reklama

Kakaový závin

Pridal/a Kamila dňa 21. 02. 2020 - 14:25 - Recepty Kamila
Kakaový závin, Recepty na koláče, Kamila

Kamila | Kakaový závin


reklama

Kakaový závin s kysnutým cestom, ako ma ho dávno naučila robiť babka. 

Ingrediencie
Kysnuté cesto:
500 millilitrov mlieko
1 polievková lyžica kryštálový cukor
1 kus droždie
1 kus vajce
1 kilogram múky
1 čajová lyžička soľ
150 gramov maslo
Kakaová náplň:
200 gramov práškový cukor
75 gramov kakao
4 plátky kryštálový cukor
2 polievkové lyžice kakaový puding
100 gramov maslo
Na potretie:
1 kus vajce
Postup

Z tejto dávky by mohli vyjsť 3 záviny, alebo 2 záviny a zo zvyšku šišky, pečené buchty ... Kysnuté už robím pomenej, ja som bezlepková, dcéra histamínová, ale chlapi môžu. Tak som robila im pre radosť. 

Kysnuté cesto: Do vlažného mlieka pridáme lyžicu cukru, necháme rozpustiť a rozdrobíme kocku droždia. Necháme kysnúť cca 20 minút. Pridáme 1 vajíčko, soľ a postupne primiešavame múku, buď na robote, alebo vareškou, neskôr ručne.

Na trikrát pridáme vlažné roztopené maslo a múku primiešavame až kým sa cesto nezačne odlepovať od misky, ruky. Ja som začala miešať na robote, potom miesila ručne. Cesto prikryjeme a necháme cca hodinu kysnúť. 

Kakaový závin: Maslo roztopíme. Kakao, cukor taký a taký, puding vymiešame. Zvyknem  náplň miešať od oka. MrkámVyvaľkáme cca tretinu cesta na tenko, potrieme maslom, nasypeme rovnomerne náplňou, pokvapkáme ešte roztopeným maslom.

Stočíme závin, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte kysnúť. Pre pečením ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom, popicháme vidličkou.

Pečieme cca 35 minút pri teplote cca 200°C. Po upečení zvyknem koláč potrieť horúcim cukrovým rozvarom a prikryť utierkou.

Výnos
3 záviny
Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
30 minút
Priemer 5 (2 hlasov)

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama