reklama

vianočné perníčky


reklama

ja by som chcela poprosiť neaku dobru dušičku o recept na vianočné perníčky poliate cukrovou polevou-nie medovníčky lebo hladam a stále najdem len medovníčky.dakujem vam vopred.Zlomené srdceZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdceKvietokKvietokKvietokSlnkoSlnkoSlnkoSlnko


reklama


reklama

perník je české slovo, medovník je spisovné slovenské slovo (med)

perník nie je české slovo. je rozdiel medzi medovníkom a perníkom. perník je tvrdší, je v ňom viac korenia, je trvanlivejší a viac zdobený. medovník je mäkší a plnený. Úsmev) Tak by to teda malo byť.

AnaP, St, 25. 11. 2009 - 19:04

Adrianas,dovoľ,trošku Ťa poopravím:
Medovník,slovo odvodené od slova med.Medovnikárske remeslo bolo známe už v 17.stor. Majstri medovnikári piekli medové obradné pečivo-zložené z múky,medua vajec,vtláčali cesto do drevených foriem a upečené potierali vajíčkom.

Perník-začal sa vyrábať oveľa neskôr,až po vynájdení výroby cukru,je to tiež medovo-cukrové pečivo s pridávaním korením-zázvor,škorica ,badyán,klinček.aníz.,fenikel.Zdobilo sa cukrovou polevou,ktorá sa farbila prírodnými farbami-šťava z cvikle,mrkvy,žľtko ap.

neila co vlastne hladas, pernikove cesto alebo...? nie je to jedno? vsade mas recept na medovniky...pernikovy poznam ja len kolac to je piskotove cesto...potiera sa lekvarom len....pisem jak madar, boze a to zijem v nemecku uz chytam ich slovoosled ako tak badam, ale nechce sa mi to prepisovat. hladaj na googli, urcite najdes to co hladas, ak teda vies co hladasChichocem sa

Neila19, Št, 26. 11. 2009 - 14:19

ja hladam recept na také malé perníčky poliate cukrovou polevou.na klasicky perníkový koláč mam recept aj na medovníky.

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama