reklama

Karamelová šachovnica

Pridal/a Eviena dňa 18. 06. 2010 - 11:50 - Recepty Eviena
Karamelová šachovnica , Recepty na zákusky, Eviena

Eviena


reklama

Matylda, ospravedlňujem sa za neskorý receptík, nepozerala som tu dosť dlho a že ešte neviem vkladať rc, tak sa to budem snažiť popísať.

Ingrediencie
Na dve piškóty:
10 kusy vajce
400 gramov kryštálový cukor
400 gramov výberová múka
6 polievkové lyžice voda
4 polievkové lyžice olej
2⁄3 balík prášok do pečiva
2 polievkové lyžice kakao
Karamel:
750 millilitrov mlieko
4 polievkové lyžice výberová múka
2 polievkové lyžice hladká múka
200 gramov kryštálový cukor
500 gramov Palmarin
Ostatné:
3 kusy tortové oblátky
  čokoládová poleva
Postup

Pripravíma si 9 ks hranatej tortovej oplátky.

Je potrebné upiesť 2 piškóty z 5 vajec, jednu bielu, jednu kakaovú.

Na jednu piškótu potrebujeme:

5 vajce 
20 dg kry. cukru
20 dg výb. múky 
2-3 PL voda
2 PL olej
1/3 PdP
Do kaakovej piškóty pridáme o toľko menej múky, koľko sme dali kakaa - 1-2 PL

Piškóty po vychladnutí rozkrojíme každú na 3 časti po dĺžke a každú časť ešte na 3 pásy, to znamená, že z jednej piškóty máme 9 dlhých pásov.

Karamel:

Do jednej nádoby si pripravíme 4 dcl mlieka, do druhej nádoby 3,5 dcl mlieka + 4PL výb. múky a 2PL hladkej múky- rozmiešať.

20 dg kryšt. cukru prepáliť na karamel, pridať 4 dcl horúceho mlieka-miešame, kým sa karamel nerozpustí, pridáme mlieko s múkou(3,5 dcl ml...)

Hmota sa jemne zahustí, nakoniec pridáme 2 celé Palmariny alebo maslo za stáleho miešania rozpustíme. Hotový karamel dáme na misu s horúcou vodou, natierame rýchlo, lebo hmota tuhne.

Skladanie šachovnice:

uložíme vedľa seba 3 tortové oplátky (ich šírka má mať dĺžku piškóty), natrieme ich karamelom a priečne, kolmo na oplátky z kraja ukladáme pásy piškóty striedavo biely pás, tmavý, biely, znovu celé natrieme karamelom a navrch ukladáme tmavý, biely, tmavý pás-opačne, aby tam, kde dole je biely, hore má byť tmavý.

Spolu na jeden koláč 6 pásov - 3 dole, 3 hore. Celé znovu pretrieme karamelom a opatrne stočíme do oplátky, ktorá nám zatiaľ zmäkla od karamelu. Tak urobíme ďalšie 2, to znamená, že máme spolu 3 koláče, ja ich volám truhlíky.

Dáme stuhnúť do chladničky a každý truhlík polejem čokoládovou polevou, príp. dozdobím perličkami, alebo bielou čokoládou.

Krájame hneď po vybratí z chladničky- stuhnuté, vtedy sa dobre krája. Zdá sa to veľmi prácne, ale ide to celkom rýchlo-musí to ísť rýchlo.

Prvýkrát som mala ruky od karamelu až po lakte, hovorím o zatáčaní do oplátok, ale už to ide teraz aj samo.

Ešte raz hovorím, že je to výborný zákusok, ktorý vydrží dlhšie, než plnený. No dúfam, že z toho vyjdete, ak nie, napíšte. Nech sa vám vydarí.

Výnos
3 kus
Celkový čas
5 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút
Priemer 4.5 (2 hlasov)

Ďalšie recepty


reklama


reklama

Eviena, Pi, 18. 06. 2010 - 12:04

Ešte raz o zatáčaní: piškóty ukladáme od seba 1,2,3, na to zas od seba 1,2,3 a oplátky obtáčame takto: zoberieme konce spolu, naraz tie na druhom konci a smerom k sebe nimi prekryjeme pásy a konce podložíme pod zákusokVáľam sa od smiechu po podlahe sodoma gomora,uf zvládnete to?Chichocem sa keby sa tu dalo kresliť, tak vám to načrtnem.Úsmev

Už dost dlho sa chystám robiť túto šachovnicu,zatial som odvahu nenašla, ale teraz po tvojom popise asi to skusim, potom dam vedieť, ako to dopadloChichocem saChichocem saChichocem saChichocem sa

jajce (bez overenia), Pi, 18. 06. 2010 - 12:39

roboty je s tým dosť, ale výsledok vám bude chutiť, aj prsty si budete olizovať.....Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev

pachola, Pi, 18. 06. 2010 - 13:52

robila som to asi pred 15 rokmi ,je to sladkéééé,naozaj iba palce olizovaťVeľký úsmevVeľký úsmev

Eviena, Pi, 18. 06. 2010 - 15:01

Neprežeňte to s hrúbkou karamelu, len potrieť, aby boli pospájané pásy a aj oplátka a je to primerane sladké. Skúste, uvidíte!?Hambím sa

matylda, Ne, 20. 06. 2010 - 19:40

jéééé Eviena, ďakujem veľmi pekne za receptík, si zlatá BozkávamBozkávamBozkávam Dúfam, že sa z toho nejak vysomárim Chichocem sa Foto sa ti nedá pridať?

Eviena, Ne, 20. 06. 2010 - 20:41

Matylda, nemám ho sfotený ale na 10.7. ho pravdepodobne budem piecť, tak možno bude aj foto. Ak by si niečomu nerozumela, pýtaj sa, rada odpoviem.Mrkám

Moc prosím o foto,není mi vůbec jasný konečný výsledek.Pochopila jsem to až do stáčení do té oplatky,ale jak vypadá finál? To seještě nějak krájí, nebo jak?Plačem

Eviena, Pi, 25. 06. 2010 - 09:27

Finál sú 3 akoby,,rolády", z každej sa nakrája cca 25 ks, to znamená, že z celej dávky je to cca70-80 ks, podľa toho, aké široké kúsky krájaš.Pokúsim sa Ti to vysvetliť,zákusok v reze vyzerá ako roládka v oplátke, len vo vnútri nie je stočená do slimáka,ale sú to 2 rady tenkých pásov (v reze vyzerajú ako štvorčeky - šachovnica), ktoré som spomínala v opise a to dolný rad: biely pás,kakaový, biely a na tom hore: opačne, čiže kakaový, biely, kakaový.Foto určite bude, ale ako hovorím, teraz máme byt-hlavne kuchyňu hore nohamiSmútok a dokonca mám zákazku na dve veľké svadobné torty v bojových podmienkach)Piekla som v noci, keď majstri odišli do 4.45h, ledva existujemMlčíma zaákazku na zákusky mám až na 10.7. Šachovnicu upečiem už aspoň kôli tomu, aby som Vám z nej poslala foto.Hambím sa

matylda, Št, 01. 07. 2010 - 19:22

ufffff, tak som včera v noci spáchala tú šachovnicu! Ale mne z toho vyšiel skôr ovál ako roládka - má to tak byť? A ešte mi to aj rodina ofrflala, že je to suché... Plačem Mala som natrieť aj tie pásy medzi sebou? Alebo ich niečim pokropiť? Alebo keď to postojí, tak sa to tým krémom nacucne? Eviena pomoc, pomóóóc Smútok

Eviena, Ut, 06. 07. 2010 - 11:14

Matylda, prepáč, nemala som času byť na nete, dá sa povedať, že je to ovál, to nevadí, keď budeš viac skúšať, vždy to bude lepšie a lepšie, no a pomedzi všetky pásy musí byť karamel, ináč sa Ti to nezlepí, ja som prvý krát mala problém skôr s obtáčaním oplátky, ak si toto zvládla, tak si jednička! Nech sa Ti vždy len darí Úsmev

matylda, Št, 08. 07. 2010 - 17:45

oplátku som v pohode stočila, len ten krém som medzi pásy nedala... si nenapísala, že to treba, tak to trúbu nenapadlo Hambím saChichocem saChichocem saChichocem sa ale neva, aspoň budem vedieť nabudúce Slnko ešte raz dík za receptík Bozkávam

Eviena, Pi, 09. 07. 2010 - 09:49

Prepáč, toľko som tam toho popísala, že to podstatné mi ušlo. Už sa polepším Hambím sa.Ja som večer piekla, dnes ju poskladám.Veľa zdaruMrkám

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama