reklama

Bratislavské rožky

Pridal/a Boyle dňa 23. 11. 2019 - 09:44 - Recepty Boyle
Bratislavské rožky, Iné recepty, Boyle

reklama

Prastarý recept na originálne Bratislavské rožky s mramorovaním, ako má byť a originál náplňami. Množstvo náplní je upravené tak, aby zodpovedalo polovici cesta pre každú náplň.

Ddoplnila som i cesto podľa novšieho receptu s pridaním žĺtkov.

Ingrediencie
Cesto:
500 gramov hladká múka
500 gramov hrubá múka
100 gramov cukor
500 gramov margarín
250 millilitrov mlieko
50 gramov kvasnice
20 gramov soľ
Na potretie:
2 kusy vajce
Maková plnka:
400 gramov mak
300 gramov kryštálový cukor
1 balík vanilkový cukor
40 gramov maslo
200 gramov mlieko
  štipka citrónová kôra
  trocha škorica
Orechová náplň:
440 gramov orechy
340 gramov cukor
1 balík vanilkový cukor
180 millilitrov mlieko
Postup
Variantné riešenie receptu: do cesta sa pridá cca 4 - 5 žĺtkov  ( z vajec M) Výroba rožkov: Cesto:Z časti mlieka urobím kvások, pridám k ostatným surovinám spolu so zmäknutým tukom , vymiesim a nechám veľmi krátko kysnúť, potom dám cesto do chlaničky.  Pripravím si valčeky z plnky: Odvážim si kus plnky, urobím šúľok, podľa hmotnosti pokrájam na vizuálne rovnaké kúsky tak, aby mal jeden cca 22 - 23 g a rozšúľam na valčeky, Potom odvážim kus cesta a rovnako si nachytám kúsky o hmotnosti cca 22 - 24 g, urobím guľky, rozvaľkám ich na oválnu placku, vložím šúľok, zabalím do cesta, spojím po celej dľžke a  rozšúľam na valček, na okrajoch špicatý.Vytvarujem rožtek (makový v tvare U, orechový v tvare C), Uložím na plech s papierom na pečenie a potriem dobre rozšľahaným vajíčkom.Nechám celkom zaschnúť, a trošku podkysnúť.Potom potriem znovu vajíčkom a dám piecť na cca 200 st.  podľa druhu rúry 9-11 minút. Surovinové zloženie náplní Náplň maková:Surovinové zloženie na polovicu cesta (na cca 1 kg) Robím z čistého maku, (pekári pripdávajú piškótové omrvinky, kto chce, môže dať 100 - 140 g omrvín z piškótového korpusu)mak 400 g,
cukor kryšt. 300 g

VC 1 bal.
maslo 40 g
mlieko 200 - 240 g
štipka strúhanej kôry z bio citróna
škorica
spolu: 960 - 1000 g,
Presné množstvo mlieka neviem.Najprv cukor a maslo nechám zovrieť v menšom množstve mlieka, zalejem mak so škoricou a citr. kôrou,potom dolejem vriace mlieko podľa potreby a trochu povarím pri stálom miešaní.  Nikdy nemiešam naopak - mak v mlieku.Plnka musí pred spracovaním vychladnúť. Hustota musí byť taká, aby sa dala formovať na valček Orechová náplň na polovicu cesta ( na cca 1 kg)Orechy: 440 g
cukor 340 g
VC 1 bal
mlieko 180 - 200 ml
spolu: 980-1000 g
Cukor uvarím v časti mlieka, zalejem orechy s prísadami a zvyšok vriaceho mlieka prilejem podľa potreby  tak, aby som získala hustú tvarovateľnú hmotu. Rady na záver:Cesto musí byť dobre vymiesené, tak, aby sa nelepilo pri spracúvaníTrvanlivosť rožkov: 7 - 10 dní, presne neviem, u nás sa zjedia rýchle.Cesto sa môže spracovať aj na závin o priemere cca 5 cm, po vychladnutí sa krája na kúsky cca 1 cm, ako keksy. Takto ich robila moja mama, i príbuzná v Bratislave v 50-tych rokoch. Plnky by malo byť min. 40 %,  mak musí byť jemne zomletý, inak sa nedrží pohromade pri tvorbe rožtekov.Vajíčko musí byť dobre rozšľahané, natiera sa dva x, prvý raz hneď, nechá sa  zaschnúť, potom novu natrieť. Dobrú chuť!
Doplňujúce obrázky
Bratislavské rožky, Iné recepty, Boyle, 1
Bratislavské rožky, Iné recepty, Boyle, 2
Bratislavské rožky, Iné recepty, Boyle, 3
Bratislavské rožky, Iné recepty, Boyle, 4
Bratislavské rožky, Iné recepty, Boyle, 5
Bratislavské rožky, Iné recepty, Boyle, 6
Celkový čas
0 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút
Priemer 3.5 (2 hlasov)

Ďalšie recepty


reklama


reklama

Kamila, Po, 25. 11. 2019 - 16:12

Nádherné rožteky, ďakujeme, že si sa podelila o recept aj fotopostup. TlieskamÁnoTlieskam

Boyle, Pi, 29. 11. 2019 - 10:40

Ospravedlňujem sa tým, ktorí v priebehu poslednej hodiny čítali opravený recept, množstvo náplne bolo uvedené na polovičné množstvo cesta. Problém by nebol, iba musel by náplň 2x pripraviťHambím sa

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama