reklama

Bohémky

Pridal/a aramana dňa 25. 01. 2023 - 17:21 - Recepty aramana
Bohémky, Recepty na zákusky, aramana

reklama

Malý, chutný, kakaový zákusok zo snehového cesta s lieskovcami alebo mandľami a vareným kakaovým krémom si budete určite pamätať z čias dávnych cukrární.

Ingrediencie
Cesto:
9 kusy bielok
180 gramov práškový cukor
90 gramov lieskové orechy
100 gramov čokoláda
1⁄2 balík vanilkový cukor
1⁄4 čajová lyžička prášok do pečiva
1 polievková lyžica strúhanka
Plnka:
4 kusy žĺtok
1⁄2 balík vanilkový cukor
3 polievkové lyžice kakao
2 decilitre mlieko
2 čajové lyžičky hladká múka
250 gramov maslo
180 gramov práškový cukor
  čokoládová poleva
Postup

V originál recepte môžete použiť do cesta lieskovce aj mandle. Lieskovce aj mandle treba zbaviť šupky a pomlieť. Lieskovce môžete nasucho opražiť a ošúpať. Mandle zaliať vriacou vodou na 3 minútky, potom ide z nich šupka ľahko dole.

Taktiež môžete miesto 100 gramov nastrúhanej čokolády použiť 2-3 polievkové lyžice kakaa.

Cesto:

Bielka vyšľaháme a do tuhého snehu zašľaháme cukor. Potom zľahka varechou zamiešame zmiešanú strúhanku s kakaom alebo čokoládou, kypriacim práškom a pomletými orechmi.

Celé cesto nám musí vyjsť na tri pláty. Je to asi na 2/3 veľkého plechu. Rozotrieme ho na papier na pečenie na tri plechy a pečieme na ventilátore všetky tri plechy spolu na 150 stupňov, 15-20 minút. Ak pečiete bez ventilátora tak 170 stupňov asi 20 minút.

Pláty ostanú tuhé, pevné, tvrdé.

Plnka:

Mlieko uvaríme so žĺtkami, vanilkovým cukrom, kakaom a múkou. Najlepšie je hneď začať miešať metličkou, aby sa všetko dobre rozmiešalo. Keď začne vrieť, úplne stiahneme teplotu a varíme a miešame aspoň 3-4 minúty. Múka sa musí uvariť. Necháme vychladiť.

Maslo vyšľaháme s cukrom skoro do biela a po kúskoch zašľahávame uvarenú, vychladenú hmotu.

Z krému si odoberieme za dve lyžice na potretie vrchu. Na spodný plát dáme polovicu plnky, dáme druhý plát a dáme druhú polovicu plnky. Priložíme niečím rovným a necháme do druhého dňa zaťažené. Na druhý deň potrieme vrch odloženým krémom a polejeme čokoládovou polevou.

Po stuhnutí krájame teplým nožom.

Doplňujúce obrázky
Bohémky, Recepty na zákusky, aramana, 1
Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
45 minút
Čas varenia / pečenia
15 minút
Priemer 2.3 (4 hlasov)

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama