reklama

Makový závin

Pridal/a Jaja1998 dňa 12. 11. 2019 - 03:27 - Recepty Jaja1998
Makový závin, Iné recepty, Jaja1998

reklama

Kysnutý makový závin pre milovníkov starej klasiky.

Ingrediencie
Cesto:
500 gramov polohrubá múka
3 decilitre mlieko
100 gramov kryštálový cukor
1 kus droždie
1 deciliter olej
  štipka soľ
Plnka:
220 gramov mletý mak
90 gramov kryštálový cukor
1 polievková lyžica vanilkový cukor
1 čajová lyžička citrónová kôra
1 deciliter mlieko
Postup

 POSTUP

1. Spravíme si kvások. Do misky alebo hrnčeka pomrvíme celú kocku droždia, pridáme lyžičku cukru a lyžičku múky a asi 1,5 dcl teplého mlieka. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme nakysnúť. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a olej. Pridáme podkysnutý kvások a zvyšné mlieko, ktoré pomaly k tejto mase dolievame a vypracúvame cesto. Necháme ho nakysnúť aspoň na pol hodinu prikryté utierkou.

2. Spravíme makovú plnku: Mlieko povaríme v hrnci s cukrom, pridáme vanilkový cukor, pomletý mak a postrúhanú pomarančovú kôru. Dobre premiešame a necháme vychladnúť. Potom na pomúčenej doske rozdelíme cesto na 4 časti. Každú z nich vyvaľkáme na hrúbku asi 3mm v tvare obdĺžnika a rovnomerne potrieme makovou plnkou. Zvinieme cesto do závinu a dáme na vymastený plech. Povrch trochu potrieme olejom a každý závin necháme ešte chvíľu nakysnúť. V elektrickej rúre pečieme pri 200 stupňoch približne 35 – 40 minút.

Celkový čas
0 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút
Priemer 5 (1 hlas)

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama