Tradičný anglický jablkový koláč

Popis

Staroanglický jablkový koláč. výborný jablkový koláč so slaným cestom.

Tradičný anglický jablkový koláč - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
ZdrojVyskúšané z knihy (Zlatá kniha Mary Berryovej - Dezerty a cukrovinky)
Čas prípravy
2 hod
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
2 hod

Ingrediencie

300gramovhladkej muky special
1čajová lyžičkasoli ((podľa chuti))
175gramovmasla alebo margarínu
3polievkové lyžicestudenej vody
1polievková lyžicapráškového cukru
7plátkytopeného syra ((podľa chuti))
mlieko na potretie

Inštrukcie

P r í p r a v a c e s t a:

V stredne veľkej nádobe zmiešame múku so soľou. Ručným lisom na cesto (vidličkou) alebo prstami spracujeme maslo alebo margarín s múkou, až sa zo zmesi vytvoria hrudky. Lyžicou po kvapkách pridávame vodu. Vidličkou hrudky roztláčame cesto musí rovnomerne navlhnúť a spojiť sa. Takto pripravené cesto v jednej hrudke odložíme do chladničky prikryté mikroténovým sáčkom kým si pripravíme plnku.

P r í p r a v a p l n k y: 8 ks stredne veľkých jabĺk 2 čl citrónovej šťavy 1 pl kukuričnej múky 100g práškového cukru 15g masla Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovník a pokrájame na tenké plátky. Vložíme ich do veľkej misy, pridáme citrónovú šťavu (2 čl), kukuričnú múku a cukor. Opatrne premiešame a odložíme.

Pripravíme si cesto, ktoré rozdelíme na dve nerovnako veľké časti. Na pomúčenej doske pomúčeným váľkom rozvaľkáme cesto tak, aby o 4 cm prečnievalo cez okraj plytkej misy na zapekanie s priemerom 20-23 cm. Cesto rozvinieme a v mise urovnáme. Nožnicami po obvode pristrihneme a 2,5 cm necháme prečnievať cez okraj misy z ohňovzdorného skla. Zvyšky cesta odložíme bokom. Naplníme jablkovou plnkou a navrch uložíme kúsky masla. Rúru vyhrejeme na 220°C.

Rozvaľkáme aj druhé cesto a prikryjeme ním jablčnú plnku. Okraj cesta nožnicami zarovnáme a prevísajúci okraj dospodu prehneme. Ozdobíme ostrým žliabkovaným okrajom VVVVV (použijeme na to formičku v tvare hviezdičky). Zvyšné cesto opäť spojíme, premiesime a rozvaľkáme. Pomúčenou formičkou na vykrajovanie cesta vykrojíme lístočky (ja som tam pridala aj kvietky a použila vlastnú fantáziu). Podľa potreby cesto opäť premiesime a rozvaľkáme. Lístočky a kvietky naaranžujeme na povrch koláča a celý koláč potrieme mliekom. Ostrým nožom urobíme v strede cesta otvor, aby mohla para z jabĺk pri pečení unikať.

Koláč rovnomerne posypeme preosiatym práškovým cukrom. Misu na zapekanie položíme na plech a pečieme 45 minút, kým cesto nie je do zlatista upečené a jablká mäkké. (Ja som slabšie zahla cesto tak mi kus plnky vytieklo na plech.) Koláč dáme na kovovú mriežku a necháme mierne vychladnúť. Z plátkov topeného syra formičkou vykrojíme lístočky a opatrne podložíme pod upečené lístočky cesta, dávame pozor, aby sa cesto neprelomilo.

Poznámky

Kombinácia slaného cesta so sladkou náplňou je veľmi chutné a syr je k tomu zaujímavou príchuťou.

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

0
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Bez hodnotení

Komentáre

Ďakujeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem BozkávamBozkávamBozkávam

Nemáš zač, dúfam že sa páčil a chutil.

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.