskúšala som úžasný žltkový krém. Prvýkrát sa mi podaril aj mascaropne krém s bielou čokoládou.
Korpus: | ||
6 | kusy | bielok |
6 | polievkové lyžice | trstinový cukor |
200 | gramov | mleté mandle |
Žĺtkový krém: | ||
200 | millilitrov | šľahačková smotana |
6 | kusy | žĺtok |
3 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
1 | čajová lyžička | vanilkový extrakt |
125 | gramov | maslo |
Smotanový krém: | ||
100 | millilitrov | šľahačková smotana |
100 | gramov | biela čokoláda |
500 | gramov | mascarpone |
čokoládová poleva | ||
150 | millilitrov | šľahačková smotana |
200 | gramov | horká čokoláda |
Korpus: Z bielok a cukru vyšľaháme sneh. Zľahka k nemu primiešame mleté mandle. Ak chcete vyšší korpus, môžete pridať 1 ČL prášku do pečiva, ktorý primiešate k orechom. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote cca 180°C cca 20-25 minút. Po upečení dáme dole papier na pečenie, opatrne, cesto je krehké a necháme vychladnúť.
Žĺtkový krém: Žĺtky, cukor a šľahačku za stáleho dôkladného miešania necháme zovrieť, ideálne vo vodnom kúpeli. Dostaneme hustejšiu kašu (najlepšie je preložiť do inej misky), ktorú za občasného miešania necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny a postupne pridávame žĺtkovo-smotanovú "kašu". Šľahaním dostaneme krásny nadýchaný krém. Ja som odmietla dať viac cukru, môžete dať viac. Krém rozotrieme na korpus a dáme schladiť do chladničky.
Krém s mascarpone a bielou čokoládou: Tu si to môžete zjednodušiť a dať len šľahačku z 500 ml smotany alebo vyšľahať 250 ml smotany spolu s mascarpone a trochou cukru.
Alebo: Zohrejeme smotanu a roztopíme v nej bielu čokoládu. Primiešame najprv jedno mascarpone. Potom druhé a krátko prešľaháme. Krém rozotrieme na žĺtkový krém. Opäť dáme stuhnúť do chladničky.
Čokoláda: Šľahačkovú smotanu zohrejeme a v horúcej roztopíme čokoládu. Dôkladne premiešame a rozlejeme na vrch koláča. Môžeme posypať mandľovými lupienkami. Dáme ešte stuhnúť.
Zákusok nie je vysoký, však ani tie torty Ikea, ale korpus môžete kľudne prerezať po dĺžke na tri pásy a vrstviť na seba, s tým, že medzi korpusmi bude žĺtkový krém a navrchu aj smotanový krém a čokoláda. Ideálne by bolo upiecť naraz dva menšie okrúhle korpusy. Tu nájdete recept na domácu Ikea tortičku

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila
Ďalšie recepty
ďakujem za recept aj foto postup, vyzerá úžasne, určite vyskúšam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
to musí byť mňaaaamĎakujem za receptík
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
vyzerá super
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kamilka, koláčik je úúúúžasne dobrý, vyskúšala som. Ďakujem za recept.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Som rada, ze sa podaril.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mandle som nahradila vlasskymi orechami a zakudok bol naozaj fantasticky. V pondelok ho budem robit druhykrat a v piatok znovu. Nech ho ochutnaju vsetci blizky a priatelia na moje narodeniny.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Milá Kamilka! Zákusok je u nás najobľúbenejší, lebo... Náhoda chcela, že som ho piekla synovi na narodeniny a na korpus som navrstvila iba žĺtkovú plnku. Vtedy sme zistili, že mraznička doslúžila a museli sme zachraňovať zmrazené potraviny. Mala som tam veľa malín a chcela som z nich urobiť lekvár, ale boli také krásne, že som z nich naukladala aj na zákusok husto vedľa seba. Potom som urobila smotanovú plnku bez bielej čokolády a na vrch som dala iba nastrú-hanú mliečnu čokoládu. Táto kombinácia nemá chybu - je dokonalá. Prosím, vyskúšaj. Znova ďakujem za recept a prajem ešte veľa takýchto receptov.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Som rada, že zákusok chuti a ešte viac, že asi našiel také vylepšenie a nielen ja o dušu experimentujem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyzerá to naozaj skvele, vyskúšam, ďakujem

