Čučoriedkova drip torta

Popis

Recept na môj váhavý pokus o prvú Drip tortičku v čučoriedkovo - mandľovej vezii s tvarohovým krémom s mascarpone. Prispôsobené histaminovej intolerancii dcér. Úsmev

Čučoriedkova drip torta - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
Čas prípravy
40 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod
Celkový čas
1 hod, 40 minút

Ingrediencie

Korpus priemer 28cm
10kusyvajec
10polievkové lyžicetrstinový (klasický) cukor
7polievkové lyžicepolohrubej múky (moja bola bezlepková)
7polievkové lyžicemleté mandle (orechy)
Tvarohovo smotanová náplň
500gramovmascarpone
500gramovjemny tvaroh
350millilitrovsmotany na šľahanie
1kusvanilkový cukor
3kusyžltka
2polievkové lyžicemed alebo práškový cukor
POLEVA
80millilitrovsmotany na šľahanie (prípadne menej)
100hlávkybielej čokolády
50gramovčučoriedky
Dokončenie
1kusčučoriedkový džém
450gramovčučoriedky
Pusinky
3kusybielka (vajička M-L)
210gramovkrupicového cukru

Inštrukcie

Korpus:

Bielka a vyšľaháme s cukrom do hustého snehu, krátko primiešame žltka a už len zľahka na striedačku preosiatu múku a mleté mandle. Pečieme v okrúhlej forme (moja mala 28 cm ) vystalenej papierom na pečenie cca 60 minút pri teplote cca 170°C, alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou, otestujeme špáradlom. Ja som piekla pri nižšej teplote a musela som ešte dopekať, čas a teplotu si treba otestovať pri svojej rúre, aj keď občas pomôže len pokus a omyl)Po upečení necháme, vychladnúť, po cca 20 minútach dáme dole, formu.

Pri korpuse 24 cm skúste dávkovanie: 8 vajec, 8 PL cukru, 6 PL múky a 5 PL  mletých orechov

Náplň:

Vo vodnom kúpeli vymiešame (nie šľahacími metličkami, ale vareškou ...) na redšiu kašu 3 žltka, 100 ml šľahačkovej smotany a vanilkový cukor, za občasného miešania necháme vychladnúť. Túto časť náplne môžete úplne vynechať, krém bude skvelý aj bez nej. Robila som pusinky, tak som bielka využila pri nich.Úsmev

Smotanu s medom (cukrom) a mascarpone vyšľaháme do tuha, pozor na prešľahanie a už len ručne primiešame tvaroh. Na záver už len ručne a veľmi zľahka primiešame vychladenú žltkovú hmotu.

Dokončenie

Vychladený korpus prerežeme dvakrát. Spodný plát natrieme džemom, na to tenkou vrstvou náplne, rozložíme naň, umyté, vysušené čučoriedky a tie potrieme druhou vrstvou krému, tak aby sme ich prekryli. Prekryjeme ďalším plátom a postup zopakujeme, ešte raz. Vrch torty a boky potrieme krémom a dáme stuhnúť do chladničky.

Poleva:

V celom recepte som použila smotanu na šľahanie 250 ml a 180 ml (z toho cca 270 ml šlo rovno do krému, 100 ml k žltkam a zvyšných 50 ml, ideálne menej ku kvalitnej bielej čokoláde, ja som to robila od oka) Vraj pri ganache by mal byť pomer bielej čokolády ku smotane 3:1. Mala som málo čokolády, takže tej smotany bolo viac, aj trochu ovocnej drene ....

cca 60 g čučoriedok, popučíme vidličkou, nechcelo sa mi mixovať, pridáme 1Pl vody a krátko povaríme, aby sme mali peknú tmavú farbu, aj voda sa trochu vyparila. Hmotu prepasirujeme cez sitko. Smotanu zohrejeme do varu, pridáme k nej prepasírované ovocie, prelejeme ňou nalámanú čokoládu, necháme krátko postáť a dôkladne premiešame. 

Dobre schladenú tortu polejeme polevou, aby sme prekryli celý vrch a vytvorili pekné "stekance" Moja poleva nebola úplne tuhá, ale aspoň sa dobre krájala. Myslím, že ganache z bielej čokolády sa dá pripraviť len s horúcim ovocným pyré bez smotany. Hambím sa

Kým stuhne poleva ozdobíme tortičku podľa fantázie, alebo dostupných zásob ... Makronky som kúpila, s pusinkami experimentovala. Hambím sa

Pusinky:

ak nemáte problém experimentovať. Vo vodnom kúpeli vymiešame bielka s cukrom, do roztopenia cukru, kým bude hmota teplá. Ja som miešala ručne a celkom som neustriehla to rozpustenie. Hambím sa Dáme dole z tepla a pokračujeme šľahaním buď v robote, alebo .... ešte cca 10 minút. Pomocou zdobiaceho vrecka  a primeraného nadstavca robíme pusinky, srdiečka, kolieska na plech vystlaný papierom na pečenie (ja si už musím kúpiť zdobiace nadstavce, bo tie moje plastové sú o ničom) Sušíme v rúre o teplote cca 100°C 60 - 80 minút, ak sa dá necháme v pootvorenej rúre vychladnúť. Druhú várku som robila po cca hodine, sneh to prežil. Mám sa ešte čo zdokonaľovať, ale pusinky boli skvelé, sladké až za ušami.

Čučoriedkova drip torta - recept postup 1
Čučoriedkova drip torta - recept postup 2

Recepty: 

0
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Bez hodnotení
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.