Vynikajúci zákusok s ľahkým kakaovým korpusom, šťavnatými jablkami, pudingovo - tvarohovou náplňou, BB keksami a čokoládou. Cukru som použila relatívne málo, výsledok stal ozaj za hriech.
Bez čokolády mala svoju verziu aj dcéra s histaminovou intoleranciou, namiesto kakaa dávam karob.
Čas prípravy: 35 minút | Čas varenia / pečenia: 20 minút | Celkový čas: 55 minút |
Korpus | ||
6 | kusy | vajec |
6 | polievkové lyžice | cukru |
4 | polievkové lyžice | múky (bezlepkovej, celozrnej špaldovaj, obyč. polohr) |
2 | polievkové lyžice | kakao (karob) |
1⁄2 | balík | prášok do pečiva |
jablková náplň | ||
1 | kilogram | strúhaných jabĺk |
1 | balík | zlatý klas |
200 | millilitrov | vody |
Pudingovo - tvarohová náplň | ||
1 | liter | mlieka |
2 | balíky | zlatý klas |
2 | polievkové lyžice | múky |
50 | gramov | maslo |
500 | gramov | jemny tvaroh |
1 | balík | vanilkový cukor |
2 | polievkové lyžice | trstinový (obyč. kryšt.) cukor |
Dokončenie | ||
300 | gramov | sušienok, moje boli špaldové |
100 | millilitrov | smotany na šľahanie |
100 | gramov | horkej čokolády. |
Korpus:
Bielka s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, krátko zašľaháme žltka a už len ručne zľahka primiešame preosiatu múku zmiešanú s kakaom (karobom) a práškom do pečiva. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote cca 180°C cca 20 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.
Jablková hmota
Jablká očistíme, nastrúhame nahrubo a krátko podusíme, stačí kým začnú vrieť. Vo vode rozmiešame zlatý klas, podľa potreby môžete pridať vanilkový cukor, a vmiešame k jablkám, kým hmota nezačne vrieť.
Na vychladený korpus rozotrieme ešte teplú jablkovú hmotu a necháme vychladnúť.
Pudingovo - tvarohová náplň:
Dáme zohrievať mlieko. Časť odoberieme a v ňom rozmiešame zlatý klas, múku a cukor. Primiešame k mlieku a uvaríme puding. Pridáme maslo, miešame kým sa roztopí, potom pridáme tvaroh a dôkladne premiešame.
Pudingovú náplň rozotrieme na vychladenú jablkovú vrstvu.
Na vrch rozložíme keksy a necháme vychladnúť.
Ganache:
Na vrch dáme čokoládovú polevu. Smotanu zahrejeme a horúcou zalejeme horkú čokoládu. Necháme chvíľu postáť, potom dôkladne rozmiešame a opatrne nalejeme na hornú vrstvu sušienok. Ak je ganache riedka necháme ju chvíľu stuhnúť pri izbovej teplote.
Koláčik dáme schladiť do chladničky
Recepty:
Základné ingrediencie: