reklama

Želatínová poťahovka

Pridal/a Veronika13 dňa 11. 09. 2010 - 21:26 - Recepty Veronika13
obrázok k receptu

reklama

Biela domáca poťahovacia a modelovacia hmota. Čas prípravy asi 20 minút, je toho vyše 1 kg.

Ingrediencie
15 gramov číra želatína
1 čajová lyžička aróma
60 millilitrov voda
  trocha tuk
160 gramov med
900 gramov práškový cukor
Postup

Do vody nasypete želatínu, zamiešate a necháte 2 minúty stáť.

Potom nahrejete asi na 20-30 sekúnd v mikrovlnke a miešate až sa želatina rozpustí.

Pridáte med, arómu a miešate, aby sa to spojilo. Mne ten med nešlo dobre rozpustiť, tak som to dala ešte na pár sekúnd do mikrovlky. Potom sa to spojilo krásne.

Túto zmes vylejte do pripraveného cukru, najskôr si môžete pomôcť vareškou, zmes bude najskôr veľmi lepkavá, ale treba miešať, aby sa to spojilo, potom si namastite ruky 100% tukom a mieste a mieste.

Ak aj po zamiesení všetkého cukru hmota ešte lepí, pridajte cukor, ale len po malých množstvách, prípadne si ešte namastite ruky tukom. Pred domiesením pridajte trochu solamylu. Držte zabalené v sáčku.

Keď trochu stuhne, pred použitím na poťahovanie si ju trochu nahrejte v mikrovlnke, potom sa s ňou lepšie pracuje. Pri práci treba podsypávať solamylom. Dúfam, že sa vám vydarí :-)

Hmota je krásne biela (čím svetlejší med použijete tým lepšie), farbí sa bez problémov, najlepšie sú gélove farby, nakoľko práškové radi nechávajú také kryštáliky a na poťahu to potom zle ukáže.

Všetky moje torty poťahujem z tejto hmoty a som maximálne spokojná, tiež ju používam na výrobu ozdôb ,-)

Celkový čas
20 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút
Zatiaľ nehodnotené

reklama


reklama

Emily76, Ne, 12. 09. 2010 - 08:08

ja by som sa chcela opýtať či stuhne. Dajú sa z nej vypracovať kvietky? Neláme sa po stuhnutí? Rada by som ju vyskúšala, ale len na kvietkyChichocem sa. Ja totiž na poťahovanie používam K2 ale na kvietky hľadám vždy niečo nové.Tlieskam Ďakujem.

jaja19, Ne, 12. 09. 2010 - 08:47

dajú sa z toho spraviť aj kvietky, aj iné zdobenia, ale chce to všetko tréning. ja používam želatínovku na poťahovanie a na zdobenie PDT a WI. na poťahovanie je fantastická, v tých horkách netečie, aj pri zlom zaobchádzaní drží tvar a ked tak akurát sa leskne, ale nehne to s ňou na torte.

z kvetov som s ňou zatiaľ skúšala len ruže, ako dá sa, ale na ruže mi viac vyhovuje mliečny marcipán... chystám sa na ľalie a orchidee, tak potom dám vedieť

TlieskamTlieskamTlieskamTlieskam čo myslíš tým svetlým sirupom ? máš na mysli aj konkrétnu značku alebo je to úplne jedno?ďakujem za odpoveďKvietokKvietokKvietok

katrina, Ne, 12. 09. 2010 - 13:30

tak toto je moja hmota,ale uz upravena a naposledy som robila bez glycerinu a ziadnu zmenu som nezbadala...robievam z psenicneho,kukuricneho alebo z ryzoveho sirupu,podla toho co majuKvietokKvietokKvietok

ivča, Po, 13. 09. 2010 - 12:31

možno hlúpa otázka,ale kde kúpim ten glicerín?Hambím sa

erikaja, Ut, 14. 09. 2010 - 15:52

glicerín majú v lakárni , ale ja som niekde čítala že sa to dá urobiť aj s obyčajným olejom , že nemusí byť priamo glicerín ved to je tiež len olej,

Boyle, St, 15. 09. 2010 - 15:58

Glycerín (glycerol, propántriol) nie je olej, ale trojsýtny alkohol.
Rastlinné a živočíšne tuky sú estery vyšších mastných kyselín a glycerínu.Kvietok

erikaja, Št, 16. 09. 2010 - 19:16

no ja ho mám doma a vôbec nevyzerá ako alkohol, ale skôr ako olej ,myslím konzistenciou , ale na vikipédií je to napísané ako trojsýtny alkohol ale má rôzne využitie .

jaja19, Po, 13. 09. 2010 - 17:04

v netových obchodoch, ale ja som napr teraz vysťahovaná z kuchyne aj z domu a zabudla som si ho pribaliť a robím bez neho a v pohode. na posledných 3 tortách z albumu ju mám bez glycerínu.

Katrina už odpovedala, sirup najlepšie svetlý, ale dá sa použiť aj med, tiež je to ok... a ten glycerín, buď v lekárni alebo v int. obchodoch, tiež som to videla, len si to daj vyhľadať

Najbližšie tiež skúsim bez neho, či bude nejaká zmenaÚsmev

adamira, Ut, 14. 09. 2010 - 12:22

DAkujem za recept ale mne sa tato potahovka nevydarila Smútok , neviem preco, sa mi pri ohybani aj valkani lamala .....ale inak na ozdoby bola OK a tuhla dobre
PROSIM O RADU PRECO ???

jaja19, Ut, 14. 09. 2010 - 17:03

možno viacej cukru alebo málo želatiny, alebo si ju prevarila tú želatinu. nejdeš náhodou na stretko do hlohovca alebo bernolákova? tam ju budeme robiť.

zlatat, St, 15. 09. 2010 - 11:47

Aj v Hlohovci sa bude robiť? Super, lebo raz som sa ju pokúšala spraviť, ale ostávali mi v nej kúsočky želatíny, takže nebola hladká, ale akoby hrudkavá od tej želatíny. Smútok Tak som to vzdala a viackrát sa nepokúšala ju spraviť.

jaja19, St, 15. 09. 2010 - 14:31

zlatka áno aj v hlohovci, sme sa dohodli s beatkou, že ju tam prubneme, lebo sa dá spraviť aj bezlepková verzia a niektoré kočky sa tiež pýtali na želatínovku, ideš do hlohovca? tak ju uvidíš v priamom prenose.

prosím ťa, obaľuješ tým aj koláče a krája sa to potom dobre?

alka36, Št, 23. 09. 2010 - 21:17

prosim Ta Kvietok nemala si tu nahodou aj fototpostup na pripravu hmoty, nemozem ho najst ...dakujemZlomené srdceKvietokKvietokKvietok

jaja19, Pi, 24. 09. 2010 - 08:52

fotopustup na želatínovku nie je spravený, ale je video z hlohoveckého stretnutia a bude ajz bernolákova.

ja by som sa chcela spýtať,kde dostať kupiť PDT a WI. , dakujem Váľam sa od smiechu po podlahe,
Veronika a na túto želatínovú poťahovku nie je napísané o aku želatínu ide ani jednotlivé množstvá, alebo to robíte iba odoka, prosím o rady, dakujem

jaja19, Po, 22. 11. 2010 - 10:58

majuška, ja dávam celý balíček do 1 dcl vody, a kupujem tú kocečkovú v kaufáči. tam kupujem aj práškovú glukozu a varím si ju doma, na celý sáčik 1,2 dcl vody a je to na dve dávky, med mi v tej želatinovke nechutil. upravila som si dávku vody, aby bola hustejšia. a varím ju asi 5 minút a je presná. Mrkám

loryana, Pi, 11. 02. 2011 - 11:01

to idem ju aj ja vyskusat aj ked nemam doma glycerin...snad sa vydari...budem sa drzat vasich rad :) TortaTorta

jaja19, Ne, 13. 02. 2011 - 08:44

ja som bola určitý čas mimo kuchyne a nemala som po ruke glycerín a robila som želatinovku bez neho a v pohode,odvtedy som tak aj ostala.

loryana, Ut, 08. 03. 2011 - 16:36

vydarila sa :)) na potahovanie torty bola super,ale modelovanie islo trosku taksie,lenže ked som sa s tym popasovala aj to sa podarilo.

ja už tiež glycerín do poťahovky nepoužívam. O starosť menej s jeho zháňaním Chichocem sa

bubu8, Št, 25. 07. 2013 - 11:55

Tak dievčatá, som spokojna s touto hmotou, na moje prekvapenie sa hmota dala vyvalkat(zdala sa mi trosku viac pruzna), ale ked som nou potiahla tortu, nemohla som vyhladit bocne faldy, stale sa to vlnilo a nechcelo sa to prilahnut na krem pod potahovkou (bol asi moc stuhnutý), neostalo mi nic ine, ako urobit na bokoch falosne zahyby, prilepit na ne maslicky a tvarit sa, ze to tak malo naozaj byt Chichocem sa Neviete v com bol problem? Torta bola okruhla (vid moju poslednu tortu v obrazkoch - druha). Ma napadlo, ci valkanie do vsetkych stran to nesposobilo, ale spodne poschodie som valkala iba z hora-nadol a z prava do lava, a urobilo mi presne to iste. Prosim poradte, chcela by som ostat pri tejto potahovke, ale nemozem kazdu tortu zdobit faldikmi Hambím saChichocem sa Este otazka, myslite, ze hrubka vyvalkania mohla toto ovplyvnit?

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama