reklama

Strakatý koláč s tvarohom a marhuľami

Pridal/a melisa dňa 13. 11. 2019 - 14:26 - Recepty melisa
Strakatý koláč s tvarohom a marhuľami, Recepty na koláče, melisa

reklama

Koláčik je veľmi chutný, plný tvarohu a kúskov marhúľSlnko

Ingrediencie
Strúhané cesto:
460 gramov polohrubá múka
150 gramov maslo
150 gramov práškový cukor
2 kusy vajce
1 kus prášok do pečiva
2 polievkové lyžice mlieko
3 polievkové lyžice holandské kakao
Plnka:
750 gramov jemný tvaroh bez hrudiek
1 kus vanilkový cukor
1 kus Zlatý klas
50 millilitrov mlieko
1 kus vajce
  práškový cukor
Cesto 2:
3 kusy vajce
150 gramov kryštálový cukor jemný
7 polievkové lyžice olej
7 polievkové lyžice voda
200 gramov polohrubá múka
1⁄2 kus prášok do pečiva
  marhule
Na posypanie:
  práškový cukor
  vanilkový cukor
Postup

Cesto 1 strúhané: do misy preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva, pridáme maslo izbovej teploty, cukor, jednu polievkovú lyžicu mlieka a vypracujeme hladké cesto. Cesto rozdelíme na polovicu, do jednej pridáme kakao a jednu polievkovú lyžicu mlieka. Ak je cesto husté, pridáme mlieko podľa potreby, len toľko, aby sa dalo zmiesiť. Obidve cestá odložíme v mikroténovom vrecku do mrazničky. 

Tvarohová plnka: v miske zmiešame tvaroh, vanilkový cukor, zlatý klas, rozšľahané vajce, mlieko a cukor podľa potreby.

Cesto 2: v nádobe vyšľaháme bielky so štipkou soli, zašľaháme po lyžiciach cukor, po jednom žĺtky, striedavo olej, vodu a jemne zamiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.

Čerstvé marhule umyjeme, osušíme a pokrájame na kúsky. Môže sa použiť aj kompót.

Plech s vyššími bokmi 30x40 cm vymastíme a pomúčime. Cesto vyberieme z mrazničky a striedavo strúhame tmavé a bledé cesto, po celom plechu, tým sa vytvorí zaujímavá štruktúra. Aby sa dalo cesto dobre strúhať, do misky dáme múku, v ktorej ho obaľujeme.

Na cesto pomocou lyžice robíme kôpky tvarohovej plnky, uhladíme a poukladáme kúsky marhúľ. Môžu byť čerstvé, kompót alebo iné ovocie. Na ovocie rozotrieme piškótové cesto. Upečieme pri teplote 180°C podľa potreby, kým sa cesto neoddeľuje od bokov plechu. Vyskúšame špajdľou.

Po upečení povrch posypeme práškovým a vanilkovým cukrom. Necháme vychladnúť a pokrájame.

Dobrú chuť!

Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
30 minút
Priemer 4 (3 hlasov)

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama