Vianočné keksíky.
Čas prípravy: 15 minút | Čas varenia / pečenia: 10 minút | Celkový čas: 25 minút |
4 | šálky | hladkej múky |
1 1⁄2 | šálka | trstinového cukru |
200 | gramov | masla alebo margarínu |
3 | kusy | vajcia |
1 | čajová lyžička | kypriaceho prášku |
1 | čajová lyžička | mletej škorice |
1⁄2 | čajová lyžička | mletého zázvoru |
1⁄2 | čajová lyžička | mletého muškátového orieška |
1⁄2 | čajová lyžička | mletých klinčekov |
1⁄4 | čajová lyžička | kardamónu |
1⁄4 | čajová lyžička | anízu |
1⁄4 | čajová lyžička | mletého bieleho korenia |
1⁄4 | čajová lyžička | soli |
Vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom, soľou a korením do peny. Do múky zamiešame kypriaci prášok a pridáme ju k maslu. Vypracujeme cesto, ktoré je pomerne riedke a veľmi lepivé. Prikryjeme ho a dáme na 12 hodín do chladničky. Potom kúsky cesta vtláčame do jemne pomúčenej formy na spekulky alebo ho na jemne pomúčenej doske po častiach vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujeme keksíky. Pečieme na papieri na pečenie na 190°C, 10 minút. Po vychladnutí skladujeme v uzavretej dóze.
Sú chrumkavé na povrchu a mäkké vo vnútri.
Recepty:
Základné ingrediencie: