Oškvarkové pagáčiky


Vynikajúce pagáče ako od babičky

Zdroj: Inšpirácia z netu
Čas prípravy: 1 1⁄2 hoursČas varenia / pečenia: 15 minútCelkový čas: 1 3⁄4 hours

Ingrediencie

600gramovpolohrubá múka
350millilitrovmlieko
1kusvajce
42gramovdroždie
50millilitrovolej
1polievková lyžicacukor
1polievková lyžicasoľ
1čajová lyžičkarasca
1⁄2čajová lyžičkamleté čierne korenie
350gramovoškvarky
1kusvajce

Inštrukcie

Urobíme kvások z mlieka a trošky cukru. Ostatné suroviny okrem oškvarkov dáme do väčšej misky.

Pridáme kvások a vypracujeme hladké, nie príliš tuhé cesto. Asi po desiatich minútach ešte raz premiesime a vyklopíme ho na dosku.

Oškvarky na jemno pomelieme alebo použijeme už pomleté kúpené. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi pol centimetra.

Potrieme ho pomletými vlažnými oškvarkami a podľa potreby osolíme. Cesto preložíme na trikrát a rozvaľkáme.

Necháme odpočívať asi desať minút. Potom cesto zasa preložíme na trikrát a necháme opäť odpočívať desať minút.

Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi jeden a pol centimetra.

Veľkým nožom z opačnej strany (nie ostrým) cesto pobúchame šikmo z jednej a druhej strany, čím vytvoríme mriežku.

Povykrajujeme kolieska. Poukladáme ich na suchý čistý plech a necháme ich poriadne vykysnúť aspoň pol hodiny.

Keď nám poriadne nakysli, tesne pred pečením ich potrieme rozšľahaným a osoleným vajcom. Ihneď ich vložíme do vopred vyhriatej rúry na 190 stupňov piecť.

Pagáče upečieme doružova, asi 15 minút.

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)