Recept s fotopostupom na luxusnú maxi čokoládovú penovú tortu pre výnimočné chvíle
Čas prípravy: 2 hod |
200 | gramov | horkej čokolády (cesto) |
125 | gramov | masla (cesto) |
5 | kusy | vajec (cesto) |
1⁄3 | šálka | trstinového cukru (cesto) |
štipka | soli (cesto) | |
150 | gramov | horkej čokolády (tmavý krém) |
2 | polievkové lyžice | kakaa (tmavý krém) |
5 | polievkové lyžice | horúcej vody (tmavý krém) |
375 | millilitrov | šľahačkovej smotany (tmavý krém) |
1 | polievková lyžica | cukru (tmavý krém) |
2 | kusy | čokolády kaštany alebo 100g bielej čokolády (svetlý krém) |
2 | plátky | želatíny (svetlý krém) |
375 | millilitrov | šľahačkovej smotany (svetlý krém) |
1 | polievková lyžica | cukru (svetlý krém) |
Korpus:
Čokoládu s maslom rozpustíme nad parou a necháme chvíľu vychladnúť. Z bielok, cukru a soli vyšľaháme tuhý sneh. Žltka vmiešame k čokoláde, prešľahala som ich chvíľu. Do čokoládovej hmoty vmiešame najprv trochu snehu a potom túto hmotu zľahka spojíme so snehom. Pečieme v okrúhlej vymastenej forme pri teplote cca 180°C cca 18 minút. Korpus krásne vyrastie, ale po chvíli rýchle spadne, je to v poriadku. Oddelíme bočnú časť formy. Korpus položíme na mriežku a necháme vychladnúť. S dcérou sme sa bili na "kôrke", ktorú sme z vrchu pozbierali.
Tmavý krém:
Nad parou rozpustíme čokoládu. V malej miske zmiešame kakao s horúcou vodou, ak je veľmi hustá, môžeme ešte pridať trošku vody. Obe čoko hmoty spolu spojíme a necháme chvíľu vychladnúť. Šľahačku s cukrom vyšľaháme do hustej konzistencie. Malú časť z nej vmiešame do čokoládovej hmoty a potom spolu zľahka spojíme šľahačku s čokoládou. Rozotrieme na vychladnutý korpus, ktorý sme preložili na tácku a na bohy dali späť očistený rám tortovej formy. Vložíme od chladničky kým pripravíme vrchný krém.
Svetlý krém:
Ľadové kaštany, alebo bielu čokládu rozpustíme nad parou s cca 50ml šľah. smotany. Plátky želatíny necháme nabotnať v troche vody. Po cca 10 minútach z nich zľahka vyžmýkame vodu a dôkladne primiešame k ešte horúcej čokoláde so smotanou. Zvyšnú šľahačkovú smotanu vyšľaháme do tuha. Cca štvrtinu vmiešame do trochu vychladenej čokoládovej hmoty a na záver spojíme čokoládovú hmotu so zvyšným snehom. Krém rovnomerne rozotrieme na tortu, na čiastočne stuhnutý tmavý krém. Dáme do chladničky na minimálne dve hodiny. Ozdobíme čokoládovými hoblinami, alebo kakaom ak vám dôjde čokoláda ako mne. ;)
Torta je fakt božšská aj keď jej veľa naraz nezjete.
Recepty:
Základné ingrediencie: