reklama

Skrytá číslica v torte

Pridal/a Henrieta24 dňa 05. 05. 2008 - 20:28
Skrytá číslica v torte, návod, Netradičné korpusy, Henrieta24

reklama

Postup:
Najprv k cestu - treba urobiť 4 bledé pláty a 2 tmavé
každá má svoj recept na piškótu, môže ho použiť, základ je, aby upečené malo asi výšku 1cm. Ak budete dávať cesto na plech, dobre si ho urovnajte, aby bolo rovnako hrubé po upečení.

Čo sa týka postupu - skúsila som nakresliť nákres v prílohe a poslať aj odfotenú rozkrojenú štyridsiatku aby ste si to vedeli pozrieť..

podstata je v prekladaní tmavých a bledých pásov a ich spájaní nad sebou, ja som si tiež musela predtým urobiť na papier šablónu - šírka 13 cm, výška asi 9 - 10 cm a rozdelila vodorovne do pásov nad sebou s hrúbkou 1 cm : do toho som si vkreslila približne nákres čísla aby som mohla podľa toho odmeriavať šírku cesta.
a teraz postup:

1. prvý ide plát bledého cesta - odrežte si z plátu 13 cm šírka, dĺžka na celý plech (bude to potom pri skladaní robiť taký kváder), natrieť plát po celej ploche bledým krémom, prvú radu máme za sebou. Krému stačí dávať len mierne, aby sa torta potom pri krájaní nerozpadala, nebojte sa je tam veľa radov, takže krému tam nakoniec bude dosť,,,

2. druhá rada - ideme podľa pravítka merať a krájať - nákres som mala pred sebou a doslova som podľa neho merala a rezala z plátov, takže ak idem zľava do prava : najprv pás bledého cesta so šírkou cca 3cm, potom tmavý pás cesta so šírkou 1cm, potom bledý pás cesta so šírkou 3,5cm, potom tmavý pás cesta so šírkou 3,5 cm a bledý pás cesta so šírkou 2 cm.

Pásy cesta medzi sebou nenatieram, len prikladám a mierne k sebe pritisnem. potom treba vrch natrieť krémom : ale pozor, nad bledé cesto bledým krémom, nad tmavé cesto tmavým krémom, ja si vždy nachystám dve zdobičky s plochou špičkou a po pásoch to nanášam na tie bledé a tmavé pásy.. za sebou máme druhý rad

3. a tak ďalej po jednotlivých radoch striedam podľa nákresu tmavé a bledé pásy

ešte pre príklad - tretia rada : 3 cm bledé cesto, 1 cm tmavé cesto, 2,5 cm bledé cesto, 1 cm tmavé cesto, 2,5 cm bledé cesto, 1 cm tmavé cesto, 2 cm bledé cesto, opäť natrieť po vrchu krémom nad tmavé tmavý krém, nad bledé bledý krém..

.... a tak ďalej po radoch

posledným radom je 13 cm široký plát bledého cesta.

Záver - vzniknutý kváder celý natrieť bledým (alebo aj tmavým) krémom , obaliť do marcipánu a podľa vôle vyzdobiť !!!

a ešte ku krémom :

ak môžem poradiť - ten tmavý ja robím čokoládový (hovorím mu falošný parížsky) : 300 g kryštál cukru + 2 vanilkové cukry + 2 žĺtka + 1 šlahačka 250 ml uvarím, keď zovrie odstavím z platne a vmiešam 1 kakao 100 g a 150 g rozpusteného stuženého tuku (cera alebo iva). nechám túto zmes do druhého dňa stuhnúť najlepšie v chladničke - na druhý deň je z toho taká tuhá čokoláda a do nej vmiešam 2 kocky masla 250g. -- vééééľmi dobrý

vanilkový robím klasicky :

1 l mlieka + 3 zlaté klasy + 2 vanilkové cukry + kryštál cukor 3 kopcovité polievkové lyžice uvarím na puding a po vychladnutí vmiešam 2 kocky masla 250 g. - rum podľa chuti

kompletáž torty :

keď som už mala ten kváder hotový - po obvode a po vrchu som ho natrela zvyšným krémom a obalila do marcipánu - ja robím na poťahovanie takto : 12 kopcovitých lyžíc práškového cukru, 6 kopcovitých lyžíc sušeného mlieka, 1 - 2 bielky podľa veľkosti a asi 100 g stuženého tuku, keď to vymiesim je to také ľahko tvarovateľné, ako mäkká plastelína (podľa konzistencie ešte pridávam cukor..). môžeš to podľa vôle prifarbiť - ja keď som robila ten zelený kváder, iba som do hmoty po spracovaní pokvapkala zelené farbivo a len troška to poprekladala, aby to bolo nerovnomerne zafarbené ako mramorované . Váľam to medzi dvoma mikroténovými sáčkami na hrúbku asi 3 -4 mm a prikladám na torty. po vrchu už ozdobiť podľa vlastnej fantázie.


Skrytá číslica v torte, návod, Netradičné korpusy, Henrieta24, 1

Skrytá číslica v torte, návod, Netradičné korpusy, Henrieta24

Skrytá číslica v torte, návod, Netradičné korpusy


reklama


reklama

Komentáre

heni, super, že si to sem vložila. už som ti to chcela aj navrhnúť. tú tortu som nerobila, pretože si to rozmysleliSmútok . a tak som ju mala už pekne premyslenúPlačem . ale ségra bude mať narodky, tak ju vyskúšam, aj keď už vymýšľa, že chce klasickú studenú, pretože tú máme radi. nedám sa odradiť a budú jesť to, čo napečiemChichocem sa.

czkatka, Po, 02. 06. 2008 - 13:51

ahoooj, parada ! ja to tiez skusim, hadam to nebude taktazke ! potom vam poslem tiez foto ako to vyslo, si super ze si to sem dala, pre nas vsetkych Úsmev

Prosba pre Henrietu24.Mohla by si aj 50ku poslat ako skryte čislo v torte.Môj manžel bude mat čoskoro 50rokov a rad aby som ho prekvapila,pretože on má rád sladke.Moc dakujem.Úsmev

Henrieta 24 : mojka mam na teba jednu prosbicku wedela by si mi tak rozvrhnut 80ku?na nakres a poslat mailom? prosim ja som dbeil do nakresov mozno keby som ho videla tak by to slo.prosim dakujemBozkávam

MaťaM, Pi, 13. 02. 2009 - 01:07

ďakujem ua postup. mám inšpiráciu, to teraz vyskúšať. ocko bude mať našťastie o dva týždne 50, tak sa môžem realizovať. ďakujeme ti Henrietka. si poklad, že si to tu rozpísala. aj tie krémy vyskúšam.dík

ahojte chcela by som sa spýtat ak robíte tvarohové klasické nepečene torty s vyšším okrajom ako je klasická výška torty ,len s použitím ráfiku, nevytečie, plnka?

kovka, Ne, 14. 06. 2009 - 18:59

je to super napad TlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskam
robila som podobne, podla tvojho postupu, len som tam nedala cislo, ale smajlika Úsmev
bola s tym riadna babracka, ale konecny efekt potesil Úsmev
dakujem

ivik, Št, 24. 09. 2009 - 18:05

ahojte! idem vyskusat 30. uvidime či sa podarí...

ZuzanaB, St, 08. 09. 2010 - 20:55

Henika, ty si poklad! takyto krasny podrobny rozpis! Ja sa na sobotu chystam na 70-tku, necakany darcek, tak len dufam, ze sa vydari... potesili aj tie kremy! VDAKA este raz!!!ÁnoÁnoÁno

ZuzanaB, St, 15. 09. 2010 - 21:16

Henika, vdaka este raz za recepty aj postupy! Z tej Torta som ja sice nejedla (pecene to bolo na oslavu pre cca 70 ludi, tomu hovorim dobra reklama Vyplazený jazyk ), ale vraj chutila uzasne a hlavne to prekvapko vo vnutri vraj bolo naozaj velkym prekvapkom pre vsetkych... Hambím saÁno VDAKA!

jankaso, St, 12. 01. 2011 - 20:38

chcela by som prispieť malou radou ku skladaniu torty. Keď som ju robila prvý krát asi v prostriedku sa mi začala rozchádzať , lebo je to vysoká torta a skladá sa z tenkých pásikov. P Torta reto som si spravila takú formu z krabice a polystyrénu aby tam vošla torta a to číslo bolo rovnomerné po celej dlžke.No je to piplačka ale výsledok stojí zato.

tanja75, Ut, 27. 09. 2011 - 14:14

Chystám sa tento víkend robiť tortičku pre syna, tak bude prekvapko s 13. Dúfam, že sa mi vydarí a nerozpadne sa

ÁnoÁnoÁnoÁnoTlieskamTlieskamTlieskam Tak tento postup ako spadnutý z neba. Potrebujem spraviť pre mamu 80tku a pre brata 50tku. Tak dúfam, že sa mi to podarí. Tiež ďakujem Henriete za skvelý postup. TlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamÁnoÁnoÁnoÁnoÁno

Dobrý deň, tento víkend som sa nechala inšpirovať vašou tortou so skrytým číslom. Veľmi mi pomohol váš recept aj postup. Ďakuje veľmi pekne, torta mala úspech. ÁnoÁnoÁnoÁnoÁnoTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskam

Dobrý deň, rada by som sa spýtala akú hmotnosť mala približne tato tortička. dakujem :) Kvietok

Lenka, bolo to strašne dávno... ale odhadujem podľa korpusov a krému aj s poťahom a ozdobami asi 3-4 kg

Áno Dakujem pekne - a len tak úplne náhodou nemate odložený ten nákres podla čoho ste to ukladala ?? dakujem pekne - ja som si sice niečo nachystalaa ale bojim sa ze sa mi to nepodari Hambím sa čo by som bola velmi nerada dakujem velmi pekne Objímam

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama