Tradičný vianočny,neopakovatelný koláčik
Zdroj: moja mama | |
Čas prípravy: 2 1⁄2 hours |
Cesto | ||
750 | gramov | polohrubej múky |
300 | millilitrov | mlieka |
120 | gramov | masla |
100 | gramov | cukru |
3 | kusy | žltka |
50 | gramov | droždie |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | kus | citrón - kôra |
Ingrediencie:
Cesto: 750 gr pol. muky, 3 dcl mlieka,120 gr. masla, 100 gr cukru, 3 žltky, 5 dkg kvasníc, sol asi 1 káv. lyžička, citronova kora..
Orechova plnka: 200 gr. zomletých orechov, 2 dl. mlieka, 30 gr. strúhanky, 80 gr. práškoveho cukru, vanilka, citronová kora, hrozienka,
Maková plnka: 200 gr. mletého maku, 2 dl.mlieka, 120 gr. praškoveho cukru, 10 gr masla, vanilka, citron.kora, hrozienka.
Tvarohová plnka: 300 gr./ja som dala 500 gr/ tvarohu, 80 gr. pr.cukru, sol, vanilka, 3 žltky a prichutit podla svojej chuti.
Lekvárová plnka: 200 gr. slivkový lekvár, postrúhaná citr.kora
Postup:
Pripravíme si kysnuté cesto.(klasicky podla ingrediencii.)
Orechovú a makovú plnku zalejeme horúcim mliekom a urobíme zo všetkých prísad redšiu hmotu.
Tvarohová plnka by mal byť tiež redšia aby sa dala natierať na cesto.
Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí.(ja si ich presne navážim) Rozvaľkáme na tenko na velkosť plechu,(plech vymastíme a vysypeme múkou) Cesto natrieme lekvárovou plnkou, na lekvár preložíme dalšie tenké cesto, na ktoré rozotrieme orechovú plnku, dalšie cesto, maková plnku, cesto a na koniec natrieme tvarohovú plnku. Na tvaroh nasypeme hrozienka a z posledného cesta urobíme na ozdobu mriežky.
Potrieť vajíčkom a dáme piecť. Pečieme dlho a pri nízkej teplote aby sa prepiekol, asi 140-150 stupňov, 45-50 minút.
Dobrú chuť.
ak niečo nebudete vedieť pýtajte sa .Mnoho elánu vám želá Keli62
Recepty: