Solčanský skladaník

Popis

Tento skladaník sa nikde na Slovensku nepečie v tejto podobe, iba v Solčanoch.Nesmie chýbať na žiadnej svadbe, krstinách a hodoch.

Solčanský skladaník - recept

Zhrnutie

Výnos
plech
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

Cesto
800gramovpolohruba muka
1kusdroždie
3polievkové lyžicekryštálový cukor
3kusyžltka
 štipkasoľ
3decilitreolej
6decilitremlieko
Plnka 1
500gramovmleté orechy
400gramovpraskový cukor
2balíkyvanilkový cukor
1decilitermlieko
  hrsť hrozienok
Plnka 2
500gramovmletý mak
400gramovpraskový cukor
2balíkyvanilkový cukor
1decilitermlieko
  hrsť hrozienok
Plnka 3
3kusytvaroh (kto chce, aj 4)
  práškový cukor podľa chuti
2kusyzltky
Plnka 4
  slivkový lekvár

Inštrukcie

1. Cesto:

V troške mlieka urobíme kvások, ktorý potom vlejeme do múky s cukrom, žĺtkami, soľou a olejom.Počas miesenia pridávame mlieko podľa potreby.Vymiesime vláčne cesto, necháme vykysnúť.Rozdelíme ho na tri bochníky a necháme ešte podkysnúť.

2. Orechovú aj makovú plnku vytvoríme zmiešaním uvedených surovín.

3. Plytký plech vymastíme olejom.Jeden bochník cesta vyvaľkáme a prenesieme na plech tak, aby cesto cez neho neprečnievalo.Posypeme makovou plnkou, popolievame asi 1 dcl mlieka, v ktorom sme rozpustili vanilkový cukor.

4. Vyvaľkáme druhé cesto a prenesieme ho na makovú plnku.Posypeme orechovou plnkou a polejeme mliekom s vanilkovým cukrom.

5. Nakoniec vyvaľkáme posledné, tretie cesto, uložíme orechovú plnku.

6. Obrežeme prečnievajúce cesto a dáme piecť na 20 minút a 170 stupňov.

7. Upečený skladník potrieme mliekom a necháme vychladnúť.Zdobíme tvarohovou plnkou a slivkovým lekvárom.

8. Tvarohová plnka: tvaroh pomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme práškový cukor podľa chuti, žĺtky a dobre vymiešame.Plnkou naplníme vrecko na zdobenie a zdobíme podľa fantázie.Kombinujeme so slivkovým lekvárom, ktorý si dáme do druhého vrecka.

Dobrú chuť!

Solčanský skladaník - recept postup 1

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

0
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Bez hodnotení

Komentáre

ingredienciami mi pripomína štedrák, len tá "výzdoba" na vrchu ho robí zaujímavým a zvláštnymTlieskamTlieskamTlieskam

Vyplazený jazykVyplazený jazykVyplazený jazykVyplazený jazykVyplazený jazykVyplazený jazykVyplazený jazykVyplazený jazykÁnoÁnoÁnoÁnoÁno

Vierka máš pravdu, niekedy som chodila do Solčan na návštevu a tento koláčik tam nikdy nechýbal je famozny, žiaľ už som ho nejedla stráááááááááášne dlho až teraz som si ho pripomenula. Chodila som zhodou okolností ku tvojej menovkyni po priezvisku.TlieskamTlieskamTlieskamÁnoÁno

Výborný skladanik,inaksi už nerobíme len tento..
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.