reklama

Moravské koláče

Pridal/a Dada 2608 dňa 17. 05. 2022 - 13:35 - Recepty Dada 2608
Moravské koláče, Recepty na koláče, Dada 2608

reklama

Mäkkučké, kysnuté koláčiky známe svojimi bohatými náplňami.

Ingrediencie
Cesto:
500 gramov hladká múka
220 millilitrov mlieko plnotučné
150 millilitrov olej
100 gramov cukor krupica
5 kusy žĺtok
30 gramov droždie
1⁄2 čajová lyžička morská soľ
1 kus citrón
Maková náplň:
200 millilitrov mlieko plnotučné
100 gramov mletý mak
60 gramov cukor
30 gramov piškóty
1 kus citrón
  rum
  višne
Orechová náplň:
100 gramov vlašské orechy
100 millilitrov mlieko plnotučné
60 gramov cukor
1 balík vanilkový cukor
30 gramov piškóty
1 štipka škorica mletá
  rum
  vlašské orechy
Tvarohová náplň:
250 gramov tvaroh tučný
70 gramov cukor
1 kus žĺtok
1 balík vanilkový cukor
1 kus citrón
Lekvárová náplň:
120 gramov slivkový lekvár
1 kus perník
  rum
  mletá škorica
Mrvenička:
100 gramov polohrubá múka
70 gramov cukor
70 gramov maslo
Postup

Cesto:

Mlieko zohrejeme a dáme do neho lyžicu cukru a zamiešame do neho droždie. Necháme narásť kvások.

Múku preosejeme a zmiešame so soľou a zvyškom cukru. Ku už nadvihnutému kvásku pridáme olej, žĺtka, citrónovú kôru, dobre premiešame a nalejeme do múky. Vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 36 malých kúskov, každý kúsok vygúľame do malej guľky a necháme pod utierkou ešte kysnúť.

Nakysnuté bochníčky si vytvarujeme do placky, dáme do každej lyžicu náplne, zabalíme, spoje dobre stlačíme a spojom dole položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Znova z nich vytvarujeme placky, aby sa nám náplň zo stredu nevytiekla a dáme druhú vybranú náplň.

Každý koláčik posypeme mrveničkou. Každý koláčik potrieme vajíčkom vyšľahaným s kvapkou mlieka a dozdobíme.

Pečieme na 190 stupňov dozlata. Hneď po upečení ich potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom a vanilkovým cukrom.

Náplne si volíme podľa chuti.

Maková náplň:

Mlieko dáme do hrnčeka a privedieme k varu, prisypeme mletý mak a za stáleho miešania chvíľku povaríme. Pridáme cukor, Môže byť 60-70gram podľa chuti, odstavíme z ohňa. Pridáme citrónovú kôru, pomrvené piškóty a rumu podľa chuti.

Orechová náplň:

Dáme mlieko do hrnčeka, pridáme oba cukre, mleté orechy a chvíľku spolu povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Nakoniec vmiešame podrvené piškóty a škoricu.

Tvarohová náplň:

Všetko spolu premiešame, ak je tvaroh moc riedky, budeme potrebovať dve žĺtka.

Lekvárová náplň:

Slivkový lekvár podľa potreby zahustíme nastrúhaným perníkom a ochutíme škoricou a rumom podľa chuti.

Mrvenička:

Múku zmiešame s cukrom a pridáme ľahko zmäknuté maslo a rukou vypracujeme mrveničku.

Celkový čas
1 hod, 30 minút
Čas prípravy
1 hod, 10 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút
Priemer 4.8 (4 hlasov)

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama