reklama

Metrový koláč

Pridal/a aramana dňa 31. 10. 2019 - 19:06 - Recepty aramana
Metrový koláč, Recepty na zákusky, aramana

reklama

Recept s fotopostupom na metrový koláč podľa pôvodného receptu Áno ...inak, nemá meter, môj mal 69cmChichocem sa

Ingrediencie
Cesto:
4 kusy vajce
26 dekagramov práškový cukor
150 millilitrov olej
150 millilitrov voda horúca
26 dekagramov hladká múka
1⁄2 balík prášok do pečiva
2 polievkové lyžice kakao
Plnka:
4 decilitre mlieko
3 polievkové lyžice hrubá múka
1 balík vanilkový cukor
25 dekagramov maslo
15 dekagramov práškový cukor
2 polievkové lyžice rum
Poleva:
150 gramov tmavá čokoláda
40 gramov Cera
2 polievkové lyžice olej
Postup

Cesto:

Potrebujeme dve formy na srnčí chrbát.Ak máme len jednu, upečieme najprv svetlé cesto a potom kakaové.

Z celkového množstva oleja si odoberieme 2 polievkové lyžice a odložíme.

Žĺtka vymiešame s cukrom skoro do biela, do toho postupne prišľahávame olej a horúcu vodu.Múku zmiešame s práškom do pečiva a primiešame k žĺtkam.Nakoniec pridáme sneh z bielkov.

Cesto rozdelíme na dve časti.Do druhej časti primiešame kakao zmiešané s tými dvoma polievkovými lyžicami oleja (keď bude kakao rozmiešané v oleji, ľahšie sa nám bude zamiešavať do cesta).

Formy vymastíme maslom/herou a vysypeme strúhankou alebo hrubou múkou.Keď nalejeme cesto do srnčieho chrbáta, vidličkou pichneme do stredu po celej dĺžke (asi 5 krát), aby sa nám cesto nevydulo moc a neprasklo.Pečieme na 170-180 stupňov asi 35-40 minút.

Po upečení necháme zo tri minútky vydýchať a vyklapame z formy.

 

Plnka:

Mlieko, múku a vanilkový cukor varíme na kašu.Je dobré si sledovať hodiny, aby sme to udržali na varení aspoň 3 minúty, najlepšie sú 4-5 minút.Veľmi ťažko sa to začne miešať ale je nutné to miešať nad ohňom, aby sa múka uvarila.Kašu necháme vychladnúť.

Maslo vymiešame s cukrom, prišľaháme vychladnutú kašu a nakoniec rum.

Vychladnuté cesto nakrájame podľa rebier.

Na koláč potrebujeme miesto aspoň 70cm.

Koláč skladáme tak, že striedame svetlé a tmavé cesto a zliepame plnkou.Svetlý plát, plnka, tmavý plát, plnka, svetlý plát plnka....Musí nám ostať trocha plnky na obtretie koláča.Asi 3 plievkové lyžice.Necháme to obtreté stuhnúť a polejeme polevou.Netreba sa báť, keď budeme liať polevu približne na stred, ona sa roztečie na obe strany.Ak nie, tak to čo stečie na podložku nožíkom nadvihneme a obtreme to, kde sa poleva nechytila.

 

Poleva: 

Čokoládu roztopíme s cerou nad parou, pridáme olej a chvíľu miešame aby sa to spojilo.

Keď poleva stuhne, krájame koláč do šikma, tým nám vzniknú farebné pásy.Podľa toho ako veľmi šikmo krájame, máme na reze 3 alebo 4 pásy cesta.

Dobrú chuť.Úsmev

Doplňujúce obrázky
Metrový koláč, Recepty na zákusky, aramana, 1
Metrový koláč, Recepty na zákusky, aramana, 2
Metrový koláč, Recepty na zákusky, aramana, 3
Metrový koláč, Recepty na zákusky, aramana, 4
Celkový čas
1 hod, 40 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
40 minút
Priemer 4.3 (29 hlasov)

reklama


reklama

Kamila, Pi, 01. 11. 2019 - 14:00

Ďakujem za postup, konečne budem vedieť ako sa robí metrový. ÁnoTlieskamÁno

aramana, Pi, 01. 11. 2019 - 14:54

Aj mne to kedysi prišlo ako niečo nadprirodzené takto poskladať koláč, kým som netušila že to vlastne od krájania záležíChichocem saChichocem saChichocem saPodľa toho ako veľmi šikmo krájaš, máš na reze 3 alebo 4 pásy cestaÁno

alioska, So, 02. 11. 2019 - 12:29

Ja som vedela že my ťa aj piecť naučíme moja krásna!SrdceSrdceSrdceVyplazený jazyk

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama