reklama

Orechové rožky z kvásku

Pridal/a aramana dňa 11. 10. 2018 - 12:26 - Recepty aramana
Orechové rožky z kvásku, Recepty na koláče, aramana

reklama

Keď som začala čítať o kváskovom pečení, prišlo mi to stráášne zložité...ale nie je.Netreba sa striktne držať časov.Treba sa len naučiť sledovať cesto Áno

Ingrediencie
Rozkvas:
150 gramov ražná múka
150 gramov voda
1 polievková lyžica kvások
Cesto:
300 gramov hladká múka
300 gramov polohrubá múka
1 čajová lyžička soľ
1 polievková lyžica kryštálový cukor
2 kusy vajce
250 millilitrov mlieko
150 millilitrov olej
Orechová plnka:
250 gramov mleté orechy
100 gramov práškový cukor
50 millilitrov mlieko
Postup

Rozkvas:

Kvások mám ražný a aj rozkvas robím z ražnej múky pretože je nenáročný a určite vyjde aj začiatočníkovi.Do misky dám 150g ražnej múky, 150g vody a lyžicu kvásku (30-40g), zamiešam aby neboli hrčky a prikryjem.Ja to robím v umelej nádobe od zmrzliny a keď je plná, viem že rozvas je pripravený.Som nepriateľ sledovania času, malo by o trvať 8-12 hodín, ale všetko záleží od toho aký máte silný kvások, v akej teplote držíte rozkvas.Mávam ho hotový aj za 2-5 hodín.Proste musí zdvojnásobiť objem.Starší kvások je silnejší, rozkvas je hotový za krátší čas, mladší kvások je slabší, rozkvas je hotový za dlhší čas.

Ak nechcete sledovať čas, zamiešajte si rozkvas a dajte do chladničky prikrytý.tam môže kvasiť 20 hodín.Chladnička spomalí kvasenie.

Cesto:

Pripravený rozkvas dám do nádoby kde budem miesiť cesto, na to nasypem múku, cukor, soľ (soľ nesypte na rozkvas, neviem prečo ale vraj sa nemajú dotykať, nasypte ju na múku), pridám vajcia a 2/3 mlieka.Dám cesto do robota miesiť, kto nemá robot, miesi rukou.Podľa toho akú máte múku, primiešavate ešte 1/3 mlieko alebo nie.Múka z každého mlynu je iná, preto do seba vpije tekutiny rôzne.Až keď je mlieko zapracované, zamiešam do cesta olej.Tak isto, ak sa bude zdať že cesto už olej neprijme, nesiľme ho, nemusí tam ísť všetok.

Toto cesto miesim v robote 5-7 minút, kým sa nezačne samé oddeľovať od stien nádoby.

Vymiesené cesto prikryjem utierkou a nechám kysnúť 1,5 hodiny.Ale zase - treba sa naň pozrieť a ak už rastie, čas sa kráti, ak nerastie, počkáme ešte kľudne pol hodinu.Keď vidíme že rastie, znova cesto premiesime - v robote miesim 1 minutu.Znova nechám odpočívať 1,5 hodiny.

Ak nie ste doma alebo nemáte čas sa cestou zaoberať, môžete ho prikryť a dať do chladničky, tam vás počká aj 5-7 hodín a keď ho vyberiete, vtedy premiesite.
Chladnička cestu neublíži, len predĺži dobu kysnutia.

Vykysnuté cesto ešte jemne premiesim, pár sekúnd a vyložím na múkou vysypanú dosku. Po kúskoch rozvaľkám na pásy asi 12-15 cm široké a asi 0,5cm hrubé a chvíľu nechám stáť kým si spravím plnku.

Plnka:

Orechy s cukrom zalejem horúcim mliekom a zmiešam. Ak máte radi sladšie, kľudne dajte viac cukru. Plnka by sa mala dať dobre natrieť na cesto ale nie liať.

Plnku dám na trojuholníčky bližšie k hrubšiemu koncu a stáčam od hrubšieho ku špicu.Pečiem na plechu s papierom na pečenie, môžete piecť na olejom vymastenom plechu.Rožky stočíme tak, aby špic bol na spodku, ak nebude, vytočí sa nám pri pečení dohora.

Takto pripravené plechy nechám ešte kysnúť asi 2 hodiny vo vypnutej rúre, pretože kváskové cesto nemá rado vykyvy teplôt a prievan, vo vypnutej zavretej rure krasne podkysnú.

Pred pečením potriem rožky rozpraženým maslom.Nie roztopeným ale rozpraženým - to je vtedy keď začne maslo pekne voniať.

Rúru predohrejem na 220 stupňov.Keď dám rožky do rúry, stiahnem na 200.Pečieme do zlatoružova, keď sú rožky hnedé, už sú vysušené.

Ak ich predsa len vysušíme moc, treba ich prikryť utierkou keď chladnú, oni zmaknú.

Dúfam že sa vám vydaria 



 

Doplňujúce obrázky
Orechové rožky z kvásku, Recepty na koláče, aramana, 1
Celkový čas
0 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút
Priemer 5 (1 hlas)

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama