Popis
Tradičný vianočny,neopakovatelný koláčik

Zhrnutie
Výnos | |
---|---|
Zdroj | moja mama |
Čas prípravy | 2 hod, 30 minút |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas | 2 hod, 30 minút |
Ingrediencie
Cesto | ||
750 | gramov | polohrubej múky |
300 | millilitrov | mlieka |
120 | gramov | masla |
100 | gramov | cukru |
3 | kusy | žltka |
50 | gramov | droždie |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | kus | citrón - kôra |
Inštrukcie
Ingrediencie:
Cesto: 750 gr pol. muky, 3 dcl mlieka,120 gr. masla, 100 gr cukru, 3 žltky, 5 dkg kvasníc, sol asi 1 káv. lyžička, citronova kora..
Orechova plnka: 200 gr. zomletých orechov, 2 dl. mlieka, 30 gr. strúhanky, 80 gr. práškoveho cukru, vanilka, citronová kora, hrozienka,
Maková plnka: 200 gr. mletého maku, 2 dl.mlieka, 120 gr. praškoveho cukru, 10 gr masla, vanilka, citron.kora, hrozienka.
Tvarohová plnka: 300 gr./ja som dala 500 gr/ tvarohu, 80 gr. pr.cukru, sol, vanilka, 3 žltky a prichutit podla svojej chuti.
Lekvárová plnka: 200 gr. slivkový lekvár, postrúhaná citr.kora
Postup:
Pripravíme si kysnuté cesto.(klasicky podla ingrediencii.)
Orechovú a makovú plnku zalejeme horúcim mliekom a urobíme zo všetkých prísad redšiu hmotu.
Tvarohová plnka by mal byť tiež redšia aby sa dala natierať na cesto.
Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí.(ja si ich presne navážim) Rozvaľkáme na tenko na velkosť plechu,(plech vymastíme a vysypeme múkou) Cesto natrieme lekvárovou plnkou, na lekvár preložíme dalšie tenké cesto, na ktoré rozotrieme orechovú plnku, dalšie cesto, maková plnku, cesto a na koniec natrieme tvarohovú plnku. Na tvaroh nasypeme hrozienka a z posledného cesta urobíme na ozdobu mriežky.
Potrieť vajíčkom a dáme piecť. Pečieme dlho a pri nízkej teplote aby sa prepiekol, asi 140-150 stupňov, 45-50 minút.
Dobrú chuť.
Poznámky
ak niečo nebudete vedieť pýtajte sa .Mnoho elánu vám želá Keli62

Recepty:
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
- prečítané 125060x
Komentáre
Dakujem, prave sa ho chystam na Silvestra spravit, musetrila si mi namahu s hladanim receptu.
Aj u nás nesmie chýbať,pečiem ho na veĽkú noc ako veľkonočný skladník.Je to drahý zákusok, ale veĺmi,veľmi dobručký V mojom recepte sú plnky inak dochutené. Pohľadám recept a potom ho sem vložím.(heart)

tak presne tento isty robim aj ja, je skratka







Vyzera krasne,len ma napadlo,co s bielkami,ja ic zvyknem vaslahat na sneh a pridat do tvarohovej plnky,je taka lahucka a nezostavaju mi
.
Ja tiez davam bielky do tvarohu. Orechovu a makovu plnku som upravila na 300 g, 200 g sa nam zdalo malo
Je naozaj vynikajuci....
Mám na štedrak iné cesto...Jemnejšie a krehkejšie..Robila som toto čo zdieľate tu na stranke..Nevedela som či ho mám nechat nakysnúť alebo nie...Nechala som ho pol hodinku...prosím napíšte ako je spravne...
môžem poprosiť ten recept na cesto? dakujem.
Dobry den, ak sa da mozem poprosit recept na Vase cesto ?
Dobrý večer.... smiem sa prosím spýtať čo znamená "piecť dlho pri nízkej teplote"? V číslach cca, ak by sa dalo..... ďakujem mockrát, už dlho sa na túto dobrotu chystám...
Keli sme oslovili a už je to dopísané v recepte140-150 stupňov, 45-50 minut.
ďakujem