reklama

Plnené trubičky z lístkového cesta

Pridal/a Irma dňa 25. 09. 2010 - 01:32 - Recepty Irma
Plnené trubičky z lístkového cesta, Recepty na zákusky, Irma

reklama

Naša dobrá klasika od detských rokov.

Ingrediencie
Cesto:
250 gramov hladká múka
150 gramov Hera
100 gramov Cera
1 kus žĺtok
3⁄4 deciliter voda
1 čajová lyžička ocot
  štipka soľ
Na potretie:
1 kus žĺtok
  čajová lyžička mlieko
Náplň:
3 kusy bielok
210 gramov kryštálový cukor
1⁄2 balík vanilkový cukor
2 polievkové lyžice práškový cukor
1 polievková lyžica citrónová šťava
  štipka soľ
Na posypanie:
  práškový cukor
Postup

Cesto:

Heru + Ceru zmiešame s 1/3 múky, sformujeme do kocky a uložíme zakryté do chladničky na 1/2 hodinu.

Do zvyšku múky pridáme soľ, žĺtok ocot a toľko vlažnej vody aby sme dosiahli vláčne závinové cesto.

Vypracujeme ho (miesime, miesime..., môžeme ním búchať o stôl). Keď sa už na ruky ani dosku nelepí, ešte ho chvíľu spracúvame na múkou vysypanej doske. Sformujeme ho do bochníka a zakryté necháme stáť 20 min.

Cesto má byť dobre prepracované, hladké, lesklé a suché. Po odpočinutí cesto rozvaľkáme do štvorca, do stredu šikmo uložíme tukovú kocku, ktorú zabalíme rovnomerne, vyvaľkáme do obdĺžnika, cca 3/4 cm hrubé cesto. Zložíme v troch vrstvách na seba a v 15 min. intervaloch to opakujeme ešte dva krát.

Odležané cesto rozvaľkáme na podsypanej doske do tvaru obdĺžnika. Zúbkovaným kolieskom (radielkom) z obdĺžnika narežeme 2,2 cm široké pásy.

Pripravený pásik natáčame na kovové trubičky (rúrky) zo širšej strany smerom nadol tak , aby sa 1/3 prekrývala predošlí pásik. koniec pásika silno zatlačíme o predošlí pásik aby sa cesto pri pečení neodkrútilo. Správna trubička by mala byť 5x natočená.

Na pripravený plech dáme papier na pečenie, na ne ukladáme trubičky koncom nadol a trochu od seba aby sa pri pečení neprilepili. Ja dávam na plech 6 x 3 rady.

Žĺtok dobre rozmiešam s mliekom a pierkom potriem vrchnú časť trubičiek. Pečieme hneď. Teplovzdušnú rúru predhrejem na 170°C, plech s trubičkami uložím do stredu a pečiem do zlatožlta cca 20 -25 min.

Upečené trubičky s citom stiahneme z rúrok a vychladnuté plníme.

Náplň:

Bielka dáme do hlbšej kovovej misky a šľaháme, najprv mierne, potom silnejšie. Pridáme medzi tým soľ, citrónovú šťavu, vanilkový cukor a kryštálový cukor. Chvíľu ešte šľaháme a potom ho postavíme nad paru kde ho vyšľaháme na tuhú penu, cca 20-25 min.

Hotová pena má byť veľmi tuhá, lesklá a "stáť na špičke pri pohybe". Misku s penou preložíme na pracovnú dosku kde ju mierne došľahávame cca 5-7 min. spolu s práškovým cukrom.

Vychladnuté, nie studené trubičky plníme z jednej aj z druhej strany, uložíme na tácku a bohato poprášime práškovým cukrom. Konzumujeme ich ešte v ten deň.

Doplňujúce obrázky
Plnené trubičky z lístkového cesta, Recepty na zákusky, Irma, 1
Celkový čas
1 hod, 20 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
20 minút
Priemer 5 (1 hlas)

reklama


reklama

Boyle, So, 25. 09. 2010 - 14:58

Čo môžeš urobiť dnes, neodkladaj na zajtra!Veľký úsmev
S cerou som to ešte neskúšala, inak robím rovnako, ďakujem, vyskúšamZlomené srdce

akurat teraz sme boli na Slovensku na dovolenke a zobrala som strykovi tie trubicky formicky tak a tvoj receptik mi padol vhod.Dakujeeeem vyskusam
TlieskamTlieskamTlieskamÁno

marycka, Po, 27. 09. 2010 - 13:09

irma dakujem.prave som sa chystala napisat o dobry recept na trubicky.lebo moje sa mi akosi nepodarili.neviem presne od koho je recept,ale z mliekom.uz upecene sa mi nepacili.neboli take listkove,napuchle,a to som ich ani nemastila vajickom,ze vtedy nevyskocia.asi som mala vysoku teplotu,alebo boli malo upecene.no vypadali dost biedne.a potom ten snehPlačem tiez nebol ok.do slahania som prilievala cukr. sirup.ale ked chvilu postali tak boli akoby od spodu namokvane.neviem kde je chyba.môzes mi povedat prosim stalo sa to aj tebe?

Irma, Po, 27. 09. 2010 - 15:34

Bozkávam Boyle Bozkávam HelkaT Úsmev andrejina Úsmev marycka Bozkávam
- Ja vždy potieram žĺtkom a to ich riadne "omašlím", len si dávam pozor aby na krajoch, kde sa dotýka cesto s trubičkou nedostalo. Tam to po upečení ide ťažšie dole.
- Keď nemáš dobre vyhriatú rúru, tak sú bledule alebo nenaskočí cesto pekne.
- Ja cukor do peny dávam dosť a aby nebola tak sladké, tak aj citrónovú šťavu,
aby pena bola ako "betón".
- Keď dám ušľahanú penu s miskou dole z pary, tak dam do nej ešte práškový cukor a jemne ho ešte došľahávam. Potom ho až použijem.
To vieš, aj ja som mala neraz ťažkú hlavu, že prečo sa mi to stalo?
Je to len praxou ako všetko ostatné ÚsmevÁnoBozkávam

zuzuz1, St, 12. 12. 2012 - 12:45

prosim vas idem sa prvykrat pustit do samroliek... mam otazocku...mozem si napiect trubicky v predstihu? napr tento vykend (tyzden pred vianocami) a tesne pred(napr. v piatok) plnit? alebo radsej vsetko az ten vykend pred vianocami??? dakujem za odpoved :)

Irma, St, 12. 12. 2012 - 16:51

Úsmev Ja trubičky pečiem aj plním v ten deň keď ich konzumujeme, maximálne večer predtým ako ich budeme jesť, to je potom čerstvučká dobrota.
Lístkove cesto sa veľmi rýchlo vysúša, potom je aj dobrobivé a cítiť na nej, že je staré keď už má pár dní za sebou. Smútok

zuzuz1, St, 12. 12. 2012 - 19:18

dkaujem velmi pekne :) takze az tesne pred vianocami :)

mandula, Ne, 07. 12. 2014 - 19:39

Už dávno hladám recept na lístkové cesto, vyskúšam,dakujem ... )))

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama