Torta "Esterházy" + recept.


Popis

Príjemna chuť pražených lieskových orieškov v ceste sa strieda 6 krát s lahodným krémom

Zdroj: Hilton hotel Wien - z ich cukrárne
Čas prípravy: 3 hod

Ingrediencie

Inštrukcie

Na cesto: - 400g bielka /12-13ks/ z veľkých vajec, - 400g práškový cukor, - 400g lieskové orechy, - 25g hladka múka, - 2 ks vanilkový cukor, - 1 Čl kakao, - 1 Čl škorice, - 1PL citronovej šťavy, - štipka soli. Na krém: - 6 dl mlieko, - 250 g kryštalový cukor, - 5 ks žĺtka, - 65 g vanilkový puding v prášku, - 3 ks vanilkový cukor, - 600 g maslo, - 4 PL mandľový likér. Ostatné: - 120 g marhuľový lekvár, - 1 1/2 bielka, - 120g práškový cukor, - 1 Čl olej, - 1 Čl kakao, mandľové lupienky. Príprava cesta:: Lieskove orechy zomelieme na hrubo, preosejeme /aby sme sa zbavili jemných častíc/. Upražíme na miernučkom ohni na sucho a dáme vychladiť. Do vyšľahaných bielkov postupne pridávame práškovy cukor, vanilkový cukor a vyšľaháme na pevnu penu. Postupne pridávame upražené lieskovce,citronovú šťavu, preosiatu múku, kakao, škoricu a soľ. Plech vyložíme papierom na pečenie, nakreslíme kruh priemer cca 26cm a nanesieme 1/6 cesta na papier. /Ja pečiem 2 plechy naraz v horkovzdušnej rúre/ pri teplote 160°C 5min. potom stíšim na 145°C a pečiem ešte cca 20 minút. Po upečení prekryjem tanierom upečený plát, obrežem okolo prebytočné cesto a stiahnem papier z korkusu dole. Postupne upečeme ostatné pláty. Uvaríme si krém: do 3 dl mlieka dáme kryštálový cukor, vanilkový cukor, postavíme v kastróliku na oheň a privedieme do varu. Vo zvyšnom mlieku rozpustíme pudigový prášok, rozšľahané žľtka a prilejeme do kastróla. Uvaríme puding, odstavíme, primiešame mandľový likér a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme a potom pomaly pridávame do pudingu. Vychladeným krémom natrieme korpus a položíme naň ďalší. Takto natrieme všetky /odložíme trochu krému aj na boky/ až na ten najrovnejší, ktorý dáme na vrch. Marhuľový lekvár zohrejeme a vlažným natrieme vrchný plát. Bielok zmiešame s práškovým cukrom, dáme do šlahača a metličkou na cesto na slabých otáčkach šľaháme do hustej peny. Počas šľahania pridávame po kvapkách olej. Asi za 3 PL odoberieme, ktoré zmešame s kakaom /to bude na kruhy/. Ostatnú polevu natrieme na marmeládový vrch torty. Kakaovú polevu dáme do papierového kornútka a od stredu krúživým pohybom kreslíme kruhy cca 2cm od seba. Špajdlou potom ťaháme čiaru po povrchu torty raz zo stredu von a potom opačne /vypadá to ako pavučina/. Zvyšným krémom okolo potrieme tortu a na sucho opraženými mandľovými lupienkami boky "obsypeme". Dáme do chladničky do druhého dňa stuhnúť.[img_assist|nid=45539|title=|desc=|link=node|align=left|width=100|height=75]

Recepty: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)