Vianočná hviezda

Popis

Tradičný koláč z kysnutého cesta na Vianoce nesmie chýbať. Tento má mnoho názvov, niekto ho volá vianočná hviezda, niekto vianočná ruža alebo jednoducho len vianočný kysnutý koláč. Hlavné však je, že pripomína atmosféru Vianoc a pochutia si na ňom všetci maškrníci, ktorí obľubujú sladké koláče.

Vianočná hviezda - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
Čas prípravy
50 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút
Celkový čas
1 hod, 10 minút

Ingrediencie

450gramovmúka pšeničná hladká na kysnuté cesto
 štipkasoľ
25gramovdroždie čerstvé
30gramovcukor trstinový
200millilitrovmlieko vlažné
2kusyvajce
3polievkové lyžicemaslo zmäknuté
200gramovlieskovo-čokoládový krém
1⁄2čajová lyžičkacukor trstinový do kvásku
50gramovmúka na posypanie dosky

Inštrukcie

Z vlažného mlieka, cukru (1/2 ČL) a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste vykysnúť. Múku preosejeme a pridáme do nej štipku soli a cukor. Z vajíčok oddelíme žĺtky a bielky odložíme na potretie hotového koláča. Maslo necháme zmäknúť na izbovú teplotu.
 
Do pripravenej múky s cukrom a soľou pridáme žĺtky, kvások, maslo a všetko premiešame vareškou. Potom vymiesime cesto, bochník zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 40 minút.
 
Vykysnuté cesto ručne krátko premiesime a vyformujeme valec, ktorý rozdelíme na 4 bochníčky. Každý rozvaľkáme na okrúhly plát hrubý cca 2-3 mm o priemere 28 cm, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a natrieme lieskovo-čokoládovým krémom trochu zohriatým vo varnom kúpeli. Postupne vyvaľkáme ďalšie pláty, ktoré potreté krémom kladieme na seba. Posledný plát už nepotrieme.
 
Na takto pripravený koláč položíme do stredu malý pohárik o priemere cca 3 - 4 cm a smerom od pohárika k vonkajšiemu obvodu koláč rozkrojíme na 16 dielov. Postupne každé dva susedné diely opatrne od stredu vytáčame v smere od seba do vonkajšej strany. Každú dvojicu vytočíme 2 krát a na koncoch navzájom spojíme. Postup opakujeme so všetkými dvojicami dielov.
 
Hotovú hviezdu potrieme bielkom a pečieme cca 20 minút v rúre rozohriatej na 180 °C. Dobrú chuť!

Recepty: 

0
Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (2 hlasy)

Komentáre

Je krásna!SrdceSrdceSrdceSrdceSrdce

Ďakujem pekne za pochvalu.

 

tak tá sa namôjvera vydarilaTlieskamTlieskamTlieskamTlieskam

Váš komentár ma potešil, ďakujem pekne.

 

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.