reklama

Fantastický mandľový zákusok

Pridal/a Kamila dňa 31. 07. 2016 - 18:25 - Recepty Kamila
Fantastický mandľový zákusok, Recepty na zákusky, Kamila

reklama

Recept s fotopostupom na mandľový zákusok inšpirovaný švédskymi tortami z Ikea. Koláčik je bez múky a vyskúšala som úžasný žltkový krém. Prvýkrát sa mi podaril aj mascaropne krém s bielou čokoládou.ÚsmevÚsmevÚsmev

Ingrediencie
Korpus:
6 kusy bielok
6 polievkové lyžice trstinový cukor
200 gramov mleté mandle
Žĺtkový krém:
200 millilitrov šľahačková smotana
6 kusy žĺtok
3 polievkové lyžice kryštálový cukor
1 čajová lyžička vanilkový extrakt
125 gramov maslo
Smotanový krém:
100 millilitrov šľahačková smotana
100 gramov biela čokoláda
500 gramov mascarpone
  čokoládová poleva
150 millilitrov šľahačková smotana
200 gramov horká čokoláda
Postup

Korpus

Z bielok a  cukru vyšľaháme sneh. Zľahka k nemu primiešame mleté mandle. Ak chcete vyšší korpus, môžete pridať 1čl prášku do pečiva, ktorý primiešame k orechom. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote cca 180°C cca 20-25 minút. Po upečení dáme dole papier na pečenie, opatrne, cesto je krehké a necháme vychladnúť.

Žĺtkový krém

Žĺtka, cukor a šľahačku za stáleho dôkladného miešania necháme zovrie, ideálne vo vodnom kúpeli. Dostaneme hustejšiu kašu, (najlepšie je preložiť do inej misky) ktorú za občasného miešania necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny a postupne pridávame žĺtkovo-smotanovú "kašu". Šľahaním dostaneme krásny nadýchaný a božský krém. Ja som odmietla dať viac cukru, môžete dať viac. Úsmev Krém rozotrieme na korpus a dáme schladiť do chladničky.

Krém s mascarpone a bielou čokoládou

Tu si to môžete zjednodušiť a dať len šľahačku z 500 ml smotany, alebo vyšľahať 250 ml smotany spolu s mascarpone  a trochou cukru. Úsmev

Alebo:

Zohrejeme smotanu a roztopíme v nej bielu čokoládu. Primiešame najprv jedno mascarpone. Potom druhé a krátko prešľaháme. Krém rozotrieme na žĺtkový krém. Opäť dáme stuhnúť do chladničky.

Čokoláda

Šľahačkovú smotanu zohrejeme  a v horúcej roztopíme čokoládu. Dôkladne premiešame a rozlejeme na vrch koláča. Môžeme posypať mandľovými lupienkami. Dáme ešte stuhnúť.

 

Doplňujúce poznámky

Zákusok nie je vysoký, však ani tie torty Ikea, ale korpus môžete kľudne prerezať po dĺžke na tri pásy a vrstviť na seba, s tým, že medzi korpusmi bude žĺtkový krém a navrchu aj smotanový krém a čokoláda. Ideálne by bolo upiecť naraz dva menšie okrúhle korpusy. Úsmev

Čo je mascarpone, krém s mascarpone v tortách a zákuskoch

Doplňujúce obrázky
Fantastický mandľový zákusok, Recepty na zákusky, Kamila, 1
Fantastický mandľový zákusok, Recepty na zákusky, Kamila, 2
Fantastický mandľový zákusok, Recepty na zákusky, Kamila, 3
Fantastický mandľový zákusok, Recepty na zákusky, Kamila, 4
Fantastický mandľový zákusok, Recepty na zákusky, Kamila, 5
Fantastický mandľový zákusok, Recepty na zákusky, Kamila, 6
Fantastický mandľový zákusok, Recepty na zákusky, Kamila, 7
Fantastický mandľový zákusok, Recepty na zákusky, Kamila, 8
Fantastický mandľový zákusok, Recepty na zákusky, Kamila, 9
Fantastický mandľový zákusok, Recepty na zákusky, Kamila, 10
Fantastický mandľový zákusok, Recepty na zákusky, Kamila, 11
Fantastický mandľový zákusok, Recepty na zákusky, Kamila, 12
Fantastický mandľový zákusok, Recepty na zákusky, Kamila, 13
Fantastický mandľový zákusok, Recepty na zákusky, Kamila, 14
Fantastický mandľový zákusok, Recepty na zákusky, Kamila, 15
Celkový čas
45 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút
Priemer 4.5 (2 hlasov)

Ďalšie recepty


reklama


reklama

marta02, Ut, 02. 08. 2016 - 10:08

ďakujem za recept aj foto postup, vyzerá úžasne, určite vyskúšamVyplazený jazykVyplazený jazyk

Kamilka, koláčik je úúúúžasne dobrý, vyskúšala som. Ďakujem za recept. KvietokTlieskamKvietokTlieskamKvietokSrdce

Mandle som nahradila vlasskymi orechami a zakudok bol naozaj fantasticky. V pondelok ho budem robit druhykrat a v piatok znovu. Nech ho ochutnaju vsetci blizky a priatelia na moje narodeniny.

Milá Kamilka! Zákusok je u nás najobľúbenejší, lebo... Náhoda chcela, že som ho piekla synovi na narodeniny a na korpus som navrstvila iba žĺtkovú plnku. Vtedy sme zistili, že mraznička doslúžila a museli sme zachraňovať zmrazené potraviny. Mala som tam veľa malín a chcela som z nich urobiť lekvár, ale boli také krásne, že som z nich naukladala aj na zákusok husto vedľa seba. Potom som urobila smotanovú plnku bez bielej čokolády a na vrch som dala iba nastrú-hanú mliečnu čokoládu. Táto kombinácia nemá chybu - je dokonalá. Prosím, vyskúšaj. Znova ďakujem za recept a prajem ešte veľa takýchto receptov. ÁnoÁnoÁnoSrdce

Kamila, Pi, 05. 11. 2021 - 12:33

Som rada, že zákusok chuti a ešte viac, že asi našiel také vylepšenie a nielen ja o dušu experimentujem. TlieskamÁnoTlieskam

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama