Mäkkučké domáce rožky.
Čas prípravy: 2 hod | Čas varenia / pečenia: 20 minút | Celkový čas: 2 1⁄3 hours |
520 | gramov | hladka muka |
10 | gramov | soľ |
30 | gramov | rozpustena mast |
265 | gramov | vlažná voda |
5 | gramov | cukor/med |
21 | gramov | droždie čerstvé |
Postup: drozdie, cukor/med, dame vykvasit z malou mnozstvou vody. Zamiesame a nechame nabublat 15minut.
Do misy preosejeme muku, pridame sol, rozpustenu mast ale nie horucu, nabublany kvasok a zvysok vody. Vymiesime nelepive cesto, prikryjeme ho a nechame 1hodinu kysnut.
Vykysnute cesto rozdelime na 14 rovnakych guliciek, ktore este nechame chvilu odpocinut. Nasledne vyvalkame trojuholnik a vytvarujeme rozok. Mozeme vytvarovat akekolvek tvary peciva nie len rozky.
Pofrkame ich vodou a nechame este 35-40minut narast.
Ruru si vyhrejeme na 250st. aj s plechom a nadobou na zaparenie, ktoru polozime na dno rury. Do takto vyhriatej rury prelozime rozky na plech a do nadoby na zaparenie dame pol pohada vody. Ruru zatvorime a prvym 5-7minut pecieme s parou, nasledne vyberieme plech s vodou, ruru vyvetrame a pecieme do sfarbenia.
Upecene rozky/ pecivo nechame vychladnut na mriezke.
Recepty:
Základné ingrediencie: