Jablkový koláč zo zemiakového cesta

Popis

Názov receptu hovorí za všetko. Koláč piekla kedysi naša babička. O zemiaky a jablká núdzu nemali. Ja som sa ho naučila od nej a pečiem ho dodnes. Pripraví sa rýchlo, je chutný, šťavnatý a je len na Vás, akú podobu mu vykúzlite.

Jablkový koláč zo zemiakového cesta - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút
Celkový čas
45 minút

Ingrediencie

200gramovmuka polohruba
100gramovuvarené roztlačené zemiaky
100gramovcukor práškový
1kusvajce
100gramovmaslo
6kusyjablka
1balíkškoricový cukor
1⁄2čajová lyžičkakypriaci prášok do pečiva
1kusrozšľahané vajce na potretie povrchu
1polievková lyžicamlieko na potretie povrchu

Inštrukcie

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Popučíme vidličkou a necháme vychladnúť.
 

Z múky, masla, práškového cukru, uvarených zemiakov, celého vajíčka a kypriaceho prášku vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 2 nerovnaké bochníky, každý zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky.

Jablká umyjeme, ošúpeme, nahrubšie nastrúhame a zľahka premiešame so škoricovým cukrom.

Väčší bochník cesta rozvaľkáme na kruh o priemere cca 30 cm na hrúbku 5 mm, prenesieme na maslom vymastený a múkou posypaný okrúhly plech s vlnitým okrajom o priemere 28 cm. Presahujúce okraje odrežeme, boky zľahka popritláčame a dno popicháme vidličkou. Na cesto navrstvíme jablkovú plnku. Ak treba, šťavu z nej zlejeme.

Menší bochník cesta rozvaľkáme na hrúbku 3-4 mm a vykrajujeme pásiky široké asi 1 cm, ktoré poukladáme na jablkovú náplň. Pomocou formičiek povykrajujeme rôzne drobné útvary, rozložíme ich po obvode koláča a vyplníme nimi medzery medzi pásmi. Koláč potrieme vajcom rozšľahaným s trochou mlieka.

Pečieme v predhriatej rúre na cca 170 °C približne 25 minút do zlatista. Dobrú chuť!

Recepty: 

0
Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (2 hlasy)

Komentáre

Krásne koláčiky pridávaš a super receptyTlieskamTlieskamTlieskamTlieskam

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.