reklama

Domáce lúpačky

Pridal/a cookerka dňa 20. 01. 2023 - 08:12 - Recepty cookerka
Domáce lúpačky, Iné recepty, cookerka

reklama

Jemné makové rožky ktoré ja robím so špaldovej múky vám určite pripomenú chuť a vôňu detstva.

Ingrediencie
500 gramov hladká múka
250 millilitrov mlieko
60 gramov kryštálový cukor
50 gramov maslo
1 kus droždie
1 kus vajce
1⁄2 čajová lyžička soľ
Ešte potrebujeme:
1 kus vajce
  mak
Postup

Do teplého mlieka dáme lyžicu cukru a rozmrvíme droždie, premiešame a necháme vykysnúť.

Do misky preosejeme múku, (ja používam špaldovú), pridáme maslo (mala by byť bravčová masť, ak máte doma, dajte), cukor, soľ, vajce a kvások.

Vymiesime na hladké cesto, ktoré sa nelepí na misku. Dáme na dosku a ešte miesime, kým sa cesto neprestane lepiť. Dáme nazad do misky, prikryjeme a necháme kysnúť podľa tepla - pol hodinu až 45 minút.

Cesto si rozdelíme na 12 častí, každú premiesime a vytvoríme z nich guľky, ktoré zase necháme kysnúť.

Každý bochníček po jednom stlačíme a natiahneme, vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra a natesno zrolujeme. Každý rožtek ešte pogúľame aby sa predĺžili. Ukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme ich ešte chvíľku podkysnúť.

Pečieme na 180 stupňov asi 20 minút, tesne pre pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme celým makom.

Doplňujúce obrázky
Domáce lúpačky, Iné recepty, cookerka, 1
Celkový čas
1 hod, 5 minút
Čas prípravy
45 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút
Priemer 3 (1 hlas)

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama