reklama

prosim o radu


reklama

prosim o radu skusenejsie ktory je dobry recept na dobosovu tortu pretoze ich mam viac a neviem si vybrat mam aj valkane cesto ale aj piskotove atiez aj plnku vopred dakujem


reklama


reklama

Spagi, Ne, 03. 05. 2009 - 20:18

Janka predbehla si ma Úsmev . Nedavno som skusala prvy krat dobosku - spravila som valkane cesto. Vsetko bolo fajn, chutovo aj konzistencne, az na to, ze korpus za mi zdal velmi suchy. Tak som vcera spravila piskotovy korpus, ale to zas nie je ONO... Tak neviem.. Ja dobosku nejako extra neoblubujem, neviem to tak posudit. Tajne dufam, ze sa zienky zhodnu v tom, ze doboska ma byt taka sucha. Chichocem saMrkám

sona7, Ne, 03. 05. 2009 - 21:03

... ja som skorej za kremovu ,nie suchu , oni tie platy vyzaduju viac kremu,lebo potom su suche...Úsmev

Spagi, Ne, 03. 05. 2009 - 21:18

A kolko kremu davas? Ja som dala, tolko kremu kolko cesta.. myslim na vysku. Tak to ma byt v doboske, ci nie?

ved prave to Spagi ja som tiez robila tu valkanu chutove je dobra len trochu sucha potierala som ju aj karamelovym sirupom mne chuti len aby chutila aj zakaznikom mozno ju potriem viac

veva, Ne, 03. 05. 2009 - 21:41

ja robím pláty na dobošku takto: 4 vajcia,2 1/2 PL kr.cukru a 4PL hl.múky
To sú suroviny na 1 piškotový korpus

sona7, Ne, 03. 05. 2009 - 21:51

...ja robim ako medove rezy ,dam malo medu a dam viac palmarinu..

Alena_K, Po, 04. 05. 2009 - 08:57

ja robím dobošky piskotové platy,ale pri plnení ešte každý plát pokropím rumom.Na plnku davam klasický krém varený do neho si potom dám pol. lyž.ricorée kávy,trochu rumu, aby sa káva rozpustila a nalejem čokoládu.Ak chcem mať krém tmavší pridám trocha kakaa.Neviem či ti to pomože,ale zákaznikom asi chutia,lebo si ich veľmi často objednávaju

Spagi, Po, 04. 05. 2009 - 10:13

Ja som robila toto cesto
1000g hladkej múky, 300 g práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 3vajíčka, 120 g hery,
150 až 200 ml mlieka

akinom, Po, 04. 05. 2009 - 11:45

CESTO na valkanie: 750 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 2 vajíčka, 120 g hery,
150 ml mlieka

KRÉM: 3 čokoládové pudingy dr. Otkera, 1L mlieka, 350g pr. cukru, 80 g tmavého kakaa, rumová esencia
750g hery alebo masla.

POSTUP PRÍPRAVY

CESTO: z uvedených surovín vypracujeme cesto a rozdelíme na 5 rovnakých častí ( ak robíme guľatú tortu tak na viac) Upečieme na väčšom nizkom plechu... cesto má byť pekné biele, nie ružové... ja pečiem na 175°C cca 5-10 minút( akonáhle to chytá farbu vyberám z rúry)

KRÉM: z mlieka, a pudingu uvarím hustý puding, po jeho vychladnutí vymiešam maslo s cukrom pridám ten puding, kakao a rumovú arómu a ihneď plním pláty.
Platy plníme krémom 4krát, vrchný nenatierame. Zaťažíme na 12 až 24 hodín a potom zalejeme čokoládou alebo karamelom a krájame na rezy.

dobošovú tortu pripravujem aj 2 dni dopredu aby cesto krásne zmäklo. Ak sa pláty upečú do ružova cesto zväčša zostáva tvrdé, na to treba dať pozor...

Spagi, Po, 04. 05. 2009 - 11:47

No aj som robila tento Tvoj recept a este jeden podobny, oba boli rovnake nakoniec.. Aj korpus niecim navlhcis kym ho natries kremom?

akinom, Po, 04. 05. 2009 - 12:01

nenavlhčím ničím, ale nesmie byť upečený do ružova... ja to ale nechávam odstáť skoro vždy 24 hodím až potom zdobím...zatial som to mala vždy mäkké

Spagi, Po, 04. 05. 2009 - 12:04

Dala som si pozor, nemala som to ruzove. Aj dlho odstala. Cesto pekne zmakklo, len bolo suche, inak velmi dobre. Asi vyskusam este raz. Úsmev

Ahoj Jani, ja robievam väčšinou dobošové torty, v obmenách biele alebo čokládové. Keď robím knihu tak je to jednoduchšie, nedelím cesto na plechu, keď robím okrúhlu, vyjde mi z jednej dávky aj dva korpusy. Suroviny na jednu dávku: 4 vajíčka, 80 g práš.cukru, 80 g hladkej múky, lyžica vody, štipka prášku do peč. Bielky ušlahám s 2/3 cukru, žltky vyšlahám so zvyšnou 1/3 cukru a lyžicou vody. Do snehu zamiešam žltkovú penu, pridám múku s prdopeč., ak dávam kakao tak odoberiem tolko múky kolko kakaa dám. Natriem na papier, okrúhlu formu si obkreslujem na papier. Pečiem pri 200C len 5-6 min. Aby boli bielučké pláty. Plnku dávam klasiku, alebo podla želania. Stačí deň dopredu, cez noc pekne zmäkne, pláty sú ľahučké. Na tortu ich však dávam aj šesť plátov, aby nebola torta nízka. Papa.

sona7, Po, 04. 05. 2009 - 19:20

skuste tento:15 dkg cukor krystal
1PL medu
2 vajcia
10dkg palmarin
nad parou rozpustit, ked je rozpusteny cukor pridat malu lyzicku soda bikarbony,odstavit a este do horuceho pridat 0.50 dkg muky hladkej,vypracovat cesto a rozdelit na styri kusy,upiect platy,ked robim dobosku tak spravim 1 aj pol davky.Platy zmaknu ked natrete kremom najlepsie vecer,do rana krasne zmeknu a doboska je super.
mozte dat aj kakao ale potom opatrne s mukou lebo je cesto tuhe, trosku menej muky...

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama