reklama

Doboška

Pridal/a Žanet dňa 08. 03. 2010 - 14:59 - Recepty Žanet
Doboška, Recepty na zákusky, Žanet

Žanet | Doboška


reklama

Recept na dobošové rezy, sú fantastické.

Ingrediencie
Korpusy:
10 kusy vajce
135 gramov kryštálový cukor
200 gramov hladká múka
130 gramov práškový cukor
210 millilitrov voda
Krém:
1 kus žĺtok
50 gramov Zlatý klas
250 gramov margarín
2 polievkové lyžice kakao
2 polievkové lyžice sušené mlieko
Postup

Korpusy: Z bielok vyšľaháme shen a odložíme ho bokom. Potom vyšľaháme žĺtky s cukrom. Do vyšľahanej žĺtkovej peny pridáme sneh a zľahka premiešame. Pridáme múku a cesto rozdelíme na 3 časti, z ktorých upečieme 4 pláty. Upečené pláty necháme vychladnúť, každý plát rozrežeme pozdĺžne na polovice.

Krém: Do hrnca dáme variť vodu, sušené mlieko a cukor. Časť vody odoberieme a pridáme do nej Zlatý klas a žĺtok, rozmiešame. Keď voda v hrnci vrie, pridáme Zlatý klas a uvaríme hustý puding. Do vychladnutého pudingu vmiešame kakao a margarín.

Naplníme pláty, časť krému odložíme, aby sme mohli potrieť aj vrch a dáme stuhnúť. Polejeme čokoládou a krájame horúcim nožom.

Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
0 minút
Priemer 4 (1 hlas)

reklama


reklama

Irma, Po, 08. 03. 2010 - 15:23

Kto nemal možnosť ochutnať pravú dobošku, ťažko mu teraz ja budem vysvetlovať v čom je ten rozdiel. Nechcem nikoho uraziť ale torta menom "Dobošova" nie nadarmo získala na svetovej výstave v roku 1885 nečakanú odozvu. Určite by sa na ňu zabudlo možno hneď na druhý deň s takýmto receptom. Mnohé si myslia, že tenšie či hrubšie piškotove pláty plnené nekončnými variaciami pudingových, múčnych či solamilových krémom, obliate hocičím len nie karamelom je "Dobošova torta" či "Dobošove rezy".
Najhoršie je, že sa to šíri aj v knižných verziach a vyučené cukrárky mnohokrát ani nemajú "šajnu" čo prezývajú "Doboška".

niki, Po, 08. 03. 2010 - 17:20

ked mas recept na pravu "Dobosovu" tortu tak ho daj sem,ja by som rada vyskusala ako chuti ta prava,lebo je pravda ze receptov je mnozstvo,len ktory je ten pravy?

naska, Po, 08. 03. 2010 - 17:58

Zanet,dobosky mas krasne a som velmi rada,ze si nam hned aj receptik napisala.dobosky prave-neprave je to uplne jedno pre nas laikov "nie cukrarov" a inak minule som bola na oslave,kde si pani dala upiect tortu-dobosovu u pravej cukrarky,ale verte mi ta nemala ziadnu chut tak potom neviem kolko receptov "pravych dobosiek" existuje.nech tie kolaciky su chutnucke,krasne a nepotrebujeme mi tu recept,ktory v roku 1885 mal necakanu odozvu.Zanet dakujeme!!!!!!

tak tieto milujem na svadbách najviac,a nikdy som nevedela,ako sa volajú.Určite vyskúšam teraz na Veľkú noc.Vďaka

Žanet, Po, 08. 03. 2010 - 21:06

Najskor som sa nechcela k tomu vyjadrovat ale neda mi to.Tak po prve.Otcom torty "Doboska" bol Jozef C.Dobos/1847-1924/,uznavany cukrar a kuchar svojich cias.Po druhe je pravda,ze v casopisoch a knihach s receptami sa uvadza recept na dobosku poliatu cokoladou s pudingovym kremom.......Po tretie receptom som nechcela urazit tych,ktory robia dobosku ako sa ma teda s karamelovym vrchom,cokomaslovym kremom......Po stvrte nie som blba a mam sajnu o tom co je prave a falosne a viem ako sa robi prava doboska aj ked ju robim len vynimocne lebo je to dost pracne ale neporovnatelne......Po piate vo velkych cukrarenskych vyrobniach a obycajnych cukrarnach,kde nie su ochotny robit nic ine iba stale dokola to iste a novym ucnom vstepuju ake je to super ta stara klasika a neuvedomuju si ze doba ide dopredu a hybu sa aj ceny,tym to staci,taka obycajna doboska.Osobne my z toho vychadza len jedno viac ludi,viac chuti a viac ludi,viac nazorov.Ak budete chciet pravu dobosku tak recept dam na stranku aj ked ten "pravy"recept by bol dobre drahy a urcite este nikde nevysiel,ale bola by som rada keby ma Irma predbehla a uverejnila svoj pravy.Úsmev

erika43, Po, 08. 03. 2010 - 21:34

Tak už sa teším,vyskúšam postupne všetky tri-tento recept,potom pravú dobošku od Žanet, aj pravú dobošku od Irmy.Určite budú všetky výborné.Budeme sa olizovať Vyplazený jazykVyplazený jazykVyplazený jazykSlnkoSlnkoSlnkoSlnkoSlnkoSlnko

ÁnoÁnoÁnoÁnoÁno Dakujem za recept.TlieskamTlieskam Mne bude stacit ku stastiu,ked sa naucim robit take perfektne,aj ked "neprave" dobosky.

naska, Ut, 09. 03. 2010 - 09:07

Zanka netrap sa dobosky mas nadherne.je to aj u nas doma velmi oblubeny zakusok.poslem ti mail!!!!

maja k, Ut, 09. 03. 2010 - 09:25

Ďakujem za recept Žanka,a myslím,že nám "obyčajným" ľuďom úplne postačí nepravá doboška.MrkámChichocem saVyzerá nádherne.Áno

karmelka (bez overenia), Ut, 09. 03. 2010 - 09:57

ja už som tu čítala mnoho podobných kritických komentárov na tému doboška... Len nepochopím, prečo tie, čo rôzne nepravé recepty na dobošky kritizujú, sa nepodelia o ten pravý recept.. Tých receptov je fakt milion, kto sem dá reptík na pravú dobošku? Žanetka, ak si ochotná, bud tak dobrá.. lebo kritici kritizujú, ale svoje know-how neprezradia..Mlčím

Alena R, Ut, 09. 03. 2010 - 13:38

Babuľky nerozčuľujte sa, je to pravda, že Doboška je preto Doboška. lebo sa odlišuje od ostatných tort. Tieto čo pečieme, sú len napodobeniny, tak ako na pravú sacherku nemáme recept. Irma je veľmi ochotná a rada poradí a pomôže,vyjadrila len svoj názor, keď sa tomu ozaj rozumie a ja som vďačná, keď môže prispieť svojími radami ako skúsená v pečení a varení. Mne osobne vždy poradila, keď som je napísala na @.Podľa týchto vaších názorov, by ste sa nemali preto pýtať, aký je rozdiel medzi pravým parižákom a nepravým a mnohé iné veci. Však podľa tohoto by to malo byť jedno.KvietokChichocem saKvietok

Žanet, Ut, 09. 03. 2010 - 14:31

Mas uplnu pravdu.Irma ma krasnu pracu,nepoznam ju osobne,nie som na nu nahnevana,len mi nedalo nevyjadrit svoj nazor.V zivote by ma nenapadlo co moze sposobit recept.Priznam sa ze ja peciem tento recept uz dost dlho a zatial sa mi nestalo,ze by nejaky zakaznik alebo rodinny prislusnik chcel nieco ine ako Dobosku s coko vrchom.Je to asi preto ,ze dlhy cas sme na to vsetci nauceny,ze si nevieme predstavit rezy s karamelovym vrchom,niekto by sa mohol mozno cudovat,ze co to je.....Ja som neni dlho na tejto stranke,ale chcela som uverejnit par receptov a povzbudit dievcata ktore,nevedia alebo nepecu profesionalne,aby sa nebali,aby zacali,tie moje recepty su take domace,ale su moje su vyskusane a chutia.

ÁnoÁnoÁnoÁnoÁnoÁnoÁnoTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskam Len s tym neprestavaj a pekne pokracuj v pridavani tvojich receptov. Robis nam s tym veeeelku radost.TlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdce

fani, Ut, 09. 03. 2010 - 17:17

Žanet, držím ti palce, si šikulka. Vieš čo, popros Irmušku o recept a vyskúšaj jej dobošku. Skús prekvapiť rodinu a aj seba niečim novým, čo nepoznajú. Ber to ako výzvu, nie súboj dvoch receptov,Môžeš niečim novým poštekliť rodine chuťové bunky a naučíš ich niečomu novému a nevšednému. Je to ako riešiť detektívku.Zlomené srdceZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdce

Adka_lc, Ut, 09. 03. 2010 - 17:00

ja sa do toho tak nevyznam....ale pocula som ze by dobosove rezy mali mat 8 platov ja to tak robim vzdy.....je to tak::?? ci si robim len zbytocnu pracu?

fani, Ut, 09. 03. 2010 - 17:08

Som rada, že tu vznikla takáto "prekáračka" Veď koľké z nás vedia nielen rýchle a jednoduchšie recepty, ale aj tie zložitejšie, do ktorých sa nám nie vždy chce.Pravá "Doboška" je kulinárny skoro zázrak. Je mimoriadnej chuti po pravej čokoláde a karamele.Je to tak ojedinelá a prácna receptúra,že by si ju možno každý ani neocenil. Jednoduchší variant je oveľa lacnejší a asi preto sa preferuje v cukrárňach.Rozdiel je asi taký veľký,ako keď urobíme punčovinu z punčovej esencie alebo urobíme punčovinu z prírodných surovín. Je to rozdiel. Ale každému podľa chuti. Tak nech sa nám darí robiť dobré zákusky. Tie "pravé" aj tie "nepravé"Zlomené srdceZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdce

Irma, Ut, 09. 03. 2010 - 17:53

ÚsmevÚsmevÚsmevÚsmevÚsmevÚsmevÚsmevÚsmevÚsmevÚsmev
Nechcela som nikoho naštvať a tobôž nie sa vyvyšovať, že ja pečiem dobošku aká má byť a iné "á la doboška". Je to tak velmi rozšírené, že mnohé ani netušia, že môže byť aj základný recept. Najhoršie zistenia som si uvedomila, že už na odborných školách ich učia á la doboška.
Doboškou, k tomu mnohý nazývaju aj rôzne napolitánky.
Pravá doboška je velmi čokoládová, sladká a ťažká. Na zjedenie úplne stačí jeden rez, nie preto že nie je dobrá. Ale potom tá chuť, rozložená chuťovými bunkami a uložená v zadnom šuplíku pamäťového displeja zostane do konca života.
Že je pracnejšia a oveľa drahšia, no bože, mne to nevadí.
Čo sa týka receptu a aj iných receptov, kto ma požiadal na @ väčšinou som poslala. Viem že mám aj resty a dlhodobé. Som velmi rada keď z vás hociktorá zverejní recept dostupný pre nás všetkých.
Nie som typ čo chytí kuchársku knižku, či časopis a opíše recept.
Nemám rada nič nehovoriace recepty zachytené v dvoch alebo troch riadkoch.
Prepáčte mi prosím, že nepíšem hneď sem recept. Nemám ho tak detailne napísaný. Ja keď som dobošku niektorým z vás zasielala, tak som aj dve hodiny sedela pri počítači a snažila som sa punčičkársky presne vyjadriť, aby bolo hneď jasné ako ďalej.
Skúsim sa polepšiť a napíšem si to na neviem koľký krát ale už do kolonky "Nové recepty"

mery 24, Ut, 09. 03. 2010 - 18:04

nikto nikdy sa nedozvie recept na pravu dobosku to mozna vie iba par ludí .Tak ako sa nevie recept na pravu colu.Je to cukrarske tajomstvo a ostava to v rodine ja iba tolko.Mrkám

Korona, Ut, 09. 03. 2010 - 18:07

..no veru ja som si doteraz myslela, že Doboška má byť taká ako ju predávajú v cukrárňach, teda s čokoládovou polevou. Mne chutí aj taká, ale ak by bola Irma taká dobrá a dala sem recept na tú pravú, tak by som bola veľmi rada.PohodaPohodaÚsmevÚsmevTortaTorta

Žanet, St, 10. 03. 2010 - 08:01

Irmuska nikoho si neurazila a mas pravdu a aj ostatne dievcata ked tvrdite,ze uz na skolach vstepuju ucnom do hlavy o doboske ktora nie je s karamelovym vrchom ale poliata coko.Ja som teraz na MD,ale robila som v jednej cukrarni,kde sme robili Sacher tortu,bola hotova sucha praskova forma cesta,len sme tam pridali vajcia,olej a vodu,sef nas presviedcal ze je to "pravy"Sacher,ze nic lepsie sme nejedli,zakaznici boli spokojny,sef zarobil a ludia zjedli nieco cokoladovo-orieskove.Klamala by som,ak by som tvrdila,ze to nebolo dobre,ale od "praveho Sachera to malo daleko.Tymto som chcela povedat len tolko,ze su aj ine zakusky,ale aj torty,ktore po upeceni nie su to co fajnsmekri cakaju,ale ten kto to nepozna je spokojny.No ale to by bolo na dlho.

Ahojte cukrárky a cukrári. Dlho som tu nebola z pracovných dôvodov, ale keďže idem znova po ktovie koľký krát piesť moju dobošku, nedá mi to, nezapojiť sa do diskusie. V končinách odkiaľ ja pochádzam, sa doboška robieva každé cest z 1 - 2 vajec, v závislosti od veľkosti torty. Každé sa zvlášť vyšľahá a upečie. Torta musí mať minimálne 18 plátov, hore karamel a okolo varený sneh. Aj napriek takej pracnosti a cene, ja som sa ich už napiekla desiatky. Tí, ktorí ju raz ochutnali, inú tortu už nechcú. Mám aj iné dobré a chutné, ale doboška je len doboška. V albume mám ofotenú jednu pred výzdobou a po výzdobe. Prajem veľa úspechov v práci a príjemný deň. KvietokSlnkoKvietokSlnkoKvietokSlnko

ditakom, St, 11. 04. 2012 - 20:09

Vyplazený jazyk aj ja by som Vás poprosila o recept.Prajem krásny večer.

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama