reklama

Vianocna torta

Pridal/a molina dňa 08. 12. 2018 - 15:16 - Recepty molina
Vianocna torta, Recepty na torty, molina

reklama

Famózna vianočná torta poliata slaným karamel s krémom z mascarpone

Ingrediencie
10 kusy vajce
10 polievkové lyžice múka
10 polievkové lyžice cukor
750 gramov mascarpone
250 gramov smotanový syr
250 millilitrov šľahačka
150 gramov práškový cukor
245 millilitrov šľahačka
220 gramov cukor krupica
6 polievkové lyžice voda
1 čajová lyžička soľ
300 gramov ovocie
Postup

Korpus:

Koľko vajec toľko lyžíc cukru a múky. Vyšľaháme bielky do tuha, postupne pridáme cukor a nakoniec po jednom zašľaháme žĺtka na malých otáčkach. Pečieme na 150 C, cca 50-60 min podľa rúry.

Krém je veľmi jednoduchý: mascarpone, cream cheese (napr. Philadelphia), cukor a šľahačku vymiešame na hladký krém. Odložíme do chladničky.

Slaný karamel:

v malom hrnci zohrejeme smotanu 245 ml, do druhého hrnca dáme cukor 220 g a zalejeme vodou 6 lyžíc, necháme variť na vyššom plameni dokiaľ nedosiahneme požadovanú farbu, jantárovú. Hrncom určite nehýbte!

Ak je karamel požadovanej farby ihneď odstavíme a prilejeme smotanu, miešať je potrebné rýchlo trochu to bude prskať! Cca po 10 min osolíme lyžičkou soli. Prelejeme do nádoby a necháme vychladnúť.

Upečený korpus po vybratí z rúry obrátime hore dnom a necháme vychladnúť.

Tortu plníme až na druhý deň, prekrojíme 2x plníme krémom na ktorý pokladieme ovocie. Zvonku obtrieme krémom, najprv tenkou vrstvou zachladíme a cca po hodinke dáme ďalšiu vrstvu krému zachladíme, zarovnáme a ozdobíme karamelom a koláčikov ktoré sme nachystali na Vianoce.

Doplňujúce poznámky

Možností je veľa poleva môže byť aj čokoládová, časť krému môžeme ochutiť karamelom.

Celkový čas
0 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút
Priemer 3 (2 hlasov)

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama